Manifestul Ţarului Ferdinand. Declanşarea primului război balcanic


In toamna anului 1912, Bulgaria alaturi de Serbia, Muntenegru si Grecia declara razboi Imperiului Otoman. Multe din motivele statelor crestine, le gasiti in acest text:

“Bulgari! In timpul domniei mele de 25 de ani am cautat totdeauna sa asigur fericirea Bulgariei prin munca si progres. Providenta a voit altfel. A venit momentul ca Bulgaria sa renunte la binefacerile Pacei pentru a recurge la arme in vederea realizarii unui mare si sfant ideal. Fratii nostrii de dincolo de Rila si Rhodopes, fratii nostrii nu au stiut pana azi ce inseamna fericirea.

Zar_Ferdinand_Bulgarien

35 de ani dupa liberalizarea noastra ei nu au putut inca sa-si asigure un trai bun si omenos. Toate sfortarile facute de Puteri si Regatul bulgar nu au reusit sa dea putinta crestinilor din Turcia de a se bucura de foloasele linistei si libertatei. Lacrimile sclavilor balcanici si gemetele milioanelor de crestini au miscat inimile noastre. Natiunea bulgara isi aminteste cuvintele profetice ale Tarului eliberator: –Dumnezeu voieste ca aceasta actiune sfanta sa fie dusa la capat -,

Dragostea noastra pentru pace s-a epuizat. Pentru a ajuta pe fratii nostrii din Turcia nu ne mai ramane decat calea armelor. Numai cu mijlocul acesta vom putea asigura viata si averea fratilor nostri crestini.

Anarhia din provinciile turce ameninta viata noastra nationala. Dupa masacrele din Coceana, in loc sa acorde victimelor cuvenita reparatie, guvernul turc a ordonat mobilizarea trupelor. Rabdarea noastra a fost pusa astfel la grea incercare.

Datoria de a apara pe tovarasii nostrii, pe fratii nostrii, m-a facut sa iau decizia de a chema la arme pe toti fii tarii in stare de a lua apararea Patriei.

Opera noastra e mare, sfanta si dreapta si avem toata increderea ca vom fi protejati de Cel a tot puternic.

Poarta a aflat ca Bulgaria i-a declarat razboi in numele apararii fratilor nostrii crestini din Turcia.

Ordon vitezei armate bulgare sa treaca pe teritoriul otoman. Alaturea de noi vor lupta in acelasi scop armatele greaca, sarba si muntenegreana.

In aceasta lupta a Crucei contra Semilunei, a libertatii contra tiraniei, vom avea cu noi toate simpatiile acelora care iubesc dreptatea si progresul. Bazati pe aceasta simpatie, soldatii bulgari, sa-si aduca aminte de actele eroice ale parintilor lor si de vitejiile stramosilor, cautand sa zboare din victorie in victorie.

Inainte! Dumnezeu sa fie cu voi!