Glasul Istoriei


Dragi prieteni, împreună cu colegii mei am înființat o Asociație pe care am numit-o Glasul Istoriei. Ne-am propus să aducem istoria în atenția tuturor celor interesați, plecând de la ideea că oricine își cunoaște istoria, este mai informat, mai înțelept. Pe parcurs, vom anunța și alte proiecte.

prinnoiinsine

Primul nostru proiect, încheiat, considerăm noi cu bine, este volumul la care am lucrat împreună cu o parte a colegilor din Asociație: Gheorghe Onișoru, Florian Banu și Liviu Țăranu. O istorie a Partidului Național Liberal de la înființare până ieri. Sub denumirea PRIN NOI ÎNȘINE! O ISTORIE A PARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL, aducem volumul în fața celor interesați, chiar de ziua PNL, 24 mai 2019.

Sunt 144 de ani de istorie, o istorie alambicată, cu momente grele, tensionate, cu drame, cu lideri ai partidului care și-au pierdut viața în închisorile comuniste dar și cu momente de bucurie, de unitate și de conturare a unei identități naționale. Subliniez amprenta asupra partidului a unor lideri ca Mihail Kogălniceanu, Ion C. Brătianu, Ion I.C. Brătianu, I.G. Duca, Gh. Tătărescu, Gh. Brătianu și a multor altora.

Partidul Național Liberal a avut șansa de a conduce România spre realizarea Independenței (1877), spre realizarea Marii Uniri (1918) cât și a realizării reformelor cu adevărat importante printre care amintesc reforma administrativă, legea electorală, adoptarea Constituției, legea minelor, legea repausului duminical și multe altele.

Poate sunt subiectiv, dar consider că Ion I.C. Brătianu este cel mai mare om politic pe care l-a dat România. A fost pregătit de mic să facă politică și a făcut! A avut o meserie, s-a implicat în construcția României ca inginer și ca om politic. Și-a dat demisia în 1913 și s-a înrolat în Armata Română pentru a participa la Războiul Balcanic. Nu era interesat de actualitate, era preocupat de viitor și de cum va rămâne în istorie. Și a rămas ca liderul care a reușit recunoașterea internațională pentru România la Tratatele de Pace!

Dragi cititori, PRIN NOI ÎNȘINE! O ISTORIE A PARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL (333p) este un volum care vă aduce o parte din istoria Partidului cât și a României în atenția dvs. Dacă vreți să aflați cum s-a clădit România, găsiți în acest volum.

P.S. Volumul a apărut după o discuție cu președintele de azi al PNL, Ludovic Orban. Merită subliniat acest aspect, deoarece într-o Românie politică cum este astăzi, surprinzător poți găsi, să nu zic foarte greu, un politician preocupat de istorie, de trecut și mai ales de trecutul partidului său.