Era atat de previzibil ca dupa ce va trece valul cu alegerile parlamentare, dupa ce se vor instala cat mai confortabili noii demnitari sa se ocupe si de acest proiect. Timpul ales este bine calculat, aproximativ la jumatatea dintre perioada de alegeri. Sa aiba timp sa-si mareasca substantial castigurile cat si sa treaca suficient timp ca populatia, din ce in ce mai needucata sa uite de acest proiect.
Ca una au zis si alta fac este la fel de banal ca stirea ca vine toamna! Dupa ce au dat o lege speciala ca proiectul Rosia Montana sa demareze, primul minstru trimite legea catre Parlament, unde el, deputat voteaza impotriva proiectului! Cu alte cuvinte, daca nu este prost este smecher: „E un singur proiect in aceasta toamna asupra caruia realmente eu nu o sa cer si chiar o sa rog liderii de grup sa nu avem o decizie a grupului. Realmente fiecare va vota dupa propria constiinta cum crede ca e mai bine pentru alegatorii sai. (…) E un proiect extrem de controversat, nici eu nu sunt convins de el, ma refer la Rosia Montana. Ma gandeam insa ca tocmai un proiect atat de controversat nu poate fi decis de Guvern, ci poate fi decis doar de catre cei care ii reprezinta pe toti cetatenii Romaniei, si aceia sunteti numai dumneavoastra” Apoi continua: „Votul meu de deputat va fi împotrivă”.
Ce intelegem de aici? Exact ce am inteles din logica adoptarii pragului la Referendumul trecut, la numirea lui Kovesi, la privatizarea Oltchim sau CFR Marfa.
Sef si de Partid, primul ministru se gandeste si la parlamentarii de rand! Cu alte cuvinte, votati cum considerati! Nu ca cei de la Gold Corporation nu ar incerca sa le rasplateasca bunavointa! Asa castiga toti! Toti politicienii!
Ce surprinde este ca subiectul nu este tratat de mass-media. Cei de la Gold Corporation s-au gandit la toate! Daca nici presa nu vorbeste, oamenii uita si mai repede! La sfarsitul anilor `80 Ceausescu hotarase sa demareze procedurile de extractie. Marturie stau masinariile de exploatare aduse la fata locului. Dupa Revolutie acestea au fost lasate sa rugineasca tocmai pentru a se gasi altii care sa se ocupe de problema.
P.S. Nu ma pricep la probleme de mediu, de exploatare si la tot ce tine de acest domeniu. Neincrederea mea in acest proces are la baza procentul impartirii aurului, argintului si tot ce se extrage de acolo. Din cate se pare, Romania primeste doar 4-6%! Revoltator! In comparatie cu Turcia, unde s-a gasit un zacamant de aur in nordul tarii, statul se ocupa in totalitate de extragere…cand considera utila demararea procedurilor! Desigur toata extragerea aurului revine statului turc.