Eșecul loviturii de stat din Turcia


Suferinţele poporului turc par să atingă apogeul în această perioadă. Convulsiile dintre grupări, teama dimineţii cu care oamenii simpli întâmpină fiecare zi au antrenat această societate în lupta cu tensiunea. O societate imună la bombe, la  focurile de arme, o societate unită în lupta cu terorismul sau cu tentativa loviturii de stat.

a

Tensiunile din Turcia nu pot să nu influenţeze regiunea şi aşa destul de înfierbântată. Secvenţele  loviturii de stat eşuate au arătat coeziunea societăţii cu conducătorii săi. Ieşirea cu mâinile goale în faţa tancurilor sau a armelor de foc este o scenă care merită amintită şi trebuie înţeleasă ca atare.

Ataşamentul şi respectul turcilor faţă de instituţiile statului cât şi pentru conducătorii ei sunt privite ca o stare de normalitate. Iar acest lucru a arătat, încă o dată, că majoritatea îl vor pe Recep Tayyip Erdoğan ca preşedinte. Care va ieşi din acest puci mult mai întărit şi mult mai apreciat.

Chiar dacă sunt un critic al actualei conduceri a Turciei în desele analize postate în media, consider că nu lovitura de stat trebuie să fie modalitatea schimbării unei conduceri, ci alegerile. Nu în acest mod armata trebuie să fie garantul statului!

Cum în istorie loviturile de stat au fost numeroase încât să producă un tipar, putem aprecia de ce această tentativă a fost departe de realitate.

–         O lovitură de stat se pregăteşte, iar toţi actorii se asigură fiecare de rolul primit şi îl respectă cu sfinţenie.

–         Cei care orchestrează lovitura atacă principalele instituţii de forţă, în speţă, preşedinţia, şi urmăresc arestarea preşedintelui Erdoğan.

–         Cel stabilit înainte de lovitură pentru a prelua puterea îşi intră în rol

–         Funcţionarea instituţiilor statului cu noua conducere.

De ce nu a reuşit lovitura de stat?

Planificatorii au blocat cele două poduri peste Bosfor, au încercat să blocheze ieşirea şi intrarea în Bosfor spre Marea Neagră, au tras în Parlament şi au deschis focul înspre populaţie. În contextul securităţii sporite aflate sub controlul guvernului se poate aprecia că cei care au orchestrat lovitura de stat nu au putut realiza mai mult.

Nu s-au gândit că preşedintele Erdoğan, primul ministru, fostul prim ministru vor îndemna oamenii să iasă în stradă. În caz că s-au gândit nu au luat în calcul că aceştia îl vor asculta. Mulţimea de oameni i-au blocat pe militari iar aceştia s-au predat.

Cele trei partide parlamentare aflate în opoziţie faţă de preşedintele turc şi-au arătat solidaritatea cu acesta şi au declarat la unison că doar alegerile pot determina schimbarea în societatea turcă. Aceste declaraţii coroborate cu solidaritatea arătată de Statelor Unite, cât şi a celor europene, a înăbuşit din faşă ideea schimbării preşedintelui.­

Acum două zile când făceam un tur pe Bosfor am constatat nave militare turceşti staţionate în apropierea celui de-al treilea pod peste Bosfor (aflat în construcţie). Să fi fost o întâmplare, un exerciţiu sau o informaţie nu vom afla niciodată.

Dacă a fost un test, preşedintele turc a ieşit foarte bine, şi-a consolidat puterea, a arătat că are susţinerea tuturor instituţiilor de forţă iar Turcia lui Erdoğan va funcţiona mult timp de acum încolo.

Preţul loviturii de stat, până acum: 265 morţi, 1440 răniţi, 2839 militari arestaţi.