Dacă medicii sunt în prima linie, Klaus Iohannis în ce linie se află?


Ieri și azi președintele a ținut două conferințe de presă citite. Are președintele vreo remușcare pentru victimele din această criză? Este imun la criză? Ne-a lăsat să observăm vreo urmă de umanitate? Asta o fi România normală? Sau cea educată de el?

Niciun cuvânt adresat celor infectați, nici un cuvânt adresat familiilor celor morți!

822721-1585571617-iohannis-este-nevoie-sa-respectam-mai-bine-si-mai-mult-indicatiile-autoritatilor

Nu s-au închis granițele! Nu s-au aprovizionat spitalele! Nu le-au oferit tuturor medicilor și personalului medical echipamente de protecție! Nu au adus oameni competenți în echipa de coordonare a acestei pandemii! Nu au adus persoane credibile care se bucură de încredere în societate pentru a comunica măsurile! Nu cele pe care le vor lua ci pe cele luate! Nu s-au luat măsuri suplimentare în mediul rural! Nu ne-a explicat de ce numărul morților nu este comunicat în timp real! Nu avem măști! Nu avem combinezoane de unică folosință!

Nu avem echipamente de protecție pentru doctori dar divizia presă s-a activat în efortul de a condamna medicii care nu vor să se infecteze doar de dragul de a părea patrioți.

Vor răspunde vreodată pentru lipsa reacției prompte sau pentru pasivitatea în reacții conducătorii României?

Ni s-a comunicat că guvernul ia măsuri. O parte dintre românii veniți din afară au fost confirmați cu COVID-19. Aceștia la rândul lor au transmis virusul iar alții au murit din această cauză. În spitale, tensiunea este alarmantă. Dacă acum Suceava este izolată, cât victime mai trebuie să numărăm ca cei care ne conduc să închidă granițele? De ce izolăm după ce virusul devine comunitar și nu înainte? Sau dacă nu pot închide granițele de ce nu pun corturi la punctele de intrare în țară, unde să-i bage în carantină pe cei care țin neapărat să intre în România?

Conducerea cu mască la propriu a României s-a întrunit  pe 31 martie într-o ședință la Cotroceni. Fără păcăleală, azi 1 aprilie s-au întâlnit din nou. De data aceasta și cu mânuși. Doar președintele fără! Iar degeaba! Sub Înaltul Patronaj al Președintelui Iohannis, s-a studiat criza. Atât cât pot și ei. Fără experți, fără specialiști, discută despre criză. Eficient?

Evident măsurile s-au luat și se vor lua după și nu înaintea evenimentelor. Înaltul nostru președinte, cu oamenii săi, pe care i-a ales ”doar pe bază de competențe„ s-au întâlnit probabil nu pentru a lua măsuri ci pentru a gestiona cât de bine pot ei la nivel de imagine situația.

Speranța a fost cuvântul cheie al lui Iohannis! Ne uităm cu speranță! Avem speranță. Nimic despre solidaritate, responsabilitate, umanitate, fermitate, încredere, eficiență, închiderea granițelor. Nimic despre scuze! Despre greșeli.

Doar grija de a vorbi despre măsurile eficiente pe care le face guvernul: ne facem treaba! Treaba președintelui este de a lăuda guvernul?

Ce treabă își face președintele? Ce treabă își face guvernul? Care sunt măsurile vizibile, palpabile luate în afara forțelor de ordine scoase în stradă. Este greu de urmărit ce măsuri au luat Spania, Franța, Italia sau alte state europene pentru a merge și noi în aceeași direcție?

Că nu mai am așteptări de la președinte am mai argumentat aici pe blog. Faptul că nu știe să comunice (de fapt nu știm ce știe), mai ales în aceste clipe, amplifică și mai mult starea de nervozitate a românilor. Faptul că nu își angajează câteva persoane competente care să-i scrie textele citite ține de viziunea sa personală. Iar speranța, cuvântul cheie al declarației sale de ieri este atributul românilor care-l urmăresc și așteaptă decizii. Din păcate!

În viziunea președintelui, câteva cuvinte pozitive către medici sunt suficiente ca aceștia să-și riște sănătatea lor și a familiilor lor. Despre halul de discurs ținut pe 31 martie nu mai merită atenție. Cel de azi nu diferă cu mult de textul citit anterior. De data aceasta au vorbit despre siguranță și ordinea publică. Să se ia măsuri mai ferme!

 În loc să ne spună cum limităm numărul infecțiilor, cum stăm cu aprovizionarea spitalelor sau ce fac cei cărora le-au fost încetate contractele de muncă (peste 110 000 și aproximativ 500 000 suspendate) ne vorbește de numărul de amenzi. O fi și aceasta o preocupare importantă a președintelui.

Nimic despre măsuri economice. Nimic despre măsuri sociale. Nimic despre strategia următoare. Nimic despre lucrurile importante sau vitale în această criză pentru milioane de români. Nimic despre ce au discutat în Consiliul European.

Pentru a conștientiza o problemă, trebuie să o recunoști. Acum 2-3 săptămâni președintele trata criza ca zvonuri. Noroc cu ministrul său de finanțe, cel desemnat și retras ca premier care a declarat nici mai mult nici mai puțin, luându-ne de proști:

Putem fi prima economie din Europa după această perioadă.

Dacă acest om nu este iresponsabil, dacă cei care-l susțin nu sunt iresponsabili poate că ne merităm soarta. Cei care îi susțin.

 Aceștia trebuie obișnuiți cu ideea de a aștepta un nou împrumut de la FMI!