Cele șase partide din Opoziție care și-au propus să câștige puterea în Turcia sunt următoarele: CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi. Acestea împreună au câștigat la alegerile parlamentare din 2023, 35,04% din voturi. Partidul lui Erdoğan, la putere din 2002 a luat mai multe voturi de unul singur și anume 35,84%. Având în vedere că principalul partid de opoziție, CHP a strâns 25,57% din sufragii iar celălalt partid din alianță, partidul IYI, condus de Meral Akşener 9,78 rezultă că celelalte patru partide din Alință au fost doar cu numele și nu cu o intenție reală de vot.
Numele fostului prim-ministru sau personalitatea fostului ministru de finanțe nu au atras turcii. Putem aprecia că experiența politică a lui R.T. Erdoğan când s-a debarasat de ei, a fost gândită și nu lăsată la voia întâmplării.
În alianța de partide condusă de președintele turc, MHP, partidul naționalist a adunat separat 10.14% din voturi ceea ce demonstrează că turcii au un segment naționalist care se menține.
Partidul kurzilor rebrenduit deoarece vechiul partid a fost clasificat ca partid terorist a strâns doar 8,97% din voturi. Acesta l-a sprijinit pe Kemal Kılıçdaroğlu pentru funcția de președinte.
Șantajul asupra lui Muharrem Ince care în alegerile trecute s-a luptat mult mai bine ca Kemal Kılıçdaroğlu pentru funcția de președinte cu R. T. Erdoğan a funcționat și cu câteva zile înainte alegerilor și-a anunțat retragerea din cursă. În aceste condiții, Sinan Oğan a strâns 5,17% din voturi în cursa prezidențială.
Cum pe la noi circulă varianta că alegerile au fost fraudate ”de Sultan” este necesar să clarificăm că niciun partid din Opoziție nu a confirmat această ipoteză. Mai mult, și-au recunoscut scorul și faptul că bătălia finală se va da în turul II. Unde credem noi, au șanse mari să câștige locul doi.
Alianța politică care s-a conturat ca Opoziție în Turcia nu este una naturală. Ea a fost construită cu scopul de a-l da jos pe actualul președinte iar contextul și strategia partidelor care o compun a avut motivații diferite. Unii dintre președinții de partide își doreau să revină în funcții importante, alții aveau o motivație personală precum Kemal Kılıçdaroğlu care din 2010 se tot luptă și pierde cu actualul președinte.
În acestă construcție politică, strategii din afară care i-au sfătuit pe politicieni nu au prins ideea simplă cadrată pe mentalul turcului cât și a faptului că valorile pe care se bazează turcii nu au nimic de-a face cu democrația occidentală. Limba, religia cât și istoria care compun identitatea turcă este bagheta cu care Erdoğan și-a creionat și își va creiona ideologia politică. S-a bazat și se va baza în continuare pe conturarea unui context în care-i va spune turcului despre istoria măreață a Imperiului Otoman, despre realizările turcilor, despre cât de importantă este istoria este și trebuie să fie importantă în mentalul lor. Nu va uita să menționeze că turcii s-au luptat și încă se luptă pentru consolidarea statului lor cu Marea Britanie, cu Franța, etc.
Faptul că societatea turcă nu este foarte deschisă la ideea că SUA sunt un stat partener, faptul că turcul nu percepe Uniunea Europeană ca o Uniune cu intenții bune când este vorba de țara lor ( Turcia este statul care așteaptă de zeci de ani să intre în U.E.) sunt aspecte importante pe care Opoziția nu le-a înțeles.
Lipsa de experiență politică a celor din Opoziție s-a simțit la nivel mental. Cu cât se apropiau de final cu atât păreau mai neîncrezători în forțele proprii. Chiar dacă nu beneficiau de baza materială și de susținerea mass-media la fel a oponentul lor, șansele unei alianțe care să-l dea jos pe Erdoğan trebuiau construite pe alte considerente.
În această perioadă ne îndreptăm către turul II al alegerilor prezidențiale iar actualul președinte are prima șansă. Mai mult, are și majoritatea în viitorul Parlament.
În anul în care Turcia sărbătorește Centenarul Republici, cu mandatul care-l va câștiga, Recep Tayyip Erdoğan va deveni președintele care a condus Turcia 25 de ani. Un sfert de veac. Dacă evenimentele nu-l vor scoate mai repede din scenă.