Gorunii de la Țebea


Țebea este reprezentativă pentru istoria modernă a României.  Evenimentele istorice au fost create de eroii transilvăneni, cei care de la idei au ajuns la fapte. Un drum lung, anevoios, dureros, plin de sacrificii. Unii dintre cei mai importanți eroi ai revoluției române din 1848 ca Avram Iancu, Ioan Buteanu, Simion Groza, Theodor Popp sunt înmormântați aici. Tot aici se odihnesc și cei care au luptat în războiul de independență sau în primul război mondial.

DSCN1678 (3)

Horea, în 1784 i-a chemat la luptă pe moți în jurul Gorunului. Era cel mai înalt copac și de regulă acolo se țineau întâlnirile, Sfatul Bătrânilor. Se spune că Mihai Viteazul s-a odihnit la umbra Gorunului. Gorunul istoric a fost restaurat în 1947, trunchiul său a fost cimentat de către sculptorul Radu Moga Mânzat.

Pe lângă gorunul lui Horia, mai sunt încă 3 plantați în 1924 când o delegație din care făcea parte regele Ferdinand, Regina Maria, Ionel Brătianu, M. Berthelot, Ioan Lupaș au vizitat mormântul lui Avram Iancu. Regele a plantat un gorun lângă cel al lui Horia, regina mult mai în spate, lângă generalul francez. Ionel Brătianu nu a plantat. De ce Regina Maria nu a plantat un gorun lângă rege ci lângă generalul francez nu am reușit să aflu.

În octombrie 1966 Nicolae Ceaușescu vizitează Țebea prilej cu care plantează și el un gorun în spatele mormântului lui Avram Iancu. Gorunul este scos la sfârșitul lui decembrie 1989 și ars în fata primăriei. Se spune că de mare ce era, a ars câteva zile. Ghidul l-a prezentat ca un fapt normal.

O fi bine, o fi rău? Vă las pe voi să meditați la această decizie a țebenilor de atunci.

Placa de pe mormântul lui Avram Iancu a fost comandata în 1931 de către Gh. Brătianu.

Cei interesați de evenimentele prezentate mai sus vă recomand volumul „Aspecte din istoria Transilvaniei”, autor Marina Lupaș-Vlasiu, carte publicată prima dată în 1945 la Sibiu și reeditată anul acesta de Fundația Europeană Titulescu.