Între faptele localnicilor și indiferența politicienilor


În preajma pregătirii Centenarului Marii Uniri, avem certitudinea că în unele zone, autoritățile locale se ridică la nivelul așteptărilor în privința cinstirii trecutului. Un exemplu îl constituie Vrancea. Din păcate  la nivel național  preocupările sunt de cu totul altă natură. Iar explicațiile politicienilor se ascund în spatele chichițelor administrative.

Arena-Sportiva-interior-15-iunie-2017-08-768x576

La o sută de ani de la Marele Război, clasa politică actuală, nu doar guvernanții se pierd în tot felul de evenimente nesemnificative ignorând cu bună știință sau nu Bătălia de la Mărăști.  Anul 2017 este anul premergător Marii Uniri, este Centenarul războiului. Tot în acest an am sărbătorit prin lipsă cei 140 de ani de la câștigarea Independeței României. Aflată tot într-o zi de 9 mai, această ”clasă politică” este preocupată tot mai mult de a valorifica ”valorile europene”, de a puncta implicarea României în Europa ca si cum istoria noastră începe cu Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică. Ce poate fi mai frumos ca obținerea Independenței? Ca idea de stat, ca entuziasmul unui început? Ca încheierea unui proces istoric soldat cu Marea Unire?

Se pare că, ziua Europei!

Un prim examen al clasei politice pe care l-a picat așa cum ne așteptam cu toții l-a reprezentat comemorarea bătăliei de la Mărăști. Astfel, arătând că nu există comunicare la cel mai înalt nivel, Casa Regală a ținut să puncteze prima la nivel de imagine. A venit cu trenul regal să aducă un omagiu eroilor neamului. A urmat președintele țării.  După ce a vizitat secuii s-a deplasat în Vrancea pentru a aduce la rândul său un omagiu eroilor. În sfârșit, când a avut loc deschiderea oficială a programului ” Centenarul Marelui Razboi. Vrancea Eroică 1917- 2017” s-au regăsit în sala oficialitățile locale și doar câțiva invitați din afara județului.

A II-a zi, 20 iulie, la comemorarea de această dată, oficială, au participat doar câțiva miniștrii. Evenimentul nu s-a bucurat de participarea întregului cabinet, a președintentelui, a patriarhului sau a Casei Regale. Lipsa de comunicare, de cultră istorică, de respect pentru trecut a ieșit în evidență și de această dată.

Tot în preajma sărbătoririi Centenarului, de această dată la Sfântu Gheorghe, s-a inaugurat o nouă arenă sportivă finanțată de către Compania Națională de Investiții. Având în vedere procentul scăzut al românilor din oraș, având în vedere că  totuși Sfântu Gheorghe se află în România, ca arena s-a construit din banii românilor, că respectul pentru culorile naționale ar trebui cunoscut și de demnitari, cei care s-au ocupat de construcția sălii au considerat că trebuie făcută în culorile Ținutului Secuiesc.

Marius Dunca, Ministrul Tineretului și Sportului, prezent la fața locului a ținut să precizeze: ”„Este o investiţie superbă, o investiţie cu care o să ne lăudăm. (…) Aştept să fie inaugurată, după care să organizăm cât mai multe evenimente. Avem nevoie în ţară de arene cum este cea de aici. Felicit Compania Naţională de Investiţii, felicit Primăria şi toţi factorii care au dus acest demers la bun sfârşit. Este un proiect frumos şi nu îmi doresc decât să văd şi în alte judeţe proiecte de acest gen”.

Atât a înțeles acest ministru din vizita la Sfântu Gheorghe. Nu a înțeles că sunt multe sate în zonă din care comunitatea românească v-a dispărea pe cale naturală în câțiva ani, că bisericile ortodoxe nu vor mai avea enoriași, că posturile din învățământul gimnazial și liceal nu se ocupă, că românii au ajuns minoritate la ei în țară și mai trist că acea sală la inaugurarea căreia a participat, a fost făcută din banii românilor pentru comunitatea maghiară. Nu pentru românii de origine maghiară ci pentru maghiari.

În concluzie: CNI a finanțat cu banii românilor arena sportivă din Sfântu Gheorghe, în culorile  steagului separatist secuiesc.  Astfel românii din Covasna sunt din nou excluși, de această dată din lumea sportului, chiar și ca spectarori. Arena nu este a covăsnenilor – indiferent de origine etnică – ci a secuilor. Este o alta forma de discriminare.

Să-l felicităm pe domnul ministru?