Răzbunarea idioților


Astăzi, mai mult ca oricând constatăm că cei din Orient vin către noi, către Europa. În valuri, unii cu speranța unui trai mai bun, alții cu setea răzbunării, cu dorința nimicirii liniștii continentului. Europa, adeptă a dialogului, a toleranței, a multiculturalismului este luată din nou prin surprindere.

atentate-teroriste-in-paris

Prețul este cuantificat în numărul morților din atentatele comise. Gândirea europenilor, cum că musulmanii se pot adapta culturii europene, este departe de adevăr. Ei nu se pot adapta, nu concep asimilarea culturii europene ci speră ca europenii să asimileze civilizația lor.

Așa sunt crescuți, așa sunt formați, asta cred. Securitatea cetățenilor săi este defectul Uniunii Europene. Factorul de decizie nu a considerat „securitatea” o problemă esențială atât timp cât nu a atentat nimeni la liniștea Europei.

Secolul XX a marcat profund omenirea. Decolonizările și revoluțiile au modificat harta politică din Asia și Africa. Numărul de state așa zise independente și recunoscute din Asia a crescut de cinci ori după 1945. În Africa înaintea celui de-al II-lea război mondial exista doar un singur stat liber. Nici continentul american nu a stat mai bine. Dincolo de numere țin să subliniez ponderea lor demografică, în continuă creștere, cât și direcțiile alese de cei din vecinătatea continentului european. Eric Hosbawm în Secolul extremelor arată că la 1750 Europa reprezenta 20% din populația globului, o treime la 1900 și a ajuns la 15% spre sfârșitul anilor 1980.

Se pare că această explozie demografică din țările sărace a produs cea mai reprezentativă schimbare a secolului XX. Statele care au reușit să iasă din epoca post colonială au adoptat sisteme politice derivate de la vechii stăpâni sau de la cei pe care i-au cucerit. În concluzie, lumea s-a umplut de republici parlamentare cu alegeri constante, republici cu regim democratic popular etc ceea ce, teoretic, toată lumea a devenit și este democrată. Teoretic toți vorbesc despre democrație.

De la acordul Sykes–Picot (1916) care prevedea controlul Orientului apropiat prin punerea unui șef  „tehnocrat” arab care să reprezinte interesele britanice în primul rând, musulmanii au remarcat cum ies de sub influența unui Imperiu, cel Otoman și intră sub control occidental. Sărăcia, lipsa unei educații primare, analfabetismul cât și manipularea pe o scară largă amestecate cu traiul în regimurile autoritare îi poate transforma pe unii în bombe vii, kamikaze.

Este și cazul celor care consideră că pentru tot ceea ce se întâmplă în zona lor, Occidentul este de vină. Și din păcate, statele occidentale le-au oferit argumente suficiente ca cei cu o educație precară să se ducă către occident și să ucidă, să se omoare în numele dreptății, a „câștigării” unui loc în Rai.

Toleranța cu care se observă dezvoltarea statului islamic este pentru mulți de neînțeles. Statele Unite împreună cu europenii s-au grăbit nu foarte de mult să intervină în Iugoslavia, în Iraq, în Libia și în alte locuri dar nu consideră că ar fi cazul să intervină și împotriva pericolului cel mai brutal, această creație denumită Stat Islamic. Este aproape imposibil azi ca arabii, persanii și turcii să ajungă la un numitor comun. Unitatea islamică a dispărut odată cu Imperiul Otoman, cu abolirea Califatului. În locul său au apărut ideologii, școli de gândire islamică, filosofia asupra vieții, sunniții, șiiți.

Scriam acum ceva vreme că Parisul este unul dintre centrele importante ale lumii. Ce se întâmplă acolo se transmite peste tot. Fiecare dintre noi percepe diferit și înțelege asemenea. Informațiile din mass-media dar și lectura de specialitate stau la baza opiniilor noastre. Cine sunt, ce reprezintă și cum de se întâmplă ca liniștea continentului nostru să fie perturbată. Ce am realizat și ce am câștigat de-a lungul timpului dacă am ajuns să ne temem să ieșim pe stradă, să mergem în locuri publice, să ne fie frică să nu murim împușcați sau bombardați?

Ceea ce s-a întâmplat este evident! Execuție în stil mafiot! Cu repetiție, în același oraș.

Întotdeauna în istorie relațiile între diferitele culturi, religii, societăți au fost construite din punți fragile. Este simplu ca un grup rău intenționat să facă un gest precum cel făcut ca certitudinile unor needucați să prindă contur. Trebuie înțeles că religia nu are a face cu fapte ce țin de crimă! Nu se poate numi musulman, creștin, catolic, protestant un criminal!

Sper ca oamenii în general să facă diferența între Islam în cazul de față și acești criminali. Faptul că anumite grupări omoară în numele unei religii nu reprezintă decât motivele penibile ale unor idioți. În istorie există o sumedenie de exemple care ne arată că s-au dus războaie în numele religiei, s-a omorât în numele religiei. Sper ca aceste exemple să nu fie în zadar.

Libertate! Pentru acest cuvânt au murit milioane de oameni de-a lungul timpului. Parisul a fost centrul libertății în cele mai grele perioade. Aici au apărut ideile, iluminismul, speranțele omenirii, egalitatea, lumina pentru majoritatea statelor lumii, în perioadele de tranziție către libertate. Ce este, ce reprezintă și până unde poate fi înțeleasă libertatea? Desigur că în secolul XXI în Europa oamenii sunt și trebuie să fie liberi, să spună ce gândesc, să nu simtă nicio teamă indiferent de ceea ce spun, dar în același timp ar trebui să existe o minimă educație, să nu transforme libertatea în bădărănism.

Sper ca forțele decidente să conștientizeze eforturile generațiilor anterioare care au luptat pentru multiculturalism, pentru dialog, pentru libertate, pentru utopia numită egalitate și să gestioneze cu calm izbucnirile răzlețe ce se vor aprinde de acum. Este ușor de aprins focul nemulțumirilor antisociale, inter-religioase.

demografiepps-14-728

În același timp poate conștientizăm că fiecare dintre noi aparținem unei anumite părți a lumii definită printr-o anumită cultură. Este dreptul fiecărui individ să adere și să-și asume o anumită cultură, religie, însă în același timp este primordial ca minoritatea să rămână minoritate și să respecte mediul, cultura, legea și religia majorității care o tolerează și îi oferă garanții.

Cred că ar trebui căutat motivul apariției acestor criminali. Și stopat! Iar eradicarea acestor fanatici nu se poate face decât prin anihilare și control. Educația este singurul mod prin care acești manipulați pot deveni ne-manipulabili. Este drept, generațiile noi. Cele care au deprins certitudini, ar trebui izolate.