Mustafa Kemal Atatürk. 82!


Se împlinesc 82 de ani de la moartea Părintelui Turciei. O perioadă suficientă pentru a putea trage concluzii, a putea analiza evenimentele și deciziile importante ale celor care i-au precedat.

images

Turcia în forma construită și lăsată moștenire de întemeietorul său merită să se dezvolte, să se consolideze și să-și aducă aminte de îndemnul  său: Pace în țară, pace în lume. Uitat se pare de cei care conduc azi Turcia!

Câteva detalii despre România și funeraliile liderului turc:

Funeraliile conducătorului statului turc, care au avut loc la 20 noiembrie la Ankara, eveniment important, au atras prezența multor lideri europeni. Din partea română, Nicolae Petrescu Comnen a trimis o scrisoare de condoleanțe la care a primit răspuns de la omologul său, T. R. Aras. Patriarhul Miron Cristea, președintele Consiliului de Miniștri, a trimis o scrisoare de condoleanțe primind răspuns de mulțumire de la Celal Bayar.

La funeraliile șefului statului turc au fost prezente 30 de state. La 20 noiembrie au  sosit în capitala turcă delegații din majoritatea țărilor pentru a participa la evenimentul neplăcut, totalul oamenilor care au fost prezenți la înmormântarea șefului statului fiind de peste 20.000 de oameni.

A decedat la 9:05 în dimineața zilei de 10 noiembrie 1938 în palatul Dolmabahçe.