Razboiul este usor de inceput dar greu de sfarsit!
Ceea ce se intampla in Orientul apropiat a devenit o obisnuinta in Europa sau SUA. Teoriile referitoare la manipulare, la tactica, la strategii si rolul uneia sau alteia dintre puteri se inghesuie in paginile ziarelor si revistelor. Regimul de la Damasc, izolat si ignorat dar si condamnat in special de Turcia incearca prin diferite jocuri de culise sa se mentina.
Dupa doborarea avionului de acum cateva saptamani pare ca un plan isi urmeaza cursul. Ieri, turcii s-au trezit atacati. De aici si discutiile: sa-i atacam, sa cautam mentinerea unei situatii cat mai calme urmand procedurile logice in astfel de situatii. Membra a NATO, Turcia a convocat consiliu si intre timp a atacat zonele strategice din Siria. Sedinte, intruniri, discutii la finalul carora vom afla un punct de vedere oficial al Turciei cat si al NATO. Cum lucrurile sunt greu de calmat, oficial de rang inalt sirian declarand ca vor mai urma atacuri arata clar o provocare Turciei cu o invitatie in alb la razboi.
Problemele Orientului apropiat se aseamana cu balcanii anilor `90. Cum dupa destramarea Iugoslaviei au aparut mai multe state, natiuni asa si in zona de conflict de astazi se incearca declansarea unui conflict. Kurzii, siitii, sunitii, persii, arabii, evreii sunt ingredientele care trebuie sa mentina acest conflict. Impresia generala este ca acest scenariu jucat de catre cei din regiune s-a desavarsit intr-o zona mai linistita. De mult timp Israelul isi doreste cu ardoare sa atace Iranul. Iranul se pronunta pentru stergerea de pe harta a Israelului. Tot aici avem declaratiile iranienilor ca in cazul unui atac una dintre tinte va fi Turcia ca membra NATO. Siria are relatii bune cu Israelul, Rusia si China, pe ajutorul carora se sprijina. Ultimele doua sunt alaturi si de Iran. Nu de mult, Armenia era pregatita la nivel de declaratie sa se lupte cu Azerbaidjanul. Toate, conflicte la granita Turciei.
In toata aceasta ecuatie Turcia se straduieste sa mentina un echilibru atat la granitele sale cat si in Orient. Singura legatura intre majoritatea acestor state este islamul. Religia, care joaca un rol important in viata fiecarui musulman ar trebui sa-i uneasca si sa gaseasca caile comune de rezolvare a conflictelor. Asa cum scriam intr-un studiu de-al meu Orient – aceleasi interese -mai multe state! puterile occidentale au reusit pentru prima data sa-i faca se se lupte intre ei, musulmani contra musulmani. Se pare ca acelasi lucru e pe cale sa se intample din nou la distanta de aproape 100 de ani.
Solutiile pentru evitarea unui conflict de acest tip exista, important e sa le vada cei care sunt factorii de decizie. Nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar intampla in cazul unui atac al Turciei/NATO asupra Siriei si al Israelului (momentul i s-ar potrivii la fix) asupra Iranului cu toate implicatiile care ar reiesi de aici. Si toate se intampla in an electoral…
PS. Multe dintre cancelariile oficiale si-au exprimat o parere despre situatia de mai sus. Asa cum m-am asteptat Romania nu a facut-o! Probabil asteapta permisiunea de a avea o pozitie!