Egipt, impunerea democraţiei!


Despre Egipt am mai scris pe acest blog. Cei interesati puteti citi aici si aici. Despre Romania si pozitia sa am scris atunci aici. Egiptul este o tara incarcata de istorie. Una dintre cele mai vechi civilizatii, a oferit un model socio-cultural intregii lumii, nu numai propriilor cetateni. De la Cruciade cei din vest tot impun celor din Orient ceea ce trebuie sa faca! Ceea ce se intampla dupa inlaturarea lui Hosni Mubarak este de neconceput. Statele Unite in special, Israelul dar si U.E. la nivel declarativ fac experimente cu rezultat stiut.

egypt-flag

O tara saraca, cu o societate subdezvoltata, cu o educatie precara nu este lasata sa-si hotarasca singura soarta. Cetatenii sai nu pot sa se exprime liber decat daca „liber” = punctul de vedere occidental. In orice sistem politic am cadra acest stat, presedintele unei tari, arestat de armata si inlocuit cu un alt grup nu se poate considera a fi un act democratic. Loviturile de stat nu sunt democratice! Votul popular liber exprimat l-a validat in functia de presedinte al Egiptului pe Mohammed Morsi. Faptul ca este exponentul Fratiei Musulmane nu convine Marilor Puteri! Aceste state manipuleaza prin trusturile lor de presa si inoculeaza ideea ca islamist=negativ! Si in consecinta trebuie actionat, chiar si militar pentru indreptarea lucrurilor.

Acolo unde interesele o cer, islamist=pozitiv! Vezi cazul Arabiei Saudite, Qatar etc.

Este regretabil ca un stat ca Egiptul nu este lasat sa-si hotarasca singur drumul. Canalul de Suez, rolul strategic pe care soarta i l-a oferit, tara pe doua continente, un liant odata intre lumea araba si Israel a ajuns intr-un colaps prelungit. Interesele economice ale statelor puternice primeaza. Viata foarte grea coroborata cu credinta ii face pe egipteni sa spere ca vor schimba ceva. Frica de moarte a locuitorilor din spatiul islamic este insignifianta.

Pana cand lucrurile se vor aseza, asa cum doresc factorii externi, caci in fond nimeni nu mai poate spera la o schimbare venita din interior numarul martirilor va creste. Regimul selectat, aservit, treptat se va instala la putere.

In concluzie, acolo unde nu se poate fara forta se poate cu forta!