Așa cum postam acum două zile pe blog, Referendumul reprezintă consultarea populară cu privire la o situație de interes general. Conform Constituției, referendumul poate fi inițiat de anumite instituții ale statului sau de un anumit grup de cetățeni care prin strângere de semnături ( cel puțin un milion) poate cere Parlamentului să inițieze Referendumul.
Cauzele pentru care Referendumul nu a trecut sunt multiple și nu țin doar de prezent.
Prima dintre ele este Educația. Materiile care ar fi trebuit să contribuie la formarea cunoștințelor ce țin de Identitatea națională aproape au dispărut. Mulți dintre cei cu drept de vot au devenit indiferenți, în special când sunt probleme ce țin de tradițiile, cultura, religiile și istoria națională. Probabil din lipsă de cunoaștere!
Biserica a demonstrat că nu mai are o legătură solidă cu enoriașii. Cuvântul reprezentanților săi, al Patriarhului cât și al instituției în sine nu a putut fi cuantificat în voturi. Mai mult, de azi înainte Partidele Politice vor negocia altfel cu Biserica, acea zicală prin care se spunea că partidul care are Biserica de partea sa devine câștigător, pare a nu mai avea susținere. Cu siguranță, dacă Biserica își va face ordine în idei va înțelege ce a pierdut.
În acest globalism accelerat, tot mai puțini sunt cei care sunt preocupați să-și cunoască propriile valori naționale. Din această cauză sunt mulți cei care nu-și cunosc istoria, valorile, reperele morale și elitele care au conturat frumoasa istorie a românilor. Nu știu că România a contribuit semnificativ la cultura și știința universală. Din comoditate preiau modele din alte zone ignorându-și propriile elite. Vorbim de Anul Centenar, de Centenarul Marii Uniri fără să dorim (politicul) să cunoaștem ceea ce au reușit să realizeze elita noastră. Cu bune, cu rele a existat o clasă politică ambițioasă care a lăsat România Mare în urma ei. O parte semnificativă a generației Unirii, a sfârșit în închisorile comuniste pentru că nu a vrut să renunțe la propriile valori. Valori care însemnau religie, limbă, istorie!
Pentru a duce mai departe ceea ce am moștenit, este nevoie de cunoaștere, de conștientizare a ceea ce suntem, de unde venim, cum ne-am format, ceea ce a reprezentat liantul unității românilor și mai ales, să știm ce vrem și unde dorim să ajungem. Să realizăm că pentru confortul nostru de astăzi au muncit până la epuizare generații întregi, au murit milioane de soldați, au depus eforturi multe generații pentru conștientizare. Pentru a simți și trăi românește! Pentru a putea noi cei de azi vota. Dreptul la vot nu le-a fost dat românilor ci și l-au câștigat! Dar pentru a conștientiza ceea ce am scris mai sus, este nevoie de a cunoaște ISTORIA. Istoria Românilor.
Principalii vinovați ai eșecului Referendumului de astăzi sunt politicienii. În primul rând datorită impunerii unui Prag. În zona occidentală, unde democrațiile sunt consolidate de ani buni, nu există prag la referendum. Clasa noastră politică fiind în mare parte aservită, a acceptat în 2012 un prag de 50% cerut de Uniunea Europeană cu scopul de a fi păstrat Traian Băsescu în funcție. Ca urmare a acestei decizii, peste 7 milioane de cetățeni au votat degeaba. La câțiva ani distanță, Parlamentul a scăzut pragul la 30% în loc să-l elimine. Ca urmare, noi cei de astăzi am mers tot….,degeaba la vot. Sau mai bine spus, cei de acasă, cei indiferenți, au hotărât rezultatul Referendumului.
Coaliția pentru familie a politizat semnăturile. Doar o mică parte dintre cei care au semnat pentru a cere Referendumul, s-au prezentat la urne. Nici partidele politice nu s-au străduit să mobilizeze alegătorii. Politicienii nu erau subiect direct al alegerilor (gândire minimală) și nu au putut găsi o oportunitate imediată în efortul care ar fi trebuit depus. Practic, sunt mai multi oportuniști în partide.
Celor care au declarat că nu vor să participe la vot deoarece Referendumul este al PSD-ului, sau al lui L. Dragnea nu merită să le răspundem.
Istoria va reține USR-ul ca fiind primul partid parlamentar care nu a susținut consultarea populară pe un vot privind familia formată dintr-un bărbat și femeie.
Președintele K. Iohannis a dorit din nou să pară smart. A mers la vot în a II-a zi, cu două ore înainte de închiderea urnelor, când prezența sa oricum nu mai conta. A mers pentru a spune că pentru el familia contează, în caz că va fi întrebat. A mers singur, fără soție pentru a minimaliza pierderile.
De mâine, România va fi felicitată de colegii de la Bruxelles și nu numai. Va fi dată model pentru rezultatul referendumului.