Despre proteste


Turcia este o tara atipica din punctul de vedere al perceptiei celorlalti. Valul de proteste care s-a extins in cateva orase este prea palid pentru a schimba ceva. Si este bine ca ramane asa. Agentiile de stiri din afara Turciei scriu convinse ca in aceasta tara, Erdogan s-a transformat peste noapte intr-un islamist radical si vrea sa introduca sharia. Pentru cei care va ganditi sa-l acuzati ca este atat de fundamentalist aflati ca in Turcia exista bordeluri legale!

Pentru cei care nu cunosc Istanbulul, Piata Taksim ramasese oarecum in urma cu dezvoltarea infrastructurii. Ceea ce vor sa faca K.Topbas, sustinut de guvern, este de a transforma aceasta piata intr-un loc turistic, de a-i reda un aer istoric, a creiona un colt de nostalgie otomana. Pentru a vedea noul proiect dati click pe Taksim

Dincolo de modernizarile aduse se va construi o moschee. Zona va concura treptat cu cealalta zona incarcata de istorie, locul unde se afla Sfanta Sofia, Sultan Ahmet, Yerebatan Saray cat si renumitul bazar Kapali Carsi.

De ce s-au adunat protestatarii? Aici voi scrie cateva considerente de ordin personal deoarece pe langa dreptul unora de a protesta nu pot gasi explicatii in capetele lor inguste.

Unul dintre motive ar fi ca Erdogan este de vina ca se vor taia 12 copaci din parcul Gezi, parc care sta in calea proiectului. Pentru cei care nu stiti, de cand a venit la conducerea tarii, acest Erdogan, inainte primar al Istanbulului, a plantat peste 2 miliarde de copaci. In treacat fie spus Turcia nu este deficitara la…spatiu verde.

Greseala executivului, caci si acesta are o vina este ca politia a folosit gaze lacrimogene in lupta cu protestatarii ceea ce i-a intaratat si mai mult.

Un alt motiv, pentru protestatari este ca PKK dupa intelegerea cu executivul, a promis ca nu va mai lupta cu arma si se vor retrage din Turcia. Eliminand una din marile probleme cu care s-a tot confruntat Turcia, banuiesc opozitia  ca are nevoie de alte metode de a scoate lumea in strada.

Un alt motiv este acela ca Turcia, luna trecuta si-a platit toate datoriile externe. O tara fara datorii, o putere regionala, o tara in continua dezvoltare si progres nu este usor de tolerat de alte puteri mai mari si ale lor servicii.

Din discutiile cu colegii turci a reiesit ca Erdogan si AKP, care la alegerile trecute au adunat 50% din voturi in momentul de fata ar depasi 60%.

Niciun partid nu este perfect cum niciun om nu este fara greseala. Consider ca legea privind reglementarea vanzarii bauturilor alcoolice si cea care interzice saruturile in public le-a dat si le vor da suficiente motive opozitiei de a protesta. Pe bune!

Pentru miscarile de gen Occupy sau cei care dupa o stire va transformati in protestatari anti Erdogan…documentati-va! Dintr-o tara cu peste 75. 000.000 de locuitori, a strange cateva mii de habarnisti pentru a protesta chiar nu este greu. Pare mai greu de a gasi un motiv plauzibil.

PS. Nu sunt un sustinator al lui Erdogan. Nu pot spune ca ma afecteaza in vreun fel ceea ce se intampla in Turcia. Pot doar sa constat. Si constat ca acest guvern are cea mai accelerata crestere economica si nu numai din intreaga istorie a Republicii.