Daca vrei sa intelegi viata, asta sa-ti fie invatatura de la inceput si temelia tuturor rationamentelor si dorintelor tale: nu ai drept la nimic si nimeni nu-ti este dator cu nimic, nici societatea, nici natura. Daca le ceri fericirea, esti un prost; iar daca te crezi nedreptatit pentru ca nu ti-o dau, esti inca si mai prost.
Hippolyte Adolphe Taine
Daca votul ar avea vreo valoare ar fi ilegal!
Ema Goldman
Romanii si-au ales la sfarsitul acestui an reprezentantii in Parlament pentru o perioada de patru ani. Interesul pentru aceste alegeri, importante este scazut. As putea spune chiar periculos de scazut. Cauzele principale sunt reprezentate in primul rand de nivelul de trai, de speranta catre mai bine si de calitatea celor care vor deveni parlamentari.
Societatea romaneasca a fost divizata treptat. S-a ajuns in situatia in care o persoana care are un loc de munca este foarte fericita! Cei care nu si-au gasit au devenit multumiti ca pot emigra prin Europa. Ecartamentul dintre alesi si alegatori a crescut progresiv. Sunt foarte multi istorici, sociologi care explica ca un stat dezvoltat nu poate functiona decat pe baza unor decizii luate de catre cei aflati in fruntea statului. Doar ca cei aflati in functiile reprezentatative lasa loc de interpretari daca lucreaza pentru romani sau pentru altii.
Schimbarea? Acesta speranta utopica de mai bine este vanturata la orice fel de alegeri! Asa ca, oamenii au observat ca indiferent de ce schimbare vine, vine pentru altii. Asta poate fi cauza indiferentei societatii fata de alegeri. Desigur ca educatia unei societati conteaza foarte mult. O societate needucata in spiritul democratic lasa loc unei clase politice ca cea pe care o avem.
Lipsa de perspective, somajul care se extinde, certurile dintre politicieni, discursuri cu tenta tautologica sunt atributele clasei politice actuale si viitoare. Secretarul OECD de la sfarsitul anilor `70 spunea: La un nivel deosebit de dureros, unul dintre rezultate – somajul de masa – ar putea fi alienarea progresiva a tinerilor fata de restul societatii, caci, dupa cum arata studiile de specialitate, acesti tineri inca mai doresc locuri de munca, oricat de greu ar fi sa le obtina, si tot mai spera sa realizeze cariere reusite. Mai pe larg spus, exista pericolul ca deceniul urmator sa fie o societate in care nu numai ca “noi” vom fi treptat tot mai despartiti de “ei” dar in care majoritatea grupurilor vor fi scindate: tinerii vor fi relativ neprotejati fata de membrii mai bine ocrotiti, mai experimentati ai fortei de munca.
Votul, acest atribut al multimii care crede ca poate duce la o schimbare sa va ganditi la alegerile din 2008, cand societatii nu i s-a respectat optiunea. Alianta de atunci, PDL-PSD, nedorita de catre alegatori a fost posibila imediat dupa alegeri. Majoritatea parlamentarilor de atunci se regasesc si astazi pe liste, cerand votul din nou. Mobilizarea pentru anumite “idealuri” ale politicii autohtone ca cel de-al doilea referendum pentru suspendarea lui Traian Basescu ne-a arata ca in politica romaneasca nu avem lideri politici autentici, nu avem viziune si nu putem functiona ca o societate consolidata.
Avem pe de o parte un presedinte care s-a detasat total de popor, care a aratat evident ca el nu mai este de foarte mult timp reprezentatul de facto al romanilor si ca lucreaza contrar cu dorintele si sperantele romanilor. Opozitia coalizata impotriva lui este asemanator de stangace. Esecul referendumului din vara nu a fost asumat de nimeni ca si cum nu ar fi existat.
Campania electorala din aceasta iarna a fost ca si inexistenta! Nemultumirea coalizata impotriva lui Traian Basescu si a alor lui a fost factorul decisiv pentru USL sa nu se forteze si sa nu transpire pentru castigarea mandatului pe care oricum il vor castiga. Cati dintre cei care citit randurile astea v-ati intalnit cu cei care au candidat in colegiul vostru? In istorie, au mai fost alegeri dezechilibrate ca procentaj. Ca este bine, ca nu este…USL-ul va avea o majoritate lejera. Ce va face cu ea? Cum se explica numarul mai mare de parlamentari romani pentru o societate in jur de 20 milioane in comparatie cu S.U. unde alesii sunt mai putini in raport cu societatea care-i alege infinit mai numeroasa decat a noastra?
Mersul la vot pe 9 decembrie a fost ca si cum te-ai duce sa ai de undesa te intorci. Care sunt castigurile societatii noastre dupa 4 ani de la trecutele alegeri?
– de la anuntata reforma cu scaderea numarului la 300 de parlamentari de la 471 creasca cifra de parlamentari alesi a ajuns la 588.
– societatea a observat ca parlamentarilor nostrii le place schimbarea! E greu sa gasesti parlamentari care au intrat in parlament cu un partid si si-au terminat mandatul in acelasi partid.
– societatea a constatat ca doctrinele ideologice tin de istorie.
– societatea a constatat ca tineretea nu este un atu in politica.
– majoritatea romanilor este constienta de schimbarea colegiilor in care candideaza politicienii nostrii. Rar gasesti politicieni fideli acelorasi alegatori.
Cum actualul sistem este sustinut de stat, partidele sunt finantate de catre stat iar cum politicienii nu-si fac campanie din economiile proprii rezulta ca interesul personal primeaza!
La ce bun sa-l votam pe Victor Ponta? Atuurile sale sunt: plagiat si supunere fata de conducatorii UE prin acceptarea pragului electoral. In rest este un baiat bun si un politician onest! Vorbeste liniar si degeaba de unde si deductia: de ce sa-l votez si sa-l sustin pentru a reajunge premier cand el in fata lui Traian Basescu cat si a lui Merkel, Barroso nu ma reprezinta cu demnitate? In sectorul 2 sunt sute de afise electorale cu Victor Ponta si Gabriel Oprea! UNPR-ul acea organizatie politica care a dat una dintre cele mai grele lovituri politice PSD-ului, se reintoarce ca si cum nu s-ar fi intaplat nimic. Desigur nu s-a intamplat nimic….pentru politicieni!
De ce sa-l votez pe Crin Antonescu? Ca presedinte interimar, in loc sa-l expulzeze pentru declaratii calomnioase pe ambasadorul SUA, primul lucru facut in calitate de presedinte interimar a fost sa-l invite la Cotroceni! Alaturi de Ponta amandoi au acceptat pragul electoral la referendum! Mai mult, cand a trebuit sa se voteze in Parlament textul CC de validare a Referendumului in loc sa-si sustina punctele de vedere au plecat in concediu! Dar prin telefon au insistat sa se voteze pentru reintoarcerea lui T.Basescu. Desigur, in loc sa fie langa Ghise au stat in alta parte…
USL-ul este de cateva luni bune la guvernare! Vorbeste de parca ar fi in Opozitie! Iar viata romanilor nu a cunoscut nicio ameliorare!
Ce este democratia? Este acel lucru cand un mic grup de oameni reunit intr-o mica institutie a statului nu tine cont de vointa liber exprimata prin vot! In Romania, democratia este atunci cand 2-3 persoane hotarasc parinteste fara consultatii ceea ce este bine pentru noi! Este acea forma de guvernare in care guvernantii folosesc societatea doar ca victime colaterale! Asa cum scria si politologul italian Norberto Bobbio votul face diferenta dintre candidati, unul mai bun ca altul, cauzeaza o diferenta, cu alte cuvinte unul mai slab si altul mai tare vine in contradictie cu democratia si anume democratia = puterea poporului iar cetatenii poporului au drepturi egale. In concluzie votul anuleaza reprezentativitatea egala iar CCR anuleaza votul.
USL-ul a dat sperante romanilor. A garantat ca scapam de T. Basescu. Au promis ca lucrurile se vor schimba. Pana cand, in fata serviciilor, a presiunilor din afara s-au comportat asa cum au vrut cei din tabara presedintelui nedorit.
In campania electorala au venit sa ceara voturile romanilor. Din nou! Si ce vor promite in schimb? In fond, aceasta coalitie a castigat alegerile locale pe fondul antipatiei la adresa lui Traian Basescu. Acum cand stie tot romanul ca cei adunati la CCR (o mare parte) au fost pusi acolo tocmai ca sunt compromisi si la nevoie sa il scoata pe T.Basescu ce face Opozitia? Unde este Opozitia? Cum isi motiveaza deciziile propriilor cetateni?
Daca facem un exercitiu de imaginatie si ne gandim cum ar fi fost ca taberele sa fi fost schimbate? Ar fi cedat USL-ul cu Traian Basescu? Frica, teama, ezitarea, indiferenta, relaxarea, euforia nu aduc nimic bun in politica romaneasca. Avem nevoie de lideri cu priza la populatie, cu sustinere si cu proiecte transparente. Capcanele propagandei mass-media ca nu ne mai vrea UE sau SUA nu ar trebui sa prinda. Chiar de am vrea noi sa-i scoatem din tara, nu ar pleaca ei! Au afaceri profitabile aici, au bani de scos pe nenorocirea locuitorilor acestei tari si vor continua sa-si prospere afacerile. Cu alte cuvinte, de la macelarie cainele nu pleaca.
Pacat ca suntem o colonie. Un stat unde votul nu conteaza! Ce vor romanii nu conteaza! Un mic grup, obedient fata de “altii” de dragul castigarii unor demnitati accepta sa le faca jocul. Probabil si T. Basescu este un pion care vrand-nevrand (eu cred ca ii place) trebuie sa isi duca la capat mandatul dat de catre “altii”. Nu gratis!
Romanii au luat act de cea mai asteptata decizie din ultimii ani. Dorinta, speranta de a scapa de Traian Basescu s-a risipit. Au ramas in urma regretele, resemnarile, deznadejdea si lipsa unui orizont izbavitor pentru o tara in care se poate compara doar cu state din Africa, straine de un regim democratic.
Ceea ce se intampla in aceasta perioada in Romania din punct de vedere istoric si social nu ne este strain. In perioada medievala cand a trebuit sa platim tribut, la epoca domniilor fanariote cand contracost i se oferea celui care platea mai mult Sultanului investirea pe aceste taramuri. Cand am intrat in sfera de influenta a rusilor de la sfarsitul celui de-al II-lea razboi mondial ca a trebuit sa acceptam ceea ce vroia Moscova. Alegerile din `46 sunt edificatoare.
Acum, dupa acest referendum, principalii vinovati sunt Victor Ponta si Crin Antonescu! Vinovati pentru ca au acceptat sa organizeze un referendum cu prag, cu toate ca stiau ca in niciun stat din UE asa ceva nu se poate intampa. Vinovati ca s-au jucat cu sperantele oamenilor care le-au dat credit. Ba mai mult, au tupeul sa vina si sa spuna ca au acceptat pragul la presiunile din afara! Pai de lideri din astia are nevoie Romania? De oameni care sa cedeze presiunilor din afara in dauna propriilor cetateni? In loc sa plece, anunta ca nu cedeaza! Unde ar mai gasi domniile lor un context mai favorabil decat cel trecut?
Faptele petrecute arata explicit ca suntem o colonie de secol XVIII! Ambasadorul SUA, decreteaza ca si cum ar fi angajat intr-o functie executiva, Germania indeamna la calm si la ascultarea oamenilor PDL insirati prin diferite institutii chipurile independente! Am ajuns atat de rau incat H. Clinton – nu Obama – isi trimite un functionar sa rezolve mai repede cu acest suspans.
Ce asteptari sa mai avem de la aceasta clasa politica, obedienta functioneaza dupa proverbul stupid: capul plecat sabia nu-l taie. Unde este nationalismul, telul si scopul unei politici externe competente?
Obiectivitatea CCR nu poate fi invocata atata timp cat judecatorii care o compun sunt numiti politic! Pot oamenii politici sa nu mai fie politici? Judecatoare securista cu condamnare la activ isi da cu pararea in una dintre cele mai importante decizii ale ultimilor ani. Doar in Romania se poate intampla asa ceva.
Din pacate atata timp cat cei de afara stabilesc liniile directoare pe care sa functioneze Romania, pentru acesti colonisti nu exista decat speranta.
Romanii s-au obisnuit sa fie condusi sub forma de turma! Nu au reactionat cand le-au fost taiate salariile, nu au reactionat cand au fost insultati de catre cei care ar trebui sa-i deserveasca nu reactioneaza nici astazi! Suntem la rascruce de vanturi!
Departe de mine de a-mi pierde speranta si a indemna sa inchidem si sa plecam. Dar trebuie o schimbare radicala a clasei politice. Putem adopta modelul unor state care nu au cazut in capcana FMI-ului sau a unor puteri. Se poate face o politica europeana transparenta fara capul plecat! Se poate! Trebuie gasiti doar oamenii necesari!
Oricarui om rational dupa planeta ii este greu sa inteleaga si sa accepte situatia in care se afla Romania dupa acest referendum. Este mult mai greu pentru romanii, care traiesc in aceasta tara, in care platesc taxe, impozite si asteapta solutii de la cei alesi democratic. Doar ca alesii nostrii nu au demnitate, ratiune si interes national.
La ce bun sa votam parlamentari, sa sprijine ministrii cand acestia au chemat FMI sa ne spuna ce si cum sa facem? La ce bun ca parlamentarii sustinuti de noi prin vot sa hotarasca in Parlament, daca 9 oameni numiti politic la CC au ultimul cuvant?
La ce bun sa lansam promisiuni daca UE stramba din nas, iar ai nostrii de frica, accepta orice tampenie venita de la Bruxelles? La ce bun sa avem parlamentari, primministru, presedinte cand la noi, ambasadorul SUA se comporta ca parte din executivul roman? Ce rost are sa cerem alor nostrii explicatii, cand Viktor Orban le cere romanilor sa stea acasa? Unde este neamestecul in treburile interne?
Manipularea mass-media functioneaza. Teama, frica de cei mari functioneaza! Nationalismul a disparut din Romania. Politicienii nostrii functioneaza doar in interes propriu folosind retorica cu vibratii nationaliste pentru a castiga cat mai mult capital.
Sfidarea si boicotul PDL + Traian Basescu la adresa romanilor era de asteptat. Acesti oameni, mercenari, sunt in stare sa promita si autonomia tinutului secuiesc doar ca ungurii sa stea acasa alaturi de acest presedinte care spunea ca merge la vot. Desigur ca nu s-a dus.
Principalii vinovati pentru acest referendum sunt cei din USL. Acceptarea legii stupide a referendumului, pentru cei care au hotararat de facto acest lucru ar trebui sa plateasca. Prin iesirea din politica. Nu te poti juca cu romanii, girand alaturi de Traian Basescu o lege a referendumului nedemocratica. Nu te poti comporta onorabil cu o grupare care nu cunoaste bunul simt! Cum poti organiza un referendum democaratic la care un partid democrat sa indemne populatia sa nu vina la vot?
Un om cu lipsa crasa de istorie, catalogheaza un referendum drept lovitura de stat! Un om care se comporta ca un animal, reuseste prin lipsa sa castige ca un las. Traim intr-o tara in care cel care ar trebui sa o conduca in loc sa fie intr-un ospiciu sta la Cotroceni.
Eu, personal, as prefera sa traiesc intr-o tara in care votul meu sa conteze. Si, in care, oamenii pentru care voteaza romanii sa fie cei care hotarasc destinele acestei tari. Bine sau rau. Altfel, traim cu iluzia ca traim intr-o tara. Pana atunci, suntem colonie.