Construcția Moscheei de la București doar un punct pe harta lui Erdoğan


Dintr-un cotidian albanez cu titlul „Erdogan spală milioane de euro prin construirea  moscheii din Kosovo” aflăm că președintele turc și-a propus să construiască cât de multe moschei poate în spațiu controlat odinioară de către Imperiul Otoman. Acum când eșecul guvernaării

Milioane de euro curg din Turcia către Kosovo, ”prin trasee ilegale, ocolind băncile,” anunță în limba albaneză cotidianul Zeri din Pristina.  Mai mult decât atât, această instituție media a spus că autoritățile lui Recep Erdogan folosesc se folosesc de motivul contruirii moscheii pentru a „spala bani.” Conform cotidianului, milioane sosesc în Kosovo însă nu în sprijinul economiei sau fonduri pentru investiții ci pentru reconstrucția structurilor religioase.

„Cele mai multe dintre investiții expun fără îndoială, o mare spălare de bani pe care Erdogan o organizează prin Kosovo”, scrie într-un articol din Zeri. Publicația menționează că pentru informații redate au fost organizate investigații timp de două luni.

Zeci de noi moschei din Kosovo, precum și renovarea tuturor celor „construite în timpul Imperiului Otoman,” sunt finanțate printr-un singur mare donator, Agenția Turcească de Cooperare și Coordonare (TIKA, precizează ziarul. De asemenea, se subliniază faptul că agenția a fost stabilită de către guvernul turc și este direct gestionată de către „ambasadă, în Turcia”.

„În cele mai multe cazuri, TIKA își păstrează finanțele secrete, din moment ce nu există date oficiale cu privire la modul în care banii sunt mutați și investiți. Este suspicios că banii sunt aduși în mod ilegal și nu prin conturile bancare”, este declarat în articol. Printre informațiile oferite se află și o listă a rapoartelor Băncii Centrale din Kosovo conform căreia TIKA a investit mai puțin de trei milioane de euro din 2009 până în 2014 – în afară de cele 1,2 milioane investite în moscheea Sinan Pașa din Prizren.

 Începând cu 2011 până în prezent TIKA și alți câțiva investitori turci au renovat aproximativ 30 de moschei și alte structuri religioase „din perioada otomană.” În articol este menționat și faptul că TIKA este scutită de la plata impozitelor din Kosovo și are numai angajați din Turcia.

 Turcia a fost printre primele țări ce a recunoascut Kosovo, iar Erdogan a fost în mai multe rânduri descris ca fiind  „protector pentru Kosovo.” De asemenea, președintele turc a cauzat o agitație în urmă cu doi ani în Prizren atunci când a spus că ”a doua sa țară este Kosovo.”

 Pe atunci Prim-Ministrul, Erdogan a spus că cele două culturi, cea din Turcia și cea din Kosovo pot fi diferite însă  cetățenii lor fac parte din aceeași țară.

Aceasta a fost urmată de o reacție dură din partea Ministerului sârb al Afacerilor Externe și a publicului în Serbia, dar cabinetul Erdogan a anunțat că nu va exista nici o justificare și că declarația sa a fost „interpretată greșit.”

În urma tuturor discuțiilor aprinse, printr-un anunț s-a declarat că a avut loc o eroare de traducere iar Erdogan nu a spus că „Turcia este Kosovo sau invers.”