Süleyman Şah


Süleyman Şah pe numele sau Süleyman Şah Kaya Alpoğlu a trait intre 1178 (data incerta) – 1227. Acesta este bunicul lui Osman Gazi (1258 – 1326), intemeietorul dinastiei Osman, cea mai longeviva dinastie aflata la conducere de Imperiu.

ClickHandler.ashx

Pentru turci, acest conducator, acest bunic al Imperiului are o importanta semnificativa. Nostalgicii Imperiului desigur ca sunt foarte multumiti de decizia Ankarei de a intra cu trupe, tancuri si tot arsenalul militar pentru a-si repatria mormantul de pe teritoriul Siriei, fie ea astazi in degringolada.

Dupa moartea sa, mormantul sau  a fost depus in cetatea Caber Kalesi la o distanta de aproximativ 30 km de la granita turca, pe teritoriul Sirian.

Turcii dupa primul razboi mondial si-au dorit foarte mult ca granita lor sa includa si acest mormant. Intelegerea de la Ankara cat si cea de la Lozan prevedea ca aceast mormant sa fie considerat ca loc turcesc. Solutia a fost ca mormantul sa fie pazit de soldati turci. Asta pana la 21 februarie 2015 cand Recep Tayyip Erdogan a hotarat o manevra gen comando de a muta mormantul acestui simbol turcesc.

Rational, oricum am privi acest gest este unul barbar. Ma mir ca in secolul XXI la o asemenea operatiune nu apar institutii care sa condamne asemenea gesturi. Oare cate state nu ar avea de reprosat vecinilor lor cateva decizii controversate de-a lungul sutelor de ani? Sau cate obiecte de arta, istorice, de patrimoniu din diferite state nu se afla in marile muzee din care nu le mai pot repatria.

Sa fie asta o solutie?