Chiar în perioada celui de-al doilea războiului mondial, la București se înființa o revistă, care din păcate nu a avut viață lungă. Titlul este destul de actual iar aria geografică studiată este la fel de interesantă, poate chiar mai interesantă. Un grup de intelectuali printre care și Simion Mehedinți încercau să explice strategiile Marilor Puteri și raportul acestora cu statele din zona Europei Orientale cu ajutorul Geopoliticii și GeoIstoriei.
Redau mai jos câteva idei ale academicianului S. Mehedinți:
În studiul cu titlul de mai sus, Simion Mehedinți consideră chestia orientală nu doar problema Imperiului Otoman și legătura directă cu strâmtorile Bosfor și Dardanele ci și de istmul dintre Marea Neagră și Marea Baltică[1].
Distanța ce se întinde pe toată latura estică a Europei. Chestia orientală și impactul său asupra colțului sud-est european văzut în contextul timpului său ne oferă câteva reflecții. Războiul Crimeei i-a adus pe francezi și englezi în Marea Neagră iar atitudinea Marii Britanii față de Turcia după tratatul de la San Stefano au fost factorii care au creat iluzia că englezii nu vor îngădui rușilor sa influențeze Constantinopolul.
Construcția canalului de Suez, noile raporturi economice ii fac pe englezi sa se concentreze în special pe această zonă.
Sunt convins că și actuala elită are o strategie privind această zonă. Este secretă, pentru a nu ne ”fura” competitorii ideile.
[1] Simion Mehedinți România în marginea continentului, o problemă de geopolitică românească și europeană în Geopolitica și Geoistoria, Revista Română pentru Sud-Estul Europei, anul I, nr.1,București, 1941 p. 59