Ce pozitie a adoptat Romania fata de ce se petrece in Egipt?


Evenimentele din Egipt ocupa un loc important in cadrul buletinelor de stiri si nu numai. Cum factorii implicati in revolta egiptenilor contra regimului autoritar a lui Mubarak sunt aparent interni, cei care sufera raman cetatenii. S.U.A, Israel au interes ca lucrurile in Egipt sa nu se schimbe iar daca presedintele actual nu va mai putea sa ramana la conducere, sa fie inlocuit cu un altul asemenea.

D163-131 obama-official-photo1

Previziuni, analize, comentarii se tot fac, se schimba de la o zi la alta functie de cum evolueaza sau stagneaza evenimentele. Printre acestea unii dintre analistii autohtoni se „tem” ca  in Egipt sa nu apara o conducere „fundamentalist” islamica si dau exemplu Turcia. Ca si cum, guvernul Erdogan in functie de 8 ani, cu procente intre 43 – 55% in sondaje nu este bun ca imagine in afara pentru ca este islamist. Poate logica aceasta propagata in Europa ar fi veridica daca acest partid AKP, ar conduce o tara de o alta orientare religioasa. La ei, primul ministru cand merge Vinerea la Moschee este considerat un fapt normal, la noi daca Emil Boc ar merge la Biserica ar deveni prime time news.

Evenimentele din Egipt sunt importante si pentru evolutia statelor din nordul Africii. Daca cei peste 80 de milioane de cetateni au sansa si ar putea scapa de regimul Mubarak si de presiunea americano-israeliana, treptat Africa va iesi din saracia in care se afla. Dar cum intotdeauna interesele unor tari primeaza, probabil ca si sperantele egiptenilor isi pierd din elan si se reintorc in saracia proprie. Important pentru egipteni este faptul ca scanteia a fost aprinsa!

HosniMubarak_228x214

Majoritatea statelor au emis un punct de vedere fata de situatia din Egipt. Romania doar a recomandat cetatenilor sai sa nu calatoreasca in zona. Cu ce se ocupa diplomatii nostrii? Nici in Schenghen nu intram, nici in Orient nu avem un cuvant de spus, ce sa mai zic de continentul american?

Avem o diplomatie ca si cum  n-am avea!