Partenerul Strategic


Un diplomat de carieră mi-a explicat cum erau instruiți cei care erau aleși să reprezinte România. Eficiența unui ambasador, a unui consul nu mai zic de un ministru sau președinte se măsura în contractele pe care le aducea în numele țării care l-a trimis și nu în vorbele laudative. Orice vizită se măsoară în contracte, în dovezi concrete și în beneficii. Întâlnirea de aseară a fost doar pentru a puncta electoral și a arăta că americanii nu mai pot de grija noastră iar K. Iohannis să arate că este în grațiile lui Donald Trump.

Întâlnirea a două funcții, căci niciunul dintre președinți nu se ridică la nivelul funcției, a arătat limitele unor discuții substanțiale. Au înșirat în schimb cuvinte pompoase, strângeri de mână și zâmbete artistice.

Președintele american ne-a dovedit cât de incult cultural este când a declarat că Uniunea Sovietică s-a dezintegrat din cauza intervenției în Afganistan iar cel român când s-a prezentat ca președinte al unei țări corupte, unde el se luptă cu corupția și ca să rămână statul. Statul de drept!

Nu știm cine îi scrie discursurile președintelui Iohannis dar după exprimarea banală rezultă că este o singură persoană. Cuvintele care ies în evidență din discursul lui K. Iohannis după întâlnirea cu Donald Trump sunt: excelent, pragmatic, deschis, vital, apreciere, mulțumire, 5G, eforturi.

Ce a citit K. Iohannis și ce a vrut să spună:

Din discursul președintelui reținem că este convins că acum 30 de ani a fost revoluție. Faptul că a spus-o din Biroul Oval arată convingerea sa clară. Ba mai mult, a lăudat guvernul pentru succesul președinției Consiliului U.E. Înainte de a-l lăuda,  l-a motivat criticându-l. Dincolo de aspecte ce țin de istorie, Klaus Iohannis a subliniat că a discutat deschis cu Donald Trump, chiar pragmatic. Probabil a vorbit mai mult decât a tăcut. A tăcut pragmatic!

Parteneriatul Strategic este un ceva atât de vital pentru România încât fără el am putea închide lumina! Tot românul este cu Parteneriatul în gând și se gândește cât de binecuvântat poate fi din cauza că în caz de doamne ferește, partenerul strategic ne ocrotește, ne protejează chiar se sacrifică pentru bunăstarea românului!

Fiind prima țară care a ascultat de Donald Trump și am plătit 2% din PIB pentru NATO, președintele american ne-a felicitat! Faptul că suntem prezenți cu armata în Afganistan l-a satisfăcut pe președintele american care ne-a mulțumit din nou.

Datorită faptului că suntem un popor pașnic care ne preocupă doar binele comun, președintele Iohannis i-a subliniat importanța creșterii prezenței militare americane în România. Unde am mai găsi noi soldați care să vină să ne apere? Bineînțeles, cu grija coeziunii pe flancul estic!

Mai mult, președintele a clarificat și relația economică bilaterală, în special comerțul și investițiile. Cum noi suntem un popor pașnic, preocupați cu binele comun, i-am rugat pe ei să vină să investească, că pe noi nu ne preocupă! Suntem proaspăt ieșiți din comunism!

Președintele a rezolvat și problema tehnologiei 5G. Fără China, țară care ne supără partenerul strategic, cel care are grijă de noi,  ne trimite armată, investiții și se gândește să vadă când ne anulează (dacă o face) vizele! Noi le-am anulat lor! Ei sunt pașnici, noi nu prea!

Președintele a ținut să ne spună că are sprijinul clar, cristal al lui Donald în eforturile sale de apărare a statului de drept cât și a luptei împotriva corupției! Nu prea este clar dacă apărarea statului de drept are legătură cu corupția sau corupția are legătură cu statul de drept! Sau sunt două domenii diferite? Nici Donald nu a zis nimic…

Ca să doarmă liniștit Donald, l-am asigurat că rămânem un partener de încredere al SUA!