Istanbulul sub teroare


Nu a trecut bine șocul produs de explozia de la Ankara că ne-am pomenit cu o nouă explozie, de data aceasta într-un loc important din marea metropolă Istanbul.  5 morți, 39 răniți au căzut victime atentatului de sâmbătă. Cum în ultima perioadă numărul atentatelor capcană din Turcia este în creștere considerăm că merită făcută o analiză a modului în care s-a ajuns aici.

60968_656x369

Ca unul care nu doar m-am specializat în istoria turcilor ci și unul care merg de multe ori în acest stat am putut observa forțele de ordine ce înconjoară cunoscuta piață Taksim cât și cunoscuta stradă pietonală, poate cea mai aglomerată stradă pietonală din Europa. Este locul cunoscut pentru proteste, este locul înțesat de mașini de poliție, de mașini specializate pentru lupta cu grupurile. De câte ori am trecut pe lângă ele am observat că sunt în permanență pornite, jandarmii turci sunt concentrați la maxim iar tunurile cu apă sunt la rândul lor gata de acțiune.

Închipuiți-vă acest furnicar plin de oameni supravegheat de forțele de ordine. Oricând există un risc iar când intervenția se întâmplă cei din piață sunt luați la grămadă. Am sesizat acest lucru, când împreună cu colegi istorici ne plimbam pe această stradă (de prisos a spune că nu aveam vreo legătură cu protestele) și am propus să mergem în altă zonă. Nu am înțeles cum oamenii se pot plimba, relaxa, mânca într-o zonă cu o atmosferă cazonă.

La sfârșitul anului trecut, în decembrie am trăit un lucru inedit. Din sala unde participam la un Simpozion International vedeam pe fereastră forțele de ordine care stăteau în jurul clădirii.

Puțină istorie recentă

După 17 decembrie 2013 situația internă din Turcia s-a schimbat. Mișcarea Hizmet  a fost acuzată de ”Stat Paralel”, liderii ei au fost condamnați la închisoare, unii în contumacie. Trustul lor media ( tv, radio, ziare) a fost închis sau o parte din media a trecut sub controlul statului. HDP, partidul kurzilor a reușit pentru prima dată să treacă pragul electoral de 10% și să intre în Parlament iar partidul președintelui Erdoğan după un scrutin ratat în care nu a reușit să formeze guvernul a reușit să câștige alegerile cu un scor mai bun decât în vremurile bune, aproape 50%. Împreună cu guvernul său, președintele turc s-a angajat în lupta împotriva terorismului, după cuvintele sale fiind singurul stat care se luptă cu adevărat cu teroriștii.

În plan extern Turcia a redevenit curtată de liderii europeni datorită situației geopolitice și a rolului pe care îl poate juca. Conflictul cu ISIS, cu kurzii din Irak, relațiile reci cu Rusia cât și cel mai important, stoparea emigranților i-au dat speranțe președintelui turc de a negocia de pe poziții euforice cu liderii europeni. Pe lângă suma de bani cerută pentru întreținerea refugiaților (lucru firesc) Turcia a cerut accelerarea procedurilor de ridicare a vizelor cât și reluarea negocierilor de aderare la U.E.

Stabilitatea internă este periclitată la maxim. Teama, panica a ajuns la cele mai alarmante cote. După 17 decembrie 2013, guvernul de teama ”Statului Paralel”, au fost mutați cu locurile de muncă peste 40 000 de polițiști iar 400 au fost dați afară, în jur de 2 000 de judecători și procurori au fost mutați în tară cu locurile de muncă iar 50 au fost dați afară.

Așa că majoritatea specialiștilor din poliție sunt în închisoare sau au fost înlocuiți iar polițiștii cu rang înalt care urmăresc PKK, ISIS sau DHKPC sunt schimbați. Sistemele de recunoaștere facială pentru camerele de supraveghere publică au fost oprite după scandalul de corupție în care au fost incriminați cei din jurul președintelui Erdoğan.

Cu toate că polița turcă a fost în alertă de vineri seară; toate strazile de la Mecidiyekoy (piața din vecinătatea Taksim) au fost filtrate.  Se înțelege că teroristul a trecut sau era în perimetru cu mult înaintea instaurării acestor măsuri de siguranță.

Atacatorul, Mehmet Öztürk și-a părăsit familia în anul 2013. Familia sa a făcut plângere la poliție că nu îl găsește. Rămâne un fapt că acest tânăr, (suspect ISIS) nu a putut fi găsit timp de 3 ani.

Gaziantep[1] este un oraș din Turcia aflat la granița cu Siria. Cu o populație de aproximativ 1 000 000 de locuitori reprezintă un important centru industrial, în special industria textilă cât și comercial, comerțul cu fistic. Este cunoscut ca orașul unde a apărut celebrul desert baklava. Acum ceva vreme când am vizitat orașul am rămas impresionat de arhitectura orașului cât și de faptul că erau oameni care chiar dacă vorbeau arabă, turcă, kurdă erau animați de aceleași lucruri pozitive.

Familia atacantului locuieşte în Gaziantep. Se pare că acest oraș de la granița cu Siria s-a transformat în locul de întâlnire al teroriștilor. İn ultima perioada majoritatea teroriştilor au legătură cu Gaziantep: autorul atentatului din 5 iunie 2015 din Diyarbakır a fost prins în Gaziantep, autorul masacrului Suruç din 20 iulie, a staționat ultima dată în Gaziantep. Cei doi atacatori din 10 octombrie din Gara Ankara soldat cu 102 morți au plecat din Gaziantep spre Ankara, ziaristul Sirian Naji el Cafr a fost ucis în Gaziantep de militanții ISIS.

Măsuri de siguranță

 

Nu am putut înțelege de ce pentru o luare de poziție, o scrisoare în care mulți profesori făceau apel la Pace s-a ajuns la un proces în care cum spuneam în postul trecut 3 profesori au fost condamnați. Sedat Laciner[2], analist pentru securitate, fost rector al Universității Çanakkale Onsekiz Mart University (Universitatea Çanakkale 18 martie) acuzat și el de participare la stat paralel, demis din același motiv explică într-un interviu unde nu funcționează sistemul de recunoaștere facială și rolul acestuia în prevenirea acestor atentate capcană.

Tot în această perioadă în Turcia s-a amânat cel mai așteptat meci de către microbiștii turci, Feberbahce – Galatasaray. Cantonamentul naționalei de fotbal a fost la rândul său amânat, tot din motive de securitate. Tot ieri a existat o alarmă, din fericire doar o alarmă în parcarea celui mai mare aeroport al țării, Atatürk[3]. Tot Aseară, trenul de viteză ce efectua o cursă pe ruta Ankara – Istanbul a fost oprit în Izmit, tot din acest motiv[4].

Sper ca autoritățile turce să găsească soluția opririi acestor atentate capcană. Se pare că acești teroriști își ating scopul și anume de a face din Turcia o țară nefrecventabilă, o țară nesigură, o țară de evitat. Păcat.

[1] http://www.haberler.com/canli-bomba-mehmet-ozturk-un-babasi-ve-kardesi-8279018-haberi/

[2] https://www.yarinabakis.com/2016/03/20/saldirilar-goz-gore-gore-geliyor/

[3] http://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/355278.aspx

[4] http://www.internethaber.com/yuksek-hizli-tren-izmitte-durduruldu-ve-bosaltildi-video-galerisi-1576913.htm