Vrăjeli USL-iste


Presedintele Traian Basescu a semnat luni Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 124/2011 referitor la majorarea de la 75% la 85% a indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Toate bune si frumoase!  Cand auzi in aceasta perioada stiri cu mariri nu poti sa nu te bucuri. Dar, in fond legea mamelor ramane practic la fel! Intr-adevar exista aceasta marire de 10% si eliminarea restrictiei numarului de copii. Dar pragurile minime si maxime sunt mentinute  la 600 si 3400.

Cu alte cuvinte nu poti lua mai mult de 3.400 de lei pe o perioada de doi ani daca optezi sa stai acasa perioada respectiva, din an doilea al urmand sa treci pe 1200 de lei. Legea, inaintea schimbarii de catre PDL-isti era ca in calitate de mama primesti pe perioada sederii acasa (unu sau doi ani) 85% din salariul tau dar nu mai mult de 4.100 lei.  Acum, chipurile USL-istii au reparat aceasta lege! Mai mult au lasat in lege obligativitatea ca tatal sa aiba macar o luna de concediu paternal! Sau daca nu se poate….nu se poate dar mama trebuie sa vina la munca cu o luna mai devreme! Ce conteaza ca la un salariu mai mare, impozitele si taxele catre stat sunt mai mari.

Cum de regula, copii la 11 luni sunt alaptati de mama, ce facem cu ei pe parcursul perioadei de munca a mamei?

In cazul unui salariu mic, mamele sunt fericite si se bucura pentru acei 800 – 1.200 de lei pe care ii pot avea timp de 2 ani. Dar in cazul unui salariu mai mare de 1000 euro/luna o mama scade la 3400 de lei pe o perioada de 11 luni si daca ramane si urmatorul an acasa scade la 1200 lei.

Intre timp, datorita deciziilor si economiilor aduse la buget de grijuliii nostrii parlamentari si ministrii, problemele economice ale Romaniei par rezolvate din start.