De la anularea Olimpiadelor la anularea Tezelor sau de la Impuneri la Sancțiuni


Monica Anisie este unul dintre personajele politice care ne stârnesc râsul. Acolo unde nu trezește râsul, creează o stare de tristețe. Este susținută în postura de ministru al Educației chiar dacă o țară întreagă o vede, o ascultă și constată că nu este coerentă în exprimare și face greșeli gramaticale chiar din postura de profesor de limba și literatura română.

Chiar dacă președintelui Iohannis i s-a făcut o campanie în două rânduri cu ”România Educată” cu rezultate inexistente, iar la ministerul care are grijă de educația și cultura elevilor a pus-o pe Monica Anisie, reprezintă o dovada clară a sfidării societății.

Nici președintele și nici ministrul educației nu sunt preocupați de educație ca sistem pentru dezvoltarea României dar consideră că acest guvern trebuie să continue și după alegerile din 6 decembrie.

Faptul că Educația nu reprezintă o preocupare reală în rândurile societății este un semnal de alarmă. Cum orice decizie care ni se comunică poate crea dispute, putem afirma clar că în niciun stat din U.E. nu s-au închis școlile. Am completa noi că nu s-au închis nici în timpul celui de-al doilea război mondial când elevii și studenții veneau în sesiuni speciale pentru a-și putea continua anii de studiu.

Experiența cu educația care se face pe copiii noștri va avea consecințe pe o lungă perioadă de timp. A opri, a bloca sau a stagna sistemul educațional din solidaritate cu medicii reprezintă o fractură de logică care nu poate fi clasificată sau catalogată:

 

Trebuie să fim solidari cu medicii, luăm astfel de măsuri, de suspendare a cursurilor față în față în unitățile de învățământ, complementar cu posibilitatea ca activitățile desfășurate de părinți să fie în regim de telemuncă. Prin urmare, părinții muncesc de acasă, copiii își continuă educația de acasă”

Informația este inexactă. Nu toți părinții muncesc de acasă și chiar dacă muncesc de acasă, în cazul celor mici, nu pot să-i supravegheze deoarece…. muncesc! Și pentru că este în campanie electorală, ministrul mai anunță o măsură populistă și anume eliminarea tezelor anul acesta. Cu alte cuvinte trecem în online, facem învățământ de calitate dar nu se mai dau teze. Anulăm și olimpiadele că oricum nu avem nevoie de performanță. Pentru copiii olimpici, olimpiadele reprezintă un fel de logică a vieții. Se pregătesc, muncesc, sunt foarte interesați de a performa cu scopul de a ajunge cei mai buni din domeniul lor. Nu doar din țară ci din lume. Pentru unii dintre olimpici, rezultatele obținute reprezintă garanția că vor fi primiți la universitățile din Ivy League. Cu alte cuvinte, olimpiadele aduc plus valoare, calitate și îi separă pe cei buni de cei mai buni. Le-a anulat și pe acestea! Între preocupările ei de ministru și mai nou de a deveni senator, distruge viitorul unor copii care se vor simți demotivați. Nu vor mai fi interesați de școală și de concursuri.

Cei care participă la olimpiadele naționale și internaționale oricum nu sunt foarte mulți și nu în mulțime constă ideea acestor concursuri ci în valoare. Probabil, inutilă în România lui Klaus Iohannis și a Monicăi Anisie.

Anul acesta copiii au șansa de a se bucura de școală fără grija unor teze care să-i indispună. Poate că la sfârșitul anului școlar, dacă rămâne ministrul educației (are toate șansele) să emită un ordin ca toți elevii să primească 10 deoarece au fost condiții speciale.

Dincolo de lipsa de viziune și strategie în ceea ce privește educația, reușim să ne blocăm, să nu ținem pasul cu cei din U.E.  Poate că nu putem fi inventivi, creativi dar am putea să ne uităm la statele dezvoltate în domeniu și să ne inspirăm de la ei. Dar pentru acest lucru ar trebui să fim bine intenționați, să vrem să facem bine și să ne gândim că anularea olimpiadelor este o măsură împotriva valorilor noastre, împotriva copiilor noștri.

Avem rezultatele României lucrului bine făcut! României Educate! Avem afișe peste tot cu Dezvoltăm România!

Evident, tot omul vede și poate să priceapă, și prin ceea ce vede de acasă la nepoții sau copiii care fac orele online. Vede cum se construiește România Educată! Vede lucrul bine făcut datorită aportului acestor ”iluminiști” gen Iohannis și Anisie care prin expertiza lor acumulată de-a lungul timpului vin și distrug ceea ce mai rămăsese funcțional în Educație.

Plecând de la acele postere cu Dezvoltăm România și fotografiile lor inserate acolo ne putem întreba ce au dezvoltat ei vreodată? Dacă au vreo tangență cu dezvoltarea sau dacă înțeleg ceea ce înseamnă Dezvoltare.

În rest, restricții, impuneri și amenzi…