Turcia: de la probleme interne la vizita în România


Prinși cu anchetele DNA românii nu prea au acordat atenției vizitei președintelui turc în România. De ce a ales președintele turc să ne viziteze, care a fost strategia oficialităților de la Ankara de a efectua un mic turneu în zona estică a Europei?

După un turneu în Africa și America de Sud, președintele Recep Tayyip Erdoğan a plănuit să efectueze o serie de vizite în Europa. Cum în vest îi este mai greu să-și remedieze imaginea după declarații destul de critice, și-a început vizita printr-un mic turneu în Slovenia, Slovacia și România, unde a poposit mai putin de o zi în București. Recep Tayyip Erdoğan se află într-o campanie de redresare și refacere a imaginii afectate în urma evenimentelor din 17 decembrie 2013.

Izbucnirea scandalului de corupție a început cu postarea audio pe YouTube a unei conversații a premierului turc cu fiul său Bilal din care reieșea că într-adevăr este vorba de sume însemnate de bani care trebuiau ascunse după ce fii a trei miniștrii din cabinetul său fuseseră arestați. Firul evenimentelor a continuat cu apariția continuă, uneori aproape zilnică cu postarea de înregistrări a lui Recep Tayyip Erdoğan cu diferite persoane, patroni de ziare, tv, directori etc.  Din ele reieșea că mass-media turcă nu funcționează democratic iar tot ceea ce se transmitea trebuia trecut prin filtrul cenzurii. Până azi, zeci de ziariști se află în inchisoare. La criticile venite de la Bruxelles acesta a răspuns simplu: UE să-și vadă de treabă!

 Scandalul privind corupția (2013)  a dus la schimbarea a 10 miniștrii din guvernul Recep Tayyip Erdoğan. Din această cauză liderul odată providențial al Turciei a pierdut din încredere cât și mai grav a arătat că democrația este departe de a funcționa în țara sa. După acuzele grave de corupție Erdoğan și-a direcționat întreaga strategie împotriva liderului spiritual turc Fethullah Gülen pe care l-a acuzat că a uneltit împotriva sa, că a înscenat acest scandal de corupție, că are format un guvern paralel gata să-l implementeze, că este agent CIA și al Mossadului.

Carismaticul lider turc a reușit să transforme acuzele la adresa sa și a cabinetului său în înscenări. Printr-o abilitate oratorică destoinică premierul Erdoğan aflat în campanie pentru funcția de Președinte al Turciei a reușit să câștige alegerile. Cum o parte semnificativă a societății turce, cu un venit stabil și cu o seamă de beneficii din partea statului nu era afectată de acest scandal, l-a ignorat. Societatea turcă este stratificată iar pentru o parte de aproximativ 40 % , care nu folosește internetul nu a contat decizia guvernului de atunci de a bloca platformele YouTube și Twitter.  Decizia guvernului a fost aceea că aproape zilnic apăreau inregistrari cu premierul sau cu cei din grupul său de prieteni în care interziceau anchete în presă, cazuri de corupție, celebra cutie de pantofi găsită la directorul unei bănci în care erau 4.5 milioane $.

Înainte de a intra în campania electorală  Recep Tayyip Erdoğan a conchis că el nu va fi un președinte care să nu se pronunțe. Așa că trebuie schimbată constituția. Nu l-au ales oamenii să nu aibă o părere. Impreună cu partidul său vor construi o nouă Turcie. Am scris în cartea România-Turcia, actori importanți în sistemul de relații interbelice 1918-1940 despre mentalitatea turcului. Total diferită față de cea a europeanului sau a altor popoare foste imperii. Pentru turcul de rând, ceea ce spune liderul său reprezintă realitatea. Turcii respectă în general funcțiile, oarecum în detrimentul persoanelor.

Aflat într-un conflict prelungit din 2013 cu Fethullah Gulen, Erdoğan a ținut foarte mult să-i recupereze pe cei doi ofițeri de poliție turci reținuți în România, acuzați în Turcia de atentat la siguranța statului. Totală coincidență, cu două zile înainte de a veni la București, între România și Turcia are loc schimbul de ofițeri: turcii ni-l servesc pe fratele lui Omar Hayssam iar noi i-am trimis acasă pe cei doi ofițeri care ceruseră azil politic.

Referitor la vizita sa în România, așa cum am scris si pe blogul personal trebuie să avem o explicație din partea Administratiei Prezidentiale referitor la interzicerea ziarului Zaman de la Cotroceni cât și de la Camera de Comerț unde președintele turc a ținut un discurs. Se știe adversitatea președintelui turc față de ceea ce reprezintă gruparea Gülen dar într-un stat care se respectă nu ar fi permisă o asemenea dorință venită din partea oricărui omolog. Interesant este faptul că în timpul vizitei în România pe traseul președintelui au apărut bannere cu chipul său și cu mesajul Președintele nostru binte ați venit în România! Cu asemenea mentalitate Turcia vrea să se integreze în U.E.

Am reușit să surprind declarația lui Erdoğan de la pupitrul Administrației Prezidențiale. Condamnând nefericitul eveniment în urma căruia un pocuror a fost ucis, acesta a concluzionat că mass-media trebuie să i se interzică dreptul de a mai transmite de acolo. Se pare ca acesta vorbea serios deoarece ieri am aflat ca acesta a blocat platforma Twitter si YouTube.