Anul 1911 pentru Imperiul Otoman. Din Yemen până în Macedonia. Reflecții


Anul 1911 a reprezentat pentru Imperiul Otoman un lung șir de evenimente care mai de care importante. Atât în plan intern cât și extern. De la revoluția albanezilor care a amenințat la un moment dat existența statului Otoman, chiar și pacea Europei până la  dizolvarea Camerei.

Ottoman_Sultan_selim_III_1789

Cine s-ar fi putut gândi la chestiunea albaneză că ar putea fi atât de tranșantă?

Răscoala arabilor din Yemen  a fost un alt eveniment important și trist pentru otomani. A trebuit să izbucnească războiul cu Italia pentru a se pune capăt acestui conflict din care turcii se vedeau slăbiți. Fanatismul religios al arabilor i-a făcut să încheie un armistițiu cu guvernul în fața pericolului extern. În războiul cu Italia s-a putut constata sacrificiul poporului arab.

Armistițiul încheiat între Sultan și revoluționarul Yahia (Ioan) șeicul arabilor din Yemen este foarte înjositor pentru guvernul otoman. Sultanul recunoștea prin tratat un fel de independență a acestei provincii arabe. Practic, Imperiul Otoman nu a facut decât să recunoască și de drept ceea ce  recunoscuse de fapt, Yemenul. Numai așa s-a putut pune capăt acestei răscoale care a costat foarte mult Imperiul.

În balcani, acțiunea bandelor revoluționare din Macedonia soldată cu asasinarea vestitului șef de bandă, bulgarul Apostol poate fi considerata un succes de către guvernul care considera că rolul acestei bande se va micșora sau va dispărea.

Din păcate, istoria complicată a relațiilor dintre statele balcanice și Imperiu a fost alambicată. Masacrele de la Iștip și Laugaza arată că mult timp Imperiul va fi roas de aceste turburări interne iar bandele revoluționare nu așteaptă decât ocazii favorabile.

 

Situația din Macedonia periclitează Imperiul. Starea nesigură produce iritare la Constantinopol, macedonenii trăiesc intr-o stare de tensiune iar economia resimte activitatea bandelor.

Călătoria lui Mehmed al V-lea în Albania și Macedonia este unul dintre evenimentele anului 1911. Vizita este făcută când Albania era în fierbere iar în Macedonia starea era așa cum am scris mai sus, călătoria a avut un efect și un răsunet important.

Portrait_of_Sultan_Mehmed_V

Războiul cu Italia constituie cel mai însemnat eveniment de ordine externă pentru 1911. Pierderea Tripolitaniei poate fi considerată unul dintre evenimentele triste ale anului acesta.

Per total anul 1911 a avut un impact nefast pentru turci.