Știrile despre Yemen vin din ce în ce mai des. Țara este devastată de un conflict sângeros în care populația are probabil o singură grijă, aceea de a supraviețui. Un stat ce deține rezerve importante, situat într-o zonă strategică foarte importantă se află astăzi în impas. Într-o încercare de a înțelege ceea ce se întâmplă acolo i-am adresat câteva întrebări Excelenței Sale Al-Iryani Arif Ali din cadrul Ambasadei Republicii Yemen la Sofia, cât și reprezentantul Secției de Afaceri în România.
Excelență încep prin a vă mulțumi pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu. Mai ales în această perioadă cu probleme în zonă. Este perioada în care se discută din ce în ce mai des despre Yemen. De ce au început să apară tensiunile în Yemen și de ce astăzi statul dvs. se află în război?
În primul rând vă multumesc. Vreau să vă spun că Yemenul a fost în stare de război tot timpul din 1920 după ce a plecat și ultimul soldat otoman, a urmat al doilea război în 1962, prima revoluție yemenită împotriva regelui din nord soldată cu proclamarea Republicii Arabe Yemen. A urmat un conflict impotriva colonizării engleze – în sud – în urma căreia englezii s-au retras în 1967. Din păcate, după ce au plecat englezii, nu am putut unifica Yemenul de Sud cu cel de Nord. Au rămas două state până în 1990. Cu toate acestea au fost multe conflicte între Republica Arabă Yemen și Republica Democrată Socialistă din Sud. Acest conflict este istoric cu caracter atât politic cât și tribal deoarece triburile care sunt în zona de graniță și fac comerț implicau ambele state.
Noi ne-am bucurat foarte mult în 1990 când ne-am unificat. Consider ca nu numai noi am fost cei care ne-am bucurat de acest eveniment, cât și țările arabe care ne-au și felicitat și care considerau această unificare un model, poate și pentru unificarea țărilor arabe.
Din păcate în 1990 a intervenit intrarea Iraqului lui Saddam Huseyin în Kuweit. Din acest conflict au rezultat două tabere. Au fost multe state arabe care erau împotriva acestui demers dar cel mai afectat de acest conflict a fost Yemenul pentru că a apărut ideea că Yemenul este împotriva țărilor din Golf. Decizia lui Saddam nu a fost mediată corect, a fost mediată greșit. Yemenul nu a fost niciodată împotriva Kuweitului, nu a susținut intrarea Iraqului în Kuweit, deoarece Saddam a intrat dintr-o greșeală care seamănă cu ceea ce se întâmplă azi la noi. Dar Yemenul a fost alături de Kuweit din toate punctele de vedere deoarece Kuweitul a fost o țară care ne-a sprijinit.
Revenind la acest conflict, acesta nu este neapărat de acum. Yemenul este tot timpul într-o stare de război. În Yemen există mult arsenal militar. După ce ne-am unificat în 1990, în 1994 a avut loc o încercare de împărțire a țării la care s-au aliat toate forțele politice și naționale împotriva acestei manifestări. Cu toate că a fost un război împotriva zonei de Sud, a fost și un război împotriva populației, au fost multe victime. De aici și ideea că cei din Sud au venit și au ocupat Nordul.
De asemenea sunt și forțe mondiale care supraveghează zona, deoarece este o zonă foarte solicitată în ceea ce privește transportul petrolier de la Bab-el-Mandeb, Golful Aden, Oceanul Indian și Marea Roșie. Este o zonă importantă pentru foarte mulți nu doar pentru noi.
După 2010 a avut loc o revoluție împotriva fostului regim Saleh, un regim democrat-militar. Un regim cu părți bune dar a făcut câteva greșeli mari ce au dus la distrugerea infrastructurii, a zonei științifice, a sărăcirii populației, lipsa investițiilor. S-a format acest grup care trebuia eliminat. Nici astăzi nu știm dacă acest grup a fost susținut de fostul președinte sau nu, cert este că în 2013 a fost distrus. A urmat o mediere, am incercat sa formăm un stat civil, fără interese ale diferitelor grupuri, să urmărim interesele populației și modalitățile prin care putem face asta. Din păcate problemele au izbucnit, atât în nord cât și în Sud, președintele și-a dat demisia, s-a mutat în Aden, s-a definit țara fără niciun președinte, fără niciun guvern……țara a fost condusă de Dumnezeu, chiar nu stiu cum ne conducem până în acest moment dar din păcate am ajuns iar intr-un război pe care îl vedeți acum cu alianțe din Golf și nu numai.
Care este dorința yemeniților după acest conflict?
Construcția țării. Să construim țara. Să ajungem la un dialog pentru că în acest conflict mor yemeniții, nu străinii, sunt rude, sunt frați care sunt în tabere diferite, mor și se întâlnesc din păcate în familie la înmormântări. Este foarte dureros când vezi asemenea lucruri. Nimeni nu are dreptate într-un război. Nimeni din populația yemenită nu are de câștigat. Nu avem decât să ne așezăm la masă, să dialogăm, să facem eforturi pentru pace și să începem să construim țara.
Cum comentați decizia statelor din Liga Arabă de a interveni pe teritoriul Yemenului?
Nu pot nici să condamn nici să sprijin această decizie. Încă nu știu dacă este bine sau rău dar exista cel puțin o altă soluție. Puteau mai bine să investească în infrastructură, sau educație decât să investească în război sau în distrugerea țării.
Vă mulțumesc!