Mesut Özil vector al diplomației turce


Cum înțelege Turcia să facă diplomație? Să-i ofere ”protecție” unui etnic turc de naționalitate germană. Iar cetățeanul turc simțind imensa șansă a popularizării să omită să declare că nu are nevoie de protecția Turciei, că Germania este statul care l-a crescut, unde s-a dezvoltat, statul care i-a oferit posibilitatea desăvârșirii în profesia sa. A reușit să obțină cele mai râvnite rezultate prin simpla alegere de a juca pentru Germania. Putea să aleagă Turcia, dar știa că se va zbate în mediocritate fotbalistică dacă o va face.

malatyaspor-ozil

Cu toate acestea, când te critică presa, pe motivul că te-ai fotografiat cu președintele Turciei care a folosit întâlnirea ca vector de imagine în campania electorală, te superi și te retragi de la naționala Germaniei. Imediat, paginile de Facebook ale Ambasadelor Turciei vin cu mesaje de susținere ale unui ”cetățean” german. Apoi apare discriminarea. Ei germanii, nu-l apreciază pe geniul fotbalistic M. Özil pentru că este de origine turcă. Președintele turc îi telefonează și-l susține ”moral”, apoi toată suflarea politică a Turciei, întâmplător, procedează la fel. Mai nou, o echipă de fotbal din campionatul Turciei, afișează la un meci de fotbal tricouri de susținere a fotbalistului turc și protestează împotriva, ați ghicit, discriminării.

Turcia este o țară, așa cum știți, foarte tolerantă, adeptă a multiculturalității pe bază de selecție, o țară care doar la o simplă verificare a declarațiilor președintelui turc, găsim foarte multe exemple cu rangul animal sau ideologii totalitare.

Özil se lasă folosit azi de regim. Și regimul îi folosește lui. Foarte probabil se va retrage în Turcia pentru a-și încheia cariera. Păcat pentru regim că nu mai poate juca la naționala de fotbal a Turciei. Sigur era căpitan.

Morala? Un turc nu poate fi asimilat iar Germania, țara care l-a adoptat și care l-a format a ajuns să fie acuzată de discriminarea doar că presa, presă care există și este independentă a îndrăznit să-l acuze că a jucat foarte slab la Campionatul Mondial din Rusia, iar câțiva jucători germani s-au întrebat retoric cu privire la atașamentul său față de naționala lor.

Multiculturalism. Toleranță. Europenizare. Pace!