Din România Educată – anularea olimpiadelor naționale și internaționale

,

Despre Monica Anisie am scris câteva articole după ce a fost numită ministrul educației și cercetării. Mi-au atras atenția dezacordurile acestui ministru cât și vocabularul său limitat la câteva sute de cuvinte. La o căutare atentă a echipei sale am constatat că s-a înconjurat de consilieri doar din preuniversitar, mulți fără o tangență reală cu Educația. România este într-o continuă schimbare iar singurul fapt constant este inteligența copiilor români. De multe ori ei doar trebuie șlefuiți pentru a obține rezultate ce cu greu pot fi înțelese de actualul ministru.

27947045

Dacă inteligența copiilor nu este stimulată, dacă nu este susținută se poate pierde foarte ușor. Doar prin dezinteres!

Într-o anumită etapă a vieții m-am intersectat cu o mare parte dintre olimpicii acestei țări. Din fericire pentru ei și din păcate pentru România, majoritatea nu se mai află în țară. Cel puțin pe vremea lor, chiar dacă nu se făcea mare lucru pentru a-i ajuta, măcar erau lăsați să participe la Olimpiade.  De prisos să mai spun că la olimpiadele naționale și internaționale participă copiii înzestrați, cei care sunt deosebiți în sensul pozitiv, care muncesc (de la vârste mici) pentru a-și demonstra că pot câștiga. Cei mai buni dintre cei buni.

Viața unui olimpic este compusă din muncă, muncă și iarăși muncă. Concentrarea de care trebuie să dea dovadă este esențială, o secundă de neatenție poate strica un an de muncă. Acești copii sunt soluția României. Sunt deștepți, serioși și muncitori! Marea lor majoritate au rezultate din clasele primare iar după terminarea studiilor și a doctoratelor la cele mai prestigioase universități din lume, au devenit determinanți în companiile unde lucrează.

Olimpicii de ieri cât mai ales cei de azi ai României au primit o veste în premieră de la ministrul Educației și Cercetării (doamne cât tupeu) că Olimpiadele de anul acesta s-au anulat. Munca acestor elevi, munca de un an de zile, munca profesorilor care-i pregătesc, s-a anulat!

Cu o seninătate caracteristică, ministrul educației și cercetării (oare ce o fi cercetat în viața ei) emite pe 21 mai 2020 un ordin de ministru prin care anulează desfășurarea competițiilor școlare internaționale organizate în țara noastră, programate pentru anul școlar 2019-2020. Mai mult, abrogă OMEN nr. 5092/2019 privind aprobarea listei competițiilor școlare internaționale, naționale și regionale organizate în anul școlar 2019-2020 la care participă elevi români!

În domeniul concursurilor olimpice România stă bine. Ne putem mândri cu locul nostru câștigat prin truda acestor copii. Este un domeniu la care ne uităm cu speranță. Prin neparticiparea României anul acesta probabil vom pierde câteva locuri în clasamentul internațional. Oare cui îi pasă?

Întrebarea la care toți așteaptă un răspuns este: cum de România nu participă în timp ce celelalte țări participă?

Cronologia evenimentelor pe scurt:

21.04.2020 Se termină EGMO (Olimpiada Internațională de matematică pentru fete) și elevele din România au obținut:

Amina Abu Shanab – Medalie de aur (primul loc)

Alexandra Timofte – Medalie de aur

Diana Țolu – Medalie de argint

Lucia Rîșnoveanu – Medalie de bronz

21.05.2020 Ministerul Educației emite OMEC 4303 prin care (1) anulează toate olimpiadele școlare, (2) anulează organizarea tuturor selecțiilor loturilor României și (3) nu mai recunoaște reușita elevelor la EGMO.

Dacă tot au participat la concurs, de ce nu li se recunoaște rezultatul?

26.05.2020 Organizatorii IOI decid că Olimpiada Internațională de Informatică va avea loc online.

03.06.2020 Organizatorii IMO decid că Olimpiada Internațională de Matematică va avea loc online.

06.2020 O petiție semnată de 815 elevi, părinți și profesori (nu sunt mulți dar sunt importanți) este depusă la Parlamentul României și la Ministerul Educației în susținerea organizării olimpiadelor în condiții care să nu pună în pericol sănătatea participanților și a organizatorilor.

31.08.2020 Termen limită pentru înscrierea loturilor naționale la IOI (Olimpiada Internațională de Informatică).

România și-a câștigat prin munca elevilor excepționali de care ne bucurăm, o poziție respectată în cadrul competițiilor internaționale. Din păcate neparticiparea la IOI 2020 ar putea duce la pierderea poziției a patra ca număr de medalii din toate timpurile la Olimpiada Internațională de Informatică.

Pentru elevii de clasa a XII-a cel mai important criteriu la admiterea în universitățile de prestigiu, în special cele cu profil de informatică și matematică, este departajarea candidaților după rezultatele obținute la olimpiadele și competițiile școlare de profil (naționale sau internaționale) obținute pe parcursul primilor trei ani de liceu (clasele IX, X și XI).

Așa se vede România Educată. Un concept prin care politicienii s-au folosit și de acest domeniu esențial pentru a câștiga alegeri. Cum de nu li se dă voie olimpicilor să participe la olimpiadele internaționale chiar dacă acestea se dau online?

Din păcate, constatăm disprețul acestei guvernări față de munca acestor elevi. De încurajare sau de susținere nici că mai trebuie să aducem vorba. În fond, ar fi vorba doar de a nu încurca. Măcar atât ar putea face acest minister.

P.S. Mi-ar fi plăcut să văd o susținere publică din partea coordonatorilor loturilor olimpice. Din partea acelor profesori care petrec mult timp cu elevii lor!