Azi a ieșit Klaus Iohannis să ne citească iar. Nimic despre românul mort în Germania la sparanghel! Sau câți or fi murit. Nimic despre avioanele care se pregătesc să decoleze către statele occidentale cu români trimiși la muncă sezonieră.
Nimic despre măsuri economice, despre scandalul cu Marcel Vela sau despre ce facem cu această pandemie. Doar frustrări și amenințări. Departe de democrație, departe de valorile occidentale.
De o bună perioadă nu scap nicio conferință de presă a președintelui Klaus Iohannis. Acestea sunt citite, cu mesaje scurte, scrise sterp. Majoritatea sunt făcute pentru a nu se spune că nu apare și el cu declarații. Cel de azi, este atipic deoarece ne devoalează din ce va urma și dă un semnal instituțiilor de forță că vor lucra împreună mai mult ca de obicei.
Nicio declarație nu este urmată de întrebări. În România nu se găsesc jurnaliști ”în prima linie” care sa-l întrebe pe Klaus Iohannis realități. Fără teamă și fără griji! Adunătura de acoperiți de la dezbaterea organizată de președinte însuși la BCU pentru a manipula alegătorii să-l aleagă a doua oară a fost un scenariu slab dar eficient.
Mai jos, am încercat să explic discursul președintelui:
În citirea de azi președintele vine cu o citire de factură fascistă:
Trăim o perioadă dificilă, care va marca la scară istorică nu doar România, ci și întreaga omenire. După ce vom depăși această criză, va trebui să separăm clar ce este bine și ce funcționează de ceea ce nu este în regulă și nu funcționează.
Până să ajungem să discutăm despre istorie și cum va fi marcată, președintele ne spune că trebuie să separăm clar ce este bine și ce funcționează de ceea ce nu este în regulă și nu funcționează!
Cine trebuie? Cine constată? Cine hotărăște ce este bine și ce nu? Cum schimbăm? Prin decretarea stării de urgență? Prin autoritarism? Mai contează voturile?
Ca să-și susțină argumentele, continuă:
Această etapă critică ne-a pus în fața oglinzii a decenii de guvernare a României conform mentalității „lasă, merge și așa, rezolvăm data viitoare, să facă alții”. Astăzi vedem clar efectele dezastruoase ale acestui mod toxic de a gândi și a acționa, care ne-a ținut în loc zeci de ani.
Este ca și cum EL, K.W.I. este nou. A apărut ieri! EL nu se asociază cu clasa politică. EL, un profesor din Sibiu, a fost ales doar pentru realizările (care???) sale și pentru farmecul personal? EL nu, nu a fost pus! Ci pur și simplu prin calități precum carismă, popularitate și retorică a devenit președinte! Nici vorbă că nu face față unei discuții de cultură generală cu nivel mediocru.
În fine, EL, de azi ne spune că este grav și a devenit hotărât. În fond, sunt pregătiți cei din spatele lui să acționeze!
Mult trebuie în această citire. Un cuvânt fără sens, ca și cititorul textului probabil….
Oamenii politici sunt primii care vor trebui să se schimbe și să înțeleagă că așa nu se mai poate.
Ce să-i ceri? Ce să-i explici? Cum este cu schimbările? Cu trebuie….
Trebuie:
Schimbarea va fi însă imposibilă, din păcate, în cazul acelor politicieni care, chiar și în aceste zile dramatice, se gândesc doar la beneficiile lor electorale și, după ce au distrus în ultimii ani bugetul României, fac acum propuneri care nu doar că sunt greșite, dar pur și simplu împovărează excesiv o țară pe care au lăsat-o și expusă, și vulnerabilă. Nu putem periclita viitorul României pentru că o majoritate parlamentară lipsită de orice legitimitate votează astăzi populist măsuri care nu au nicio susținere economică. Este complet imoral să punem pe umerii generației tinere factura de mâine a unor măsuri aberante promovate de niște iresponsabili.
Din nou, EL nu are nicio vină, nu este de aici! Politicienii sunt de vină. EL este președinte! Ceilalți au distrus bugetul! EL doar și l-a asumat! Nu putem periclita viitorul României pentru că o majoritate parlamentară lipsită de orice legitimitate!
De ce nu are majoritatea parlamentară legitimitate? Cine stabilește? Cum stabilește? Construim viitorul României cum vrea Klaus Iohannis? Chiar nu vedem autoritarismul din discursul său? Cei care votează așa cum vrea EL sunt buni! Ceilalți inacceptabili!
O altă idee:
Este inacceptabil și revoltător să îi vedem dând lecții astăzi pe cei care au lăsat spitalele fără resurse, care au gonit oameni competenți din țară, care au distrus sistematic întregi sisteme de servicii publice.
Din nou, băieții de la discursuri, seamănă incertitudini! Acuze generale! De ce de la nivelul cel mai înalt al serviciilor, președintele nu nominalizează? Nu partidul său a închis peste 60 de spitale? Nu el a fost la Suceava și i-a instalat pe acei parteneri de afaceri la conducerea spitalului județean? Nu ar fi mai logic ca președintele să fie clar în exprimare? Cristal! Doar i-a fost construită o imagine de german serios!
Ce au voie să facă politicienii:
Politicienii pot să ajute, cu sfaturi, idei, implicare sau soluții constructive, dar nu pot să instige, să fie populiști și să îndemne la nerespectarea măsurilor menite să protejeze sănătatea și viața cetățenilor! Orice gest și atitudine contrară recomandărilor specialiștilor reprezintă o inconștiență care poate avea consecințe tragice!
De când stabilește președintele ce au voie să facă sau nu politicienii? Nu ar trebui să stabilească electoratul acest lucru?
Acuze fără probe:
Cetățenii înțeleg și sunt convins că, indiferent de opțiunile lor politice, răsuflă ușurați că România nu este guvernată astăzi, în context de criză profundă, de o coaliție care avea drept prioritate furtul din bani publici și fuga de răspundere.
A dovedit președintele (sau cum ar fi normal într-o țară democratică, parchetul) că fosta Coaliție a furat? Are probe și nu le oferă? Nu EL a numit guvernul Coaliției?
Laude de sine:
Criza actuală este gestionată de un guvern care ține cont de sfaturile specialiștilor, care lasă pe profesioniști să își facă meseria și urmează îndeaproape recomandările lor.
Pe lângă faptul că are probleme gramaticale (care lasă pe profesioniști), care sunt acei specialiști? Ce recomandări urmează? EL când a făcut guvernul, ce profesioniști a numit în Guvern?
Încă un avertisment:
Am însă încredere că autoritățile competente vor rămâne vigilente și vor analiza fiecare sesizare și fiecare neregulă. Nimeni dintre cei care, în această perioadă dificilă, au făcut nereguli nu trebuie să stea liniștit, crezând că va scăpa de brațul legii.
Cătușe, dosare…nimeni?
Și aici, rolul băieților:
…………..despre nevoia de a întări statul, despre nevoia stringentă de a restructura serviciile publice pentru a elimina clientelismul (am zice noi, fără al partidului de guvernământ) și de a susține zonele care alcătuiesc fundamentul unui stat funcțional, aflat realmente în slujba cetățeanului. (am completa noi: MAI, MApN, SRI, SIE, MAE, etc)
Resetare?
……resetarea României este acum mai necesară și mai urgentă decât oricând.
Dacă nouă ne place România noastră? Dacă ne place așa cum este? Ce înseamnă resetare? Cum resetăm? Dăm afară? Luăm de la unii și dăm la alții?
Ignorare:
Altfel, numărul victimelor în România ar fi fost astăzi mult mai mare. Vă asigur că acest efort de corectare a erorilor rămase din vechile guvernări va continua chiar mai accelerat după ce depășim aceste momente de criză, pentru că este esențial ca România să devină o țară care le asigură cetățenilor săi toate condițiile pentru o viață decentă și sigură.
Nimic despre faptul că în România au întrat peste un milion de români de la începutul crizei. Încă mai intră! Cine răspunde? Cum le asigurăm cetățenilor condiții pentru o viață decentă și sigură? Îi trimitem în Germania la cules sparanghel? Sau în U.K.?