Turcia, în felul ei!


Ceea ce se intampla in aceste zile in Turcia vine sa intareasca parerile europenilor ca aceasta tara este departe de U.E. Arestarea copiilor a patru ministrii importanti din cabinetul Erdogan, printre care Ministrul Muncii si Ministrul Economiei pare sa intareasca ideea ca Justitia in Turcia este oarba.

erdogan

Procuratura a prezentat diferite probe printre care, Reza Zerrab, om de afaceri in perioada 2009-2012 a transferat din Iran 87 miliarde euro. Bani negrii. Desigur, nu transparent. Copii demnitarilor prin trafic de influenta, prin promisiuni in numele parintilor au primis mita de la diferite persoane. Multi dintre demnitarii principalului partid, AKP au cerut mita, au primit. De exemplu primarul cartierului Fatih (cei care merg in Istanbul, este zona cu foarte multe obiective turistice) a cerut spaga 1.5 milioane $. Primita!

Urmarirea copiilor de ministrii spun autoritatile a durat 15 luni. Ascultarea telefoanelor cat si strangerea altor probe. Acasa la directorul general al Bancii HalkBank, in cutii de pantofi au fost gasiti 4.5 milioane $.

Tot in aceasta perioada fostul fotbalist, Hakan Sukur, in prezent parlamentar tot in partidul liderului Erdogan si-a dat demisia din cauza deciziilor luate de primul ministru. Este o alta poveste asupra careia voi reveni in curand.

Procurorii au cerut arestarea a peste 35 de persoane implicate in aceasta poveste pecuniara profitabila.

Cum Justitia pare oarba, inclinam sa credem ca autoritatile si-au facut datoria. Ce nu se leaga:

– cum puteau copii acestor demnitari sa stranga atatia bani, sa faca trafic de influenta, sa promita anumitor firme beneficii fara a le da?  Cei care dau mita 1.5 milioane $, nu dau degeaba!

– cum se poate presupune ca parintii acestora nu stiau sau nu banuiau nimic?

– cum poate fi un ministru de interne atat de naiv?

– cum se poate presupune ca Erdogan, care are legaturi apropiate cu sefii serviciilor sa nu fi stiut ca ministrii sai, prin copiii lor fac trafic de influenta? Sau daca a stiut, sa nu le fi spus, avand in vedere ca sunt apropiati?

– oare Erdogan este strain de aceste afaceri? Averea lui a crescut foarte mult, si creste de cand a devenit premier.

– de ce ministrii in cauza nu parasesc guvernul?

Sunt foarte multe intrebari fara raspuns. Protestele de vara trecuta au fost inabusite violent. Turcul nu poate intelege decat turceste democratia. Cu toate ca Turcia s-a dezvoltat pe diverse paliere, pentru oamenii simpli lucrurile au ramas simple: au crescut salariile, au crescut si preturile = oamenii simpli multumiti.

O tara atipica, evenimente atipice. O tara in care mentalitatea este ca sefii nu gresesc.Niciodata!