Turcescu s-a pierdut cu Firea în fața lui Nicușor Dan


Campania electorală a început. Acum avem posibilitatea de a îi urmări pe cei care își doresc să devină primari, să le analizăm discursul, reacțiile, planurile, programele. O primă dezbatere a avut loc aseară, unde în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu au venit Gabriela Firea, Robert Turcescu și Nicușor Dan. Cu toate că unii au condamnat decizia lui Cătălin Predoiu de a nu participa, probabil a procedat corect. Fără șanse reale și cu datorii la ANAF, s-ar fi adâncit și mai mult în penibil dacă ar fi participat. Pus candidat pe neașteptate, omul a rămas fără reacție. Impopular, cu un discurs liniar, obișnuit al funcțiilor ocupate printr-o decizie, nu prin vot, s-ar fi adâncit și mai mult în derizoriu.

573a1869682ccf0dcf4e65d8

În cei privește pe cei trei candidați, după sondajele de opinie înțelegem că doar Gabriela Firea și Nicușor Dan ar avea șanse reale. Rolul lui Robert Turcescu este, așa cum am mai scris aici, de a denatura discuțiile, de a îi incomoda ceilalți concurenți, a a profita de atuul său, și anume coerența în a transmite și descrie evenimentele plus reacția promptă în cazul unor acuze. Tot cu acuze, firește.

Ce îi aseamănă pe cei doi? Sunt gazetari, au avut suficient timp de a se lega de oameni sau partide politice, au ales fiecare opțiunea proprie, amândoi și-au făcut meseria cu subiectivitate, unul pentru social democrați, celălalt pentru Traian Băsescu. Putem aprecia că în cazul Gabrielei Firea, aceasta s-a alăturat PSD, pe când Robert Turcescu îi rămâne devotat lui Traian Băsescu, înaintea oricărui partid.

La întrebările incomode despre președintele PSD ale lui R. Turcescu, G. Firea s-a delimitat natural de acesta nu înainte de a-i aduce aminte că și el este garantat Traian Băsescu. Cum ar fi procedat Gabriela Firea în cazul întrebărilor despre soțul dumneaei cu privire studiile suspicioase? Sau la relația de rudenie prin alianță cu Gigi Becali, o persoană condamnată?

Cu ce fel de oameni este asociat actualul candidat PSD, ce relație are cu cei din conducerea partidului? Dacă se simte confortabil în asemenea companie, dacă își petrece timpul cu aceștia, este oare moral pentru un Primar al Bucureștiului? Atacul la adresa lui Klaus Iohannis, pus și acesta în seama lui V. Ponta, ne arată un politician nerafinat, aprig, speculativ.

Tot la astfel de întrebări ar fi trebuit să răspundă și Robert Turcescu, cel care s-a declarat ofițer acoperit, cel care a moderat dezbaterea finală din 2009 dintre Mircea Geoană și mentorul său, Traian Băsescu. Ce moralitatea are, când practic a lucrat ca jurnalist, a eludat în dese rânduri diferite subiecte, a susținut politica PDL-ului și ale sale grave abateri.

Polemica dintre ceea ce a reprezentat PDL, a cărei moștenire a căzut în spatele piteșteanului Turcescu și ceea ce reprezintă PSD, îi va oferi un avantaj calmului Nicușor Dan. Gabriela Firea și Robert Turcescu sunt doi candidați speculativi, părtinitori. Că ne convine sau nu, atât șeful de partid al lui Robert Turcescu este anchetat penal, iar cel al Gabrielei Firea este condamnat deja.

Chiar întrebările securistice ale PMP-istului de genul în data de, ați declarat, în data d ați spus, arată că acesta s-a pregătit cu astfel de întrebări mai mult decât ar fi trebuit să se preocupe de propriul program. Chiar dacă și noi, publicul știm ce au spus de-a lungul timpului politicienii și ce au făcut.

Transportul public a fost unul din principalele subiecte discutate. Dincolo de viziunea fiecăruia m-aș fi așteptat să aud soluții pragmatice, soluții simple și ușor de pus în practică. Având în vedere că este campanie electorală, niciunul dintre candidați nu a spus că va stopa circulația fără bilet!

Nu există transport la suprafață în care să nu fie foarte mulți călători fără bilet! Un sistem în care să oblige toți călătorii să plătească fiecare călătorie, așa cum este firesc, ar scoate RATB-ul din criza economică, ar reuși să-și dezvolte flota proprie de transport și nu ar trebui să aștepte subvenții de la primărie. Dincolo de această idee, ar fi arătat un candidat serios, responsabil, curajos. Dar cine are curajul să promită circulația doar cu bilet  în timpul campaniei electorale?

Toți candidații au propus soluții pentru fluidizarea traficului. Dar nu au transmis încredere! Zeci de mii de mașini, lipsa parcărilor, lipsa unei centuri optime, lipsa siguranței în trafic, situația jalnică din spitale, din școli au dus către promisiuni din partea tuturor. Autostrada suspendată a fost susținută și de PSD. Tot de aceeași consilieri?

Cu siguranță programele propuse bucureștenilor sunt bine alcătuite, făcute de experți care oferă soluții. Calitatea oamenilor politici este departe de așteptările bucureștenilor, care pe drept motiv speră la o capitală europeană, la o circulație normală, la servicii optime, la siguranță. Din patru în patru ani.