Șefa Institutului Diplomatic Român atacă religia musulmană


Doamna director general al Institutului Diplomatic Român, profesorul universitar Liliana Popescu, în calitățile domniei sale a publicat pe twitter o fotografie cu două femei. Prima este o femeie musulmană îmbrăcată conform religiei sale iar în partea de sus stă scris: Efectul Religiei!   Cealaltă echipată în uniformă de aviator deasupra căreia scrie: Efectul Educației!

În calitatea domniei sale de profesor am avut neplăcerea să o audiez în cadrul unui curs în care vorbea despre războaiele juste.  Am constatat precaritatea informațiilor cât și amatorismul în ceea ce privește înțelegerea importantelor evenimente istorice.

Faptul că diplomația noastră este doar de formă nu este vina doamnei Popescu. Faptul că Bogdan Aurescu reprezintă diplomația românească am putea crede că nu este nici vina domniei sale. Ce am putea sublinia totuși în cazul acestor două personaje ( Bogdan Aurescu a numit-o pe Liliana Popescu directorul IDR) este că ele dacă și-ar face o analiză obiectivă ar constata că nu au calitățile de a fi unde sunt puse. Sau mai simplu, numește-i în funcții și nu mai este nevoie să-ți creezi probleme cu ei. Și le creează singuri!

Rolul Institutului Diplomatic Român este acela de a pregăti specialiști în diplomație. De a dezvolta relații în domeniul diplomatic cu alte state. Sau așa ar trebui să fie. Ori, doamna Popescu, postând o fotografie în care femeia islamică îmbrăcată în burka este catalogată ca un om lipsit de educație și redus în comparație cu alte femei din alte colțuri ale lumii poate reprezenta un motiv substanțial de încordare cu statele din zona islamică, foarte atente la detalii și mai ales la jigniri în ceea ce privește propria lor cultură, tradiții și evident ceea ce este cel mai important liant în lumea islamică și anume religia!

Eu nu mă aștept ca Liliana Popescu în calitatea sa de șef IDR  și savant SNSPA să înțeleagă sensibilitățile din lumea întreagă. Să cunoască spațiul islamic care pentru România a reprezentat, reprezintă și poate reprezenta un factor important în multe privințe: economic, cultural, social și de ce nu strategic. Începând de la Turcia și până în aproprierea Chinei găsim o vastă lume islamică. În Africa de asemenea. În ceea ce privește spațiul occidental este și el la rândul său populat cu un număr semnificativ de musulmani. Unii veniți de nevoie din cauza conflictelor care nu au izbucnit din vina lor. Unii sunt la treia sau la a patra generație în Europa sau în zona americii de nord. Chiar și în Rusia există un procent semnificat de musulmani!

Ca atare, viitorul diplomației românești sună bine! Îi jignim pe cei care cred și sunt adepții unei religii ( a doua ca număr de adepți din lume) care nu coincide cu credința (care o fi?) a doamnei Popescu. Ca specialist vast, conform cv-ului domniei sale, Liliana Popescu este titulara unor cursuri substanțiale:

Teoria Relațiilor Internaționale/ Public Diplomacy/ Studii Regionale. Democratizare și Europenizare in Estul Europei / Construcție europeană  / Politică Externă și Diplomație / America Latină. Dezvoltare și democratizare / Psihologie politică/ Etică politică/ Politici ale egalității de gen și multe, multe cursuri de care un simplu cititor poate rămâne impresionat.

După cum observați este specialistă în relații internaționale (unde or fi studiile acelea substanțiale?) în diplomație publică (nu că ar exista și secretă) în studii regionale ( o inepție de catalogare) sau în Democratizare și Europenizare în Estul Europei. Cum o veni să europenizezi Europa și mai mult să o democratizezi de la catedră? Nu mai zic de denumirea: Politică externă și Diplomație! Oare politica externă nu este Diplomație? Sau Diplomația nu înseamnă Politică externă?

Dar abilitățile ilustrului cercetător nu se opresc la zona din proximitatea noastră ci trec și dincolo de ocean unde a ajuns să cerceteze America Latină urmărind procesul de dezvoltare și democratizare! Sunt curios cât de mult s-a democratizat și dezvoltat acest continent dar încă nu am citit acest curs, poate inedit pe la noi pe aici. Păcat că tocmai acum, Klaus Iohannis nu a mers împreună cu specialistul în America Latină în zonă. Având atât de multe și vaste cursuri de ținut sunt convins că ilustrul profesor reprezintă unul din stâlpii educației și diplomației românești.

Mi-a atras atenția vizita doamnei Liliana Popescu la Baku din cauza faptului că eram și eu în capitala Azerbaidjanului. Acesta a venit, conform unei postări a ambasadorului Vasile Soare să: semneze un  Memorandum de Înțelegere în care sunt inserate modalități practice ale cooperării, axate în special pe schimburi de lectori, studenți și tineri diplomați în cadrul unor stagii de pregătire la București și Baku, participări reciproce la conferințe tematice în cele două țări, publicații comune în domeniul diplomației și relațiilor internaționale s.a.

Din zâmbetele de pe Facebook ale Lilianei Popescu se pare că lucrurile au fost pe măsura așteptărilor. Probabil a simțit ospitalitatea azeră. Dacă-și începea prezentarea cu o femeie în burka și le ținea un curs despre educația și drepturile femeilor poate îi ajuta pe azeri în procesul lor de democratizare.

În concluzie, chiar dacă fotografia este postată pe twitter și nu pe adresele oficiale ale instituțiilor pe care le reprezintă, gândirea strategică a acestei doamne ne dezvăluie și dezvăluie și partenerilor noștri din spațiul islamic părerea formatorului următoarei generații de diplomați.

Sub coordonarea ministrului Bogdan Aurescu!