”Consideră-ți probleme personale secrete și rămâi complet străin de acestea”
Programul de guvernare și-a pierdut și ultima urmă de poleială. Pentru prima dată de când a câștigat alegerile, conducerea PSD nu a mai adus aminte într-un moment important pentru soarta lor politică despre ”celebrul program de guvernare”. Au încercat să argumenteze schimbările fără a explica impactul acestora asupra societății. Plecarea Olguței Vasilescu de la Ministerul Muncii reprezintă mai mult o decizie politică decât una administrativă. Grevele, protestele, imposibilitatea aplicării legii salarizării și a legii pensiilor au determinat-o pe Vasilescu de a schimba registrul. Prin această decizie rămâne în memoria celor care o apreciază ca omul determinant, omul care a reușit să le ofere salarii mărite. De acum nu mai depinde de ea!
Aceste schimbări de miniștrii erodează și mai mult PSD. Cu al III-lea premier în trei ani, cu dese remanieri, conturează un partid condus de oameni neserioși, ezitanți și cel mai important, susținerea unor demnitari care s-ar potrivi mai mult ca persoane de ”încercare” ci nu de garanții.
Remarc lipsa personalității fostului ministru al Economiei și al Apărării Naționale, Mihai Fifor. Și-a dat demisia pentru a nu fi demis, a acceptat o funcție de interimar și revine în matca sa, la Senat. După ce a semnat pentru plecarea lui L. Dragnea, nu a avut (voiam să scriu sinceritatea :), demnitatea de a recunoaște. Și se visează viitor lider politic!
Sunt și oameni profesioniști în guvern. Revenirea Ecaterinei Andronescu, mult mai târziu decât ar fi trebuit, poate fi considerată un lucru absolut normal. Avem garanția că la Educație nu mai avem gafe de comunicare, greșeli gramaticale și cel mai important, avem un ministru care cunoaște istoria învățământului românesc. Cred că acest lucru ar trebui dat exemplu iar miniștrii care ocupă un portofoliu să cunoască istoria propriului minister. Cu siguranță, această cunoaștere a istoriei, apasă asupra deciziilor cotidiene.
PSD iese șifonat și din Coaliția cu ALDE. Prin menținerea acelorași miniștrii, Călin Popescu Tăriceanu vrea să arate că nu are niciun fel de probleme, că miniștrii săi sunt profesioniști, serioși. Doar la PSD, lucrurile nu stau întocmai. Rămâne un mare semn de întrebare menținerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de ministru de externe. De când este la minister, bâjbâim în diplomație!
Lupta pentru menținere pare a fi singura preocupare.