Împotriva corupției prin corupție


Știrile de săptămâna aceasta aduc în atenția opiniei publice încă un caz de plagiat cât și un verdict al CNATDCU în privința șefei DNA cum că aceasta nu a plagiat. Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, a plagiat în cel puțin patru articole științifice, iar un articol l-a publicat de două ori cu titlu diferit. Acest furt intelectual ar trebuie sancționat cu o anchetă penală, cu demisia din funcția de rector al Universității de Vest din Timișoara sau cu demiterea sa de către Comisia de Etică. În plan politic, PNL ar fi trebuit să renunțe la sprijinul acordat acestui Rector, cu ambiții serioase, visând probabil la scaunul de ministru al Educației. În schimb, liniște. O liniște complice.

coruptie

Nu am auzit un profesor de la UVT, din CNATDCU să condamne acest ”profesor” și modalitatea prin care a ajuns să ocupe o funcție prestigioasă. Mai mult, acest bănățean deține funcţia de preşedinte al Consorţiului Universitaria, o asociație academică din care fac parte cele mai reprezentative Universități ale țării: Universitatea Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice. Soluția? Facem o comisie, cautăm oamenii potriviți care să aibă soluția potrivită. Până atunci, rectorul nostru va fi și senator de Timiș!

Tot din vestul țării, tot de la aceeași Universitate constatăm că ”cea mai corectă și justă persoană” din țara noastră a plagiat. A plagiat mai mult de trei rânduri, (conform exigențelor președintelui Iohannis) dar în așa fel încât comisia de specialitate (aleasă după ce criterii?) a CNATDCU: Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii „Robert Schumann” din Strasbourg, prof. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes 1 şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca au stabilit că ”plagiatul” a fost, dar nu suficient încât să recomande retragerea titlului de doctor. În acest mod, onoranta comisie a devenit complice, alături de comisia care i-a acordat titlul de doctor doamnei Kovesi.

De ce vrem să scoatem în evidență aceste fapte, din păcate neluate în seamă de marea majoritate a societății? Din simplul fapt că acestea reflectă starea de fapt din Educație și Justiție. Cu oameni, deveniți profesori sau procurori, Rector sau șef la DNA, dar cu un trecut cu pete din care furtul (fie el și intelectual) nu lipsește. Acești doctori ajung în funcții politice, vor legifera legi, vor contribui la conservarea sistemului actual.

În practică, de la Victor Ponta la Robert Negoiță, la grupul de plagiatori de la ANI, se poate constata că aceste plagiate nu cântăresc în opțiunea de vot decât într-o mică măsură. Așa am ajuns să constatăm că un guvern al României a dat o ordonanță de urgență inedită pentru a le permite celor care doresc să poată renunța la titlul de doctor. Nu este cazul celor doi copiatori de mai sus!

În plan politic, aceste discuții sunt interpretate funcție de interesele proprii. Majoritatea politicienilor așteaptă deciziile comisiilor pentru a se pronunța iar funcție de acestă decizie ”pozitivă” toți se vor conforma. Până atunci doar plagiatul lui Victor Ponta este condamnabil!

Președintele Iohannis a mai ratat o șansă de a arătă că există. În conferința de presă de azi, în loc să ceară demisia Codruței Kovesi ne-a adresat îndemnuri.  A dorit să ne arate că este un om de echipă iar plagiatori și complici se găsesc în toate grupările politice. Fără discriminare!

După alegeri probabil vor propune o lege prin care plagiatul să nu mai constituie o infracțiune. Sau, în cel mai rău caz să fie infracțiune doar pentru stânga sau pentru cei de drepta. Funcție de cei care sunt la putere.