"Să gândești este dificil.
De aceea majoritatea oamenilor judecă."
Carl Jung

IONUT COJOCARU

2013 / 3 iunie

Despre proteste


Turcia este o tara atipica din punctul de vedere al perceptiei celorlalti. Valul de proteste care s-a extins in cateva orase este prea palid pentru a schimba ceva. Si este bine ca ramane asa. Agentiile de stiri din afara Turciei scriu convinse ca in aceasta tara, Erdogan s-a transformat peste noapte intr-un islamist radical si vrea sa introduca sharia. Pentru cei care va ganditi sa-l acuzati ca este atat de fundamentalist aflati ca in Turcia exista bordeluri legale!

Pentru cei care nu cunosc Istanbulul, Piata Taksim ramasese oarecum in urma cu dezvoltarea infrastructurii. Ceea ce vor sa faca K.Topbas, sustinut de guvern, este de a transforma aceasta piata intr-un loc turistic, de a-i reda un aer istoric, a creiona un colt de nostalgie otomana. Pentru a vedea noul proiect dati click pe Taksim

Dincolo de modernizarile aduse se va construi o moschee. Zona va concura treptat cu cealalta zona incarcata de istorie, locul unde se afla Sfanta Sofia, Sultan Ahmet, Yerebatan Saray cat si renumitul bazar Kapali Carsi.

De ce s-au adunat protestatarii? Aici voi scrie cateva considerente de ordin personal deoarece pe langa dreptul unora de a protesta nu pot gasi explicatii in capetele lor inguste.

Unul dintre motive ar fi ca Erdogan este de vina ca se vor taia 12 copaci din parcul Gezi, parc care sta in calea proiectului. Pentru cei care nu stiti, de cand a venit la conducerea tarii, acest Erdogan, inainte primar al Istanbulului, a plantat peste 2 miliarde de copaci. In treacat fie spus Turcia nu este deficitara la…spatiu verde.

Greseala executivului, caci si acesta are o vina este ca politia a folosit gaze lacrimogene in lupta cu protestatarii ceea ce i-a intaratat si mai mult.

Un alt motiv, pentru protestatari este ca PKK dupa intelegerea cu executivul, a promis ca nu va mai lupta cu arma si se vor retrage din Turcia. Eliminand una din marile probleme cu care s-a tot confruntat Turcia, banuiesc opozitia  ca are nevoie de alte metode de a scoate lumea in strada.

Un alt motiv este acela ca Turcia, luna trecuta si-a platit toate datoriile externe. O tara fara datorii, o putere regionala, o tara in continua dezvoltare si progres nu este usor de tolerat de alte puteri mai mari si ale lor servicii.

Din discutiile cu colegii turci a reiesit ca Erdogan si AKP, care la alegerile trecute au adunat 50% din voturi in momentul de fata ar depasi 60%.

Niciun partid nu este perfect cum niciun om nu este fara greseala. Consider ca legea privind reglementarea vanzarii bauturilor alcoolice si cea care interzice saruturile in public le-a dat si le vor da suficiente motive opozitiei de a protesta. Pe bune!

Pentru miscarile de gen Occupy sau cei care dupa o stire va transformati in protestatari anti Erdogan…documentati-va! Dintr-o tara cu peste 75. 000.000 de locuitori, a strange cateva mii de habarnisti pentru a protesta chiar nu este greu. Pare mai greu de a gasi un motiv plauzibil.

PS. Nu sunt un sustinator al lui Erdogan. Nu pot spune ca ma afecteaza in vreun fel ceea ce se intampla in Turcia. Pot doar sa constat. Si constat ca acest guvern are cea mai accelerata crestere economica si nu numai din intreaga istorie a Republicii.

 • Arata chiar bine rau proiectul nou, e destul de dearanjant traficul din zona. Ar putea totusi sa modifice traficul si sa faca acea piata fara sa construiasca acea cladire veche. Taksim’ul il simt ca pe o zona “moderna”, nu cu istoric otoman, Manhattan’ul Istanbulului. Si Gezi Parki este Central-Park :) Oricum, ce se intampla in Turcia acum, nu mai este vorba despre parc, si nemtii cautau motiv sa atace Polonia :)) Din cate am vazut in general politistii turci sunt agresivi, turcii sunt in general agresivi, din aceasta cauza a pornit totul.

  O lovitura de stat ar destabiliza foarte mult Turcia…asa ca nu ar fi deloc bine. Insa nici modul atat de violent in care se actioneaza la oprirea protestului nu e agreabil.

  Mi se pare normal ca presa internationala sa arate doar din punctul de vedere al secularilor, pentru ca presa internationala vrea o planeta seculara.

  Credeti ca se va gasi vreodata un echilibru intre religiosi si seculari? Intreb pe plan local in Turcia, apoi pe plan mondial.

  Răspunde
 • Depinde cum analizezi problema si ceea ce se vrea. In principiu majoritatea ar trebui sa decida. Si din cate am inteles AKP este majoritar. Nemtii au atacat Polonia fara motiv…nu mai era timp de asa ceva. Si eu cred ca daca ii lasau sa protesteze in liniste…plecau singuri.
  In privinta loviturii de stat este mai greu. Cei de acum au invatat din greselile trecutului.
  Mie mi se pare normal ca presa sa prezinte realitatea si nu faptele bazate pe opiniile si interesele lor. Manipulare se cheama ce au facut ei.
  Important pentru Turcia este sa convietuiasca impreuna. Ceea ce nu este greu. Nu-i poti cele unui cleric sa gandeasca ca un secular sau invers.

  Răspunde
 • Ana Manolea / iunie 3, 2013 AT 8:46 PM

  Eu nu cred ca protestele vor destabiliza tara si nici nu va pica guvernul din cauza lor, dar cred ca e un exercitiu bun. Am cules si eu cateva opinii (partizane, evident), dar cea mai edificatoare a fost reactia publica a lui Erdogan. N-a fost una oportuna, din punctul meu de vedere. Pe langa pretextul parcului, o mare acuza e modul dicatorial de a lua decizii pe care il are Erdogan si prin propriile reactii (deci nu prin chestii pe care i le pune presa straina in gura) a cam confirmat asta. Altfel, am citit in presa ca noul pod peste Bosfor va purta numele unui sultan care nu i-a indragit foarte mult se alaviti, ca mall-ul care va tine loc de parc e replica unei cladirii in care se adaposteau extremistii lor de dreapta in perioada revolutiei kemaliste, ca interzicerea alcoolului s-a facut intr-o tara care e la coada clasamentului la capitolul consum de alcool pe cap de locuitor, ca s-a decis construirea mall-ului fara vreun fel de dezbatere publica. Acum, eu nu stiu ce apetit au turcii pentru dezbateri publice, dar stiu ca ies in strada destul de des in numar mic si-si apara cauza.
  Protestul a fost pasnic la inceput si nu a fost nici ostentativ (din nou, din ce-am citit in presa) si cred ca reactia a fost exagerat de disproportionata. Sau putem merge in alta directie: putem recunoaste meritele lui Erdogan, dar sa nu mai afirmam ca Turcia e un stat democrat.

  Răspunde

Trackbacks for this post

 1. Ionut Cojocaru – Fostul primar al Istanbulului a decedat

LEAVE YOUR COMMENT