Ne transformăm în pașalâc?


Înainte de alegerile locale, cu gândul la vacanță și preocupați de scenariile morții patronului de la Hexi Pharma, oficialii români nu mai captează declarațiile ofensatoare venite la adresa noastră din partea consilierului președintelui turc. Poate doar în cazul în care oficialii turci ar face declarații din Antalya ar fi preluate și de media noastră.

balkanlar-afrika-orta-asya-ortadogu-istanbuldan-yonetilmek-istiyor-h1464816710-9327bd

Între timp vorbim de toleranță, dialog, multiculturalitate și construirea unei moschei pentru toți musulmanii. Secolele de rezistență, de front comun în fața Imperiului Otoman sunt uitate azi. Tot azi, prin tăcere, producem încredere oficialilor turci că sunt pe calea cea bună. Conexiunile la nivel înalt au ieșit de mult din sfera protocolară, prieteniile de tip balcanic sunt un nou model de a face politică.

Rândurile de mai jos sunt o informare pentru conducătorii noștri, pentru președintele Iohannis, atât de satisfăcut de vizita în Turcia încât a acceptat fără tăgadă construcția marii moschei de la București, pentru guvernul nostru, pentru ministrul de externe și nu în ultimul rând pentru corpul nostru diplomatic din Turcia.

Infatuarea turcilor la adresa statelor din declarația de mai jos o puteți constata din declarația dată televiziunii turce TRT de consilierul șef pe probleme economice al președintelui Erdoğan, Yigit Bulut:

”Balcanii se întorc spre Turcia. Balcanii se reîntorc spre  centrul  lor  geografic. Populația din Grecia, România și Bulgaria discută despre renunțarea la Uniunea Europeană și mai discută despre  un  posibil  nou  scenariu  comun  cu  Turcia. Guvernele nu vorbesc din cauza presiunii  guvernului german (probabil o aluzie la faptul că Parlamentul german a recunoscut genocidul armean) dar……

 

 Asta se vorbește printre oameni. Poate  din cauza presiunii guvernului german, guvernele  nu vorbesc. Poporul discută cunoscând  foarte bine Imperiul Otoman (în accepțiunea sa, I.O. a fost unul dintre proiectele de succes ale acestei societăți). Acest lucru este foarte  clar. Se vorbește în Asia Centrală cum să fim conduși. În  Africa  se vorbește cum să fim conduși de la Istanbul. ”

Am scris aici, pe blogul Adevărul, de foarte multe ori despre doctrina neo-otomanismului, despre căutarea pârghiilor extinderii în zona balcanică a Turciei. TIKA, agenția aflată în subordinea guvernului, se ocupă printre altele cu sensibilizarea populației din statele unde este trimisă, prin TIKA se construiesc principalele proiecte, prin TIKA se va construi mult discutata și proiectata moschee din  zona de nord a capitalei.

Declarația consilierului președintelui turc este una sinceră. Acesta chiar crede că Turcia trebuie să se extindă în această zonă, că statele din Europa de sud-est trebuie să reintre sub controlul Istanbulului, că această zonă s-a aflat sub controlul turcilor și ar trebui să revină. Aștept ca cei din statul român să aibă reacție, să contracareze asemenea declarații, să amendeze aceste derapaje, să nu accepte declarații ofensatoare. Reprezentanții noștri să ne informeze despre ce  nou  scenariu  comun  cu  Turcia  s-a discutat, dacă s-a discutat.

Tot din această declarație ar trebui să știm despre ce presiune a guvernului german asupra Bulgariei, Greciei și României vorbește oficialul turc. Suntem subordonați Berlinului, suntem coordonați de aceștia, suntem monedă de schimb între Turcia și Germania? Gravitatea acestei declarații din Turcia, venită de la unul din consilierii președintelui turc ar trebui lămurită pentru românii interesați de rolul și locul României în acest spațiu.

Cu siguranță declarația este una nostalgică. Pentru turcii de azi, ea amintește de Imperiul Otoman, de faptul că Istanbulul a fost unul din centrele importante ale lumii. Nostalgia și dorința redobândirii acestui rol țin de domeniul fantasticului. Dar, chiar și așa trebuie să reacționăm.

În atâta liniște, probabil Turcia ar trebui să lucreze cu calm la planul său. Cu așa conducători, chiar ar fi păcat să nu meargă mai departe.

După nici o săptămână de când am fost direct amenințați de președintele rus, azi aflăm din Turcia că trebuie să ieșim din Uniunea Europeană și să intrăm sub controlul ei. Spun ei că este un scenariu.

Noi ce spunem?