Facultatea de Istorie vs Facultatea de Studiu al Patrimoniului


Ca orice institutie din lume atat Universitatea Bucuresti cat si Facultatea de Istorie din cadrul acesteia este alcatuita din oameni cu statut de profesori. Dar ce te faci atunci cand o parte din acesti oameni in loc sa-si vada de menirea lor vor sa rupa una dintre cele mai vechi Facultati din tara.

Dincolo de orgoliile unora si de goana dupa a ocupa niste functii, in fond temporare, se pune o problema fundamentala care sta la baza profesiei de istoric. Se poate numi un absolvent de istorie, istoric? Poate fi istoric cineva care incepe cursurile de la evul mediu? Sau altul care se opreste cu studiul istoriei undeva in jurul datei cand s-a destramat Imperiul Roman?

Acestia confunda specializarile cu programul de studiu. Probabil pentru ei studentii devin o marfa buna pentru a calma anumite orgolii. Nimeni pana acum nu a putut, sper ca si de acum incolo sa impiedice un student sa-si aleaga specializarea.

Si atunci intrebarea evidenta…de ce? De ce din 1864 de cand a fost infiintata Universitatea Bucuresti nu a considerat cineva necesar ca Facultatea de Istorie sa fie rupta in doua Facultati?

Cum anumiti oameni au ajuns importanti nu prin ceea ce au realizat in profesia lor ci prin functiile dobandite din considerente care-mi scapa, pare logic ca acestia…daca nu pot conduce Facultatea de Istorie…sa-si ia jucariile si sa incerce sa-si faca alta…a lor.

Sper ca ceea ce se scrie prin presa sa nu se intample iar Facultatea de Istorie sa ramana Facultatea de Istorie. Din pacate in ultimii ani au aparut in presa despre aceasta facultate si despre o parte din profesorii sai lucruri nu tocmai academice.

Mi-am facut studiile masterale si doctorale in aceasta Facultate si tin si pe aceasta cale sa le multumesc profesorilor pentru sustinere, sprijin si pentru modul in care m-au invatat. Din pacate adevaratii dascali pleaca treptat si raman cei care cred ca daca or sa ajunga decan, sef de catedra sau cine stie ce….vor deveni istorici intr-adevar.

Domnilor lasati segregarea si cautati sa munciti pentru a face din aceasta Facultate, Facultatea numarul 1 a tarii. Asa este normal, firesc.