Din 2016 marea parte a românilor se încăpățânează să fie interesați de domeniul juridic. În mass-media rar găsim și alte știri, majoritatea centrate pe ideea de a da legi naționale pentru a scăpa o singură persoană, maxim două. Chiar dacă facultățile de drept scot peste 100 000 de absolvenți de drept anual, se pare că românii și-au găsit o preocupare nobilă, aceea de jurist. Mai că nu găsim azi un om care să nu se priceapă când vine vorba de acest domeniu. Tot omul analizează impactul unei Ordonanțe de Urgență cu privire la completarea, anularea sau schimbarea unei paradigme juridice. De legile justiției nu mai poate fi vorba. Tot românul le studiază până la sublim.
De când se trezește, românul cugetă la impactul legii 303, 304 sau 317, se gândește cât de benefic sau nu ar fi pentru mediul în care el merge la pescuit sau în alt domeniu, spre exemplu schimbarea organizării judiciare iar seara după ce adoarme, visează la aceste legi.
Cum filosofii antici argumentau că un om cu cât înțelege mai puțin cu atât este împotrivă, putem înțelege fatalismul generației #rezist! Această generație care și-a găsit o preocupare, nihilistă am spune. Istoria ne oferă suficiente exemple despre clipe cu adevărat grele, cu adevărat tragice, cu perioade clare de totalitarism, dictatură, război, putem aprecia că la scara istoriei acești protestatari de week-end nu sunt decât niște mofturoși.
Oare, câti dintre acești #reziști înțeleg cu adevărat ceea ce protestează sau ceea ce este greșit în legile justiției? În fond, ”Justiția” nu se face în stradă, nu se face la cerere ci se face de către Legislativ, prin consultarea specialiștilor. Cum Legile Justiției au fost adoptate de către Parlament, de ce se cere demiterea Guvernului sau a Ministrului Justiției?
Scriam într-un post trecut despre Florin Iordache. Acest om care a pătat domeniul juridic din România. Acest om care își permite să-l critice pe profesorul universitar Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională, rector al celei mai vechi universității din România. Oare ce a scris Florin Iordache, ce a lăsat în urma sa acest ”altă întrebare” în domeniul juridic?
Cred că problema reală a României este tocmai faptul că cei care sunt specializați într-un domeniu, devin izolați în dauna ”specialiștilor” de conjunctură!
P.S. Pe ce se poate baza activitatea unui procuror european dacă statele europene nu au convenit asupra armonizării unui cod penal european?
Întreb ca istoric, nu ca specialist.