Deviaționismul de țară

,

În timp ce Ludovic Orban este prezentat printr-o fotografie chefuind la birou cu o parte dintre miniștrii săi, Klaus Iohannis este prezentat într-o altă fotografie, mergând la Biserică, de mână cu soția, cu mască. În timp ce guvernul său este filmat cum stă la masă chefuind, președintele este înfățișat ca o persoană evlavioasă, prea serioasă în contrast cu oamenii săi.

fumat

Poate ar trebui să ne întrebăm ce ne scapă din aceste imagini paralele? Să fie președintele actorul zilei? Să se urmărească compromiterea capitală a acestui guvern?

România a decăzut atât de mult încât reprezentanții ei își tratează funcțiile oficiale ca simple funcții. De foarte mult timp miniștrii nu mai sunt preocupați de dezvoltarea ministerelor pe care le conduc ci doar de mulțumirea celor care i-au pus în fruntea acestora. De prea mult timp, contează doar propriul interes și mai puțin ce se va întâmpla cu impactul propriilor decizii. Dacă ar fi doar o chestiune privată chiar că nu ar conta ce decizii semnează. În cazul de față, acești miniștrii, sunt suficient de dezinteresați de România reală.

Sigur, președintele nu se va pronunța asupra fotografiei scăpată intenționat pe internet! În fond, este sub demnitatea sa să discute despre ”niște băieți care stau la o bere” chiar dacă sunt ai lui. Chiar dacă-și declară prietenia, președintele nu a găsit câteva minute să treacă pe la prietenul său, prim ministrul Ludovic Orban să-i ureze la mulți ani! I-o fi fost teamă să nu o ia în serios?

După integrarea în NATO și U.E. România nu are un scop în sine. Prelungirea stării, fie că vorbim de educație sau economie, fie că ne raportăm la politica externă sau cultură, băltim în parametrii acelorași preocupări. Mass-media, partenerul politicienilor parteneri a reușit în timp să rupă informarea cu exteriorul. Buletinele de știri externe sunt aproape inexistente, chiar analize precum ceea ce se întâmplă azi în Statele Unite nu-și găsesc loc în preocuparea românilor. Mai mult, nici specialiști în problematici de actualitate, specialiști în relații internaționale, regionale, continentale nu mai avem. Preocuparea statului, a centrelor de cercetare este ca și inexistentă în acest sens iar dacă pe alocuri mai există specialiști, nu-și găsesc locul în zona mass-media de analiștii de serviciu.

Din fotografia postată pe internet, cel mai mult mă deranjează atitudinea ministrului de externe. Cu câteva zile înaintea centenarului Trianon, prin care România, membră a Tratatului îi era recunoscută unirea cu Transilvania, unire realizată de facto la 1 decembrie 1918, Bogdan Aurescu este surprins practic ca un țăran, întins pe un scaun, fumând un trabuc cu mânuși de plastic în mână.

În loc să fie stresat că prestația sa de la întâlnirea cu omologul său maghiar a fost penibilă, că Ungaria, prin comisia Trianon are ca scop să îndrepte crima de acum 100 de ani prin care ”Transilvania era dezmembrată din corpul său”, acesta nu este afectat de nimic. O simții românește?

În fond, în fotografie vedem practic niște muncitori! Sunt la serviciu, mai beau un pahar, mai mănâncă un aperitiv, mai spun o bârfă, mai aranjează câte ceva. Unii poate se uită la ceas, să vadă când se termină ziua de lucru.

În România ideală, oamenii trebuie să stea cu măști pe față sau mănuși în mâini, conform legilor lor. În România reală niciun angajat nu stă cu măști și mânuși opt sau doisprezece ore cât este la muncă. Ce spune acest fapt despre noi?

În primul rând că fugim de asumare. Că nu dăm doi bani pe recomandările anti-covid. Că până și masca pe figură la supermarketuri se poartă din obligație și nu dintr-o necesitate.

Avem ”niște” conducători rupți de țară. Ne demonstrează zilnic că sunt sub nivelul optim în care să se ridice măcar la nivelul problemelor cotidiene. Unele probleme ce țin de istorie îi lovesc mai crunt, din necunoștință. În același timp, avem un PSD care probabil este pe drumul de la reanimare la morgă. Conducerea sa anunță moțiuni din toamnă, când, după calculele lor ar fi mai bine și nu după calculele societății. Pentru binele românilor, nu ar fi mai indicată o moțiune azi?

Oare, Klaus Iohannis dacă ar fi mers la cheful lui Ludovic Orban, ce ar fi băut?