Actori politici sau politica actorilor


Săptămâna încheiată a fost una plină de semnificații politice. De la lăsarea în așteptare a liderilor ALDE de către premierul V. Dăncilă la expirarea termenului dat de Călin Popescu Tăriceanu la acuzațiile mincinoase (a câta oară) ale lui Victor Ponta, la inactivitatea PNL pe orice subiect. La sfârșitul săptămânii am avut Congresul PSD prin care Viorica Dăncilă a devenit oficial candidat la președinția României doar din partea PSD, cât și jocul cu Mircea Diaconu care, de când nu mai este europarlamentar, și-a dat seama că nu poate să nu se implice să ne facă viața mai bună. Așa că va candida și acesta. Iar niște partide de bine ca PRO România sau ALDE, vor sprijini un om de bine, un actor, Mircea Diaconu.

mirceadiaconumijl

De departe, știrea actorilor candidați la președinție ne arată o regie proastă.  Cel mai slab actor dintre politicieni sau cel mai mare actor dintre politicieni, funcție de gusturi, fost ministru al Culturii revine în atenție ca o ciorbă reîncălzită sau ca o strategie gen Victor Ponta. După scenariul prin care a reușit să ajungă europarlamentar (promisiunile din acea campanie mulți le-au uitat) eficiența sa ca europarlamentar a rămas nesemnificativă. De aceea, într-o zi de duminică, la Ateneu, Mircea Diaconu, pe persoană fizică, s-a întâlnit întâmplător cu presa și a anunțat că o sa candideze. Așa, de capul lui. Cei care vor să-l susțină, trebuie doar să semneze. Nu contează doctrina, ideologia sau programul. Ci doar că el o sa schimbe România. Ca ultimul actor-politician care mai poate schimba în bine România! Faptul că președintele, conform Constituției nu poate schimba mare lucru, rămâne un mic detaliu care va fi trecut sub tăcere.

În cazul probabil în care ALDE iese de la guvernare, Tăriceanu renunță la candidatură în favoarea actorului, rezultă că scopul ALDE a fost ieșirea de la guvernare. Pentru asta aveau nevoie de motive.

Una dintre caracteristicile partidelor noastre este că țin cont de sfătuitori care le spun cum trebuie să nu fie ci nu cum să fie și anume naturale. De aceea, la Congres, PSD a mers pe simplitate, a ținut să spună că nu mai este un partid arogant ci un partid care a înțeles vremurile și strategia politică. A avut grijă ca baronii să nu fie prezenți.

Viorica Dăncilă a avut un discurs echilibrat, un discurs din care a lipsit doar curajul. Membrii PSD trebuie să știe că președintele Iohannis este ”dușmanul” numărul 1 și că șeful lor se luptă fără compromisuri cu acesta:

„Sunt singurul candidat care își asumă guvernarea țării, care are curajul și voința de a schimba lucrurile pentru România. Sunt mai puternică decât toți acești bărbați care țipă de pe margine.

Premierul își poate canaliza unul dintre punctele discursului având ca țintă bugetarii,  pensionarii, pe faptul că o guvernare PSD nu va duce niciodată la tăieri de salarii sau pensii. În comparație cu PNL, care încă nu a ajuns la guvernare dar promite tăieri.

Mihai Fifor a ținut să ne arate o parte a strategiei și anume faptul că se vor concentra pe lupta împotriva penalilor. Această strategie este una pierzătoare pentru românul simplu. De ce i-ar pasă unui român care nu are tangență cu penalii, să i se spună că un partid ia măsuri în acest domeniu? Nu ar trebui s-o facă natural? MAI nu se ocupă cu păstrarea ordinii și siguranței publice?

În mod normal, orice român cinstit nu vrea să afle lucruri precum cel de la Caracal iar dacă tot le aude, are așteptări de la ministrul de interne. Ministru care deocamdată ”analizează” sau vorbește despre sistemul 112. Dacă nu este în stare să găsească 2 fete (vii sau moarte) ce încredere pot transmite?

Mihai Fifor, secretarul general al PSD, nu este un om carismatic. Nu vorbește liber. Din acest motiv e greu să convingi membrii de partid. De restul alegătorilor nu mai zicem:

„Am fost si suntem un partid mare. Am fost si suntem cel mai important partid din Romania. Românii vor un președinte muncitor și implicat. ”

Declarația de mai sus este parțial corectă. Cel mai important partid din România este PNL. Rolul jucat de acest partid în istoria României este semnificativ. PSD este într-adevăr cel mai important partid din 1990. Absolventul de filosofie-istorie ar fi trebuit să fie atent la nuanțe. Nuanțe care nu au fost sesizate nici în Modrogan.

După 3 ani de guvernare, la lansarea candidatului pentru președinție, Mihai Fifor ne declară:

„Am deschis lupta împotriva criminalității, prin măsuri ferme de care nu se poate ascunde niciun vinovat. Toți cei care greșesc și încalcă legea vor plăti. Trebuie să schimbăm legi, atitudini. Vom opera schimbări în selecția și pregătirea oamenilor din sistem. Va trebui să investim în pregătirea profesională a oamenilor și în stimularea lor”

Păi vinovatul sau vinovații din Caracal se ascund sau sunt prinși? Cum poate un ministru de interne să schimbe atitudini? După cum observați, vorbește despre viitor, despre stimularea celor din MAI.

Pe dreapta avem un președinte care în urma vizitei în Statele Unite a venit cu o șapcă și multe zâmbete și o tânără speranță, Dan Barna, care într-un moment de cugetare a declarat că România trebuie să dezvolte relații economice cu China și Federația Rusă ca mai apoi să revină asupra declarației.

Teama de a nu fi catalogat ca apropiat de Federația Rusă sau China l-a făcut pe Dan Barna să retracteze. Cu asemenea gândire, România nu poate progresa. De ce nu am putea dezvolta relații economice cu Rusia sau China?