Cum este posibil ca pentru viol să fii lăsat în libertate?


Probabil majoritatea dintre noi am avut mici probleme cotidiene cu reprezentanții celor care trebuie să ne ocrotească, să ne apere sau celor care trebuie să vegheze la aplicarea nediscriminatorie a legii. Există însă șmecherii, acest tip de oameni, o mare parte semi-analfabeți, ce găsesc căi de a rezova chiar și astfel de probleme. Interesant este că pentru rezolvarea problemelor lor intră în rol oameni din sistem, fie el de interne sau justiție.

Dincolo de faptele enunțate mai sus nu mă puteam gândi ca în România de astăzi să asistăm la un eveniment așa de trist și de traumatizant.  Șapte inși să violeze o fată, iar apoi să fie lăsați în libertate. Dreptul la viață și dreptul la libertate sunt garantate în toate statele civilizate. Unde sunt drepturile și libertatea acestei fete? Măcar aceste drepturi să ne fie asigurate! Cum poate trece ea peste această traumă?

Recunosc că nu mă preocupă hoțiile, furturile, tâlhariile și tot ceea ce ține de partea abjectă a societății. Consider că bestiile, animalele, cei cu comportament animalic, sociopații nu se pot schimba. Sunt o problemă a statului și statul trebuie să o rezolve. Pentru noi, pentru oamenii normali. Noi, cetățenii normali, avem dreptul de a studia, de a ne bucura, de a merge pe orice drum din țara asta la orice oră fără teama de a fi talhăriți, violați, abuzați. Iar imbrăcămintea femeilor cât de sumară ar fi tot nu scuză violatorii.

Recunosc, cazul elevei violate din Vaslui m-a șocat. Și nu din cauza faptului că cei șapte (îmi e greu să-i cataloghez cumva) au prins o fată și au abuzat-o, ci că cei șapte (asemănarea cu animalele nu cadrează, deoarece animalele nu violează) au fost iertați de sistemul care ar trebui să ne protejeze pe noi.

Recunosc, nu mi-a venit să cred că un judecător, sau mai rău un complet de judecători lasă în libertatea asemenea ființe.  Chiar dacă noi, cei din afară nu știm în detaliu evenimentele avem dovada că ea, fata, a fost violată, iar ei, o parte au recunoscut. Ce putem înțelege din aceste evenimente? Că funcția de magistrat, care presupune un iq peste medie a devenit nesemnificativă și o poate ocupa orice absolvent de drept?

Recunosc, nu mi-a venit venit să cred că procurorii, după decizia judecătorilor de a-i lăsa în libertate pe acei sociopați nu au făcut recurs. Cum poate un sistem juridic să aibă asemenea scăpări? Ce exemplu primește societatea prin această decizie a celor care se numesc judecători și procurori?

Sper ca dincolo de scăpările celor de la Vaslui, colegii lor judecători (sper că și cazul judecătorului care făcea sex cu minore și se filma la Timișoara să fie unic) să ia atitudine. Să îndrepte cineva deciziile acestor judecători rătăciți din Vaslui.

Această fată violată trece printr-o traumă din care cu greu își va putea reveni. Cu siguranță nu va uita niciodată abuzul la care a fost supusă. Toată viața ei va trăi cu teamă, cu frică. Se va uita tot timpul peste umăr de teamă ca vreunul dintre cei șapte sau poate toți sau poate familiile sau prietenii rataților acestora să nu îi răzbune. Iar statul, sistemul juridic o ”ajută„ trimițându-i acasă pe cei șapte sociopați.

Nu este posibil ca noi toți, cei care citim mass-media să aflăm, să ne mirăm, să o compătimim pe sărmana fată, iar apoi să revenim la viața cotidiană. Cine trebuie să îndrepte lucrurile? Cine trebuie și poate să lumineze acest caz? Iar acei …….. (spuneți-le cum vreți) să fie privați de societatea aceasta și exemplu pentru alți sociopați care poate au prins curaj.

P.S. Cu siguranță când statul va investi în educație numărul acestor sociopați va fi în scădere.