Yasser Arafat


De ce ar vrea arabii sa faca pace cu noi? In locul lor, eu nu as face asa ceva si se intelege de ce: noi le-am luat tara.

David Ben Gurion

Adunarea Generala a ONU a adoptat, la 14 octombrie 1974, rezolutia 3210 prin care Yasser Arafat, in calitate de Presedinte al Comitetului Executiv al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei a fost invitat oficial sa se adreseze de la tribuna ONU. Tot in aceeasi perioada au fost adoptate rezolutiile 3236 si 3237 prin care era recunoscut dreptul la autodeterminare al poporului palestinian si acorda organizatiei calitatea de  membru observator.

Cum SUA a refuzat accesul delegatiei palestiniene pe teritoriul sau, ONU hotaraste ca desfasurarea sesiunii Adunarii Generale sa aiba loc  la sediul sau din Geneva.

Mai jos o parte din discursul lui Yasser Arafat. Citit in `74 el a ramas la fel de actual si astazi:

” Lumea de astazi aspira la pace, justitie, egalitate si libertate, la relatii cu toate natiunile lumii, pe baza echitatii, coexistentei pasnice, respectului reciproc si dreptului la autodeterminare, suveranitate si independenta. Cei care ne numesc teroristi vor sa impiedice ca lumea sa cunoasca adevarul despre noi si sa afle cauza dreapta pentru care luptam…

YasserArafat

Diferenta dintre un revolutionar si un terorist se regaseste in scopurile pentru care lupta fiecare dintre acestia. Cei care lupta pentru eliberarea pamantului lor de colonistii invadatori nu pot fi numiti teroristi. Luptand impotriva colonialismului britanic, a fost poporul american un popor terorist? Dupa asemenea criterii, rezistenta europeana impotriva nazismului si popoarelor din Asia, Africa si America Latina trebuie sa fie considerate teroriste.

In calitatea mea formala de presedinte al Organizatiei de Eliberare a Palestinei si de lider al revolutiei palestiniene, declar in fata voastraca, vorbind de aspiratiile comune catre Palestina de maine, ne referim la toti evreii care traiesc in Palestina si care aleg sa vietuiasca impreuna cu noi in pace si la adapost de orice discriminare.

Anunt ca nu mai dorim ca vreo picatura de sange arab sau evreu sa fie varsata, ca nu mai vrem sa ucidem si sa fim ucisi, daca drepturile si aspiratiile noastre vor fi recunoscute si implinite. Va chem sa sprijiniti poporul nostru pentru a dispune de suveranitate si independenta nationala in propria tara.

Astazi, am venit aici avand cu mine o ramura de maslin si arma luptatorului pentru libertate. Nu lasati ramura de maslin sa cada din mana mea! Repet: nu lasati aceasta ramura sa imi cada din mana![1]


[1] Dumitru Chican, Romania si Orientul Mijlociu in Oglinzi Paralele Editura Proema, Bucuresti, 2010, pp. 39-40