În urma lor: cea mai mare Moschee din Europa


Se pare că interesele politice și economice sunt peste limita raționalului național. Iar România poate deveni un șantier pentru oricine are bani și idei. Scriam în articolul Neootomanismul turc prinde contur și la București postat pe blogul Adevărul că nu înțeleg de ce se va construi cea mai mare Moschee din Europa la București, de ce acum, de ce pe banii statului turc?

Traian Băsescu a intuit de această dată pericolul acestui proiect și l-a combătut. Nu știu de unde are fostul președinte informația că pe lângă această Mare Moschee va funcționa și o Universitate  cu 6 000 de studenți dar în cazul în care această informație este credibilă într-adevăr avem o problemă.

Într-un spirit balcanic toți actorii implicați se ceartă dar uită esențialul. Victor Ponta ca oaspetele lui Recep Tayyip Erdoğan, cel care a venit cu ideea și banii, scrie și el pe facebook: „Regret și îmi pare rău că există încă în țara noastră iresponsabili care se joacă cu lucruri atât de sensibile și importante cum sunt pacea, respectul și solidaritatea interconfesională!”

De ce nu ne spune Victor Ponta ce legătură are pacea, respectul și de ce ar fi românii solidari cu comunitatea turco-tătară prin acceptarea construirii acestei moschei în București unde nu cred că există mai mult de 100 de musulmani de origine română? Să înțelegem că din toată Europa doar în România sunt importante pacea, respectul cât și solidaritatea? Londonezii, parizienii sau cei din Roma nu sunt solidari interconfesionali?

Nu credeam că pot trăi vremuri când un prim ministru – fie el temporar suspendat – musafir al președintelui turc de peste o lună susține în continuare construirea celei mai mari moschei din Europa la București.

Chiar dacă semnalul de alarmă tras de fostul președinte mi se pare binevenit nu mă miră că acesta în calitate de președinte al Românilor le-a oferit și el teren turcilor – cum zice Muftiul – doar că acum fiind în calitate de fost președinte speculează. Dar același lucru îl face și Muftiul Iusuf. Victor Ponta nu numai că a preluat ideea dar a și semnat hotărârea prin care oferă acest teren. Așa cum Moscheea din Constanța se numește Carol I poate cea din București se va numi Victor Ponta.

Dincolo de ironie sunt neplăcut surprins de poziționarea politicienilor și gazetarilor noștrii care nu văd care este problema. De fapt nu mai surprinde pe nimeni că nu văd, că nu pricep sau pricep și se fac că nu văd.  Auzeam la televizor idei precum: să construiască Moscheea dar să ne dea sabia lui Ștefan cel Mare înapoi sau Traian Băsescu după ce a promis el terenul vine și se ia de Ponta.

Discuții despre pace, respect, solidaritate tot auzim. Aș prefera să aud discuții despre construirea celui mai mare monument national care să celebreze 100 de ani de la Marea Unire, despre sărbătorirea limbii române sau despre identitatea și unitatea poporului român.

Cu siguranță o problemă a comunității musulmane este lipsa unui cimitir. Este o veche problemă, găsită în documentele din secolul trecut. Din discuțiile cu fostul ambasador de acum ceva vreme am aflat că și acesta a transmis la Ankara propunerea ca statul turc să construiască un cimitir la marginea Bucureștiului.  Cum în comparație cu construirea unei Moschei cea a unui cimitir nu este profitabilă din punct de vedere economic ideea pare lăsată în suspensie.

Muftiul român știe foarte bine că cei care vor să se roage se pot ruga în lăcașele de cult deja existente sau oriunde. Nu lipsa celui mai mare lăcaș de cult din Europa îi va împiedica.

 

Imami doar cu liceul

Observam că pentru comunitatea musulmană din România muftiul Iusuf a acces în cea mai importantă funcție la doar 28 de ani ceea ce îl face să devină probabil cel mai tânăr muftiu din lume. Poate și din această cauză a ales să-i răspundă fostului președinte Traian Băsescu prin intermediul mass-media uitând se pare că nu declarațiile politice sunt preocuparea unui înalt prelat. Dar ce nu face omul pentru propriu interes?

 Muftiul Iusuf  Murat în loc să se preocupe de găsirea mijloacelor necesare înființării unei facultăți – la Constanța – în care viitorii imami să poată studia islamul și să devină ”preoți” ca peste tot în lume, la noi imamii=preoții după terminarea liceului teologic ajung imami. Ceea ce-mi dă posibilitatea să-mi pun întrebarea ce fel de imami și câtă educație pot acumula aceștia pentru a deveni apoi păstorii comuității lor?

Muftiul Iusuf Murat și-a aprofundat studiile în Turcia, la Edirne și Samsun. De aici rezultă că este un bun cunoscător al mentalității și tradițiilor turcești, nostalgic poate al spiritualității promovate de Imperiul Otoman. Să fie el cel care a avut ideea construirii celei mai mari moschei din Europa la București sau Recep Tayyip Erdoğan i-a propus?

Din declarația Muftiului citim:

„Eu sunt la fel de bun român, cetățean loial țării mele ca și fostul președinte Băsescu. Bunicul meu este erou, căzut pe câmpul de luptă în slujba patriei în cel de-Al Doilea Război Mondial și cei din familia mea au luptat în toate războaiele pentru apărarea și întregirea patriei. De asemenea, în România modernă se regăsesc în toate structurile de decizie și putere funcționari fideli statului, angajați atât în structurile Ministerului Apărării Naționale, cât și ale Ministerului de Interne, în Guvern și Parlament. Și, în acest context, nu înțeleg, în acest caz, de ce trebuie ca fostul președinte să afirme public că trebuie analizată în CSAT oportunitatea construirii unui edificiu religios musulman?”

Oare daca Muftiul Iusuf este un bun român nu ar fi trebuit să refuze proiectul turcilor? Să fii militat pentru construirea unei moschei la București dar din fonduri naționale? Să promoveze idealurile și demnitatea celor care s-au jertfit pentru a avea această Românie astăzi, poate împotriva celor care azi vin și ne cumpără. Sau declarația a apărut de teamă ca cineva să-l asculte pe Traian Băsescu și proiectul să fie blocat în CSAT?

Indiferent cine a avut ideea, Turcia ca putere regională se străduiește să-și dezvolte controlul în Balcani. Mare susținătoare a desființării Iugoslaviei, Turcia a militat pentru independența Bosniei Herzegovina și înființarea statului Kosovo. Tot turcii au investit sume considerabile de bani în aceste state, armata turcă sub drapel NATO este încă prezentă acolo. În Constituția Republicii Kosovo figurează un articol în care limba turcă este a II-a limbă. Albania, Bulgaria, Macedonia sunt state cu comunități musulmane importante ceea ce îi conferă Turciei statutul de frate mai mare.

Poate românii printre care mă număr și eu vor să știe răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Cum poți fi independent conducând cea mai mare Moschee din Europa, într-un oraș unde nu există comunitate musulmană dar finanțată din banii turcilor?

  1. Turcii plătesc și ne lasă nouă românilor dreptul de a hotărî singuri?

  1. Muftiul Iusuf Murat va fi singurul care va conduce acest lăcaș?

  1. Dacă Muftiul sau Recep Tayyip Erdoğan vor să deschidă școli numite Medrese, se vor deschide?

Entuziasmul și nostalgia turcilor nu cunoaște limite. Când turcii vor citi în mass-media lor că la București au construit cea mai mare Moschee din Europa cu siguranță vor fi încântați. Eventual se vor încuraja: hai că mai este un pic până la Viena!

 Până atunci Muftiul Iusuf Murat combate propagarea extremismului confesional și caută mijloacele prin care să ajungă Muftiul diasporei musulmane din România. Economic este mai profitabil!