Dupa o campanie apatica pentru alegerile locale dar si o luna de cand guvernul Ponta si-a intrat in paine se constata ca schimbarile sperate de catre romani au ramas la stadiul de speranta. Ca o persoana care a criticat PDL-ul de foarte multi ani nu pot decat sa ma bucur de haosul in care a intrat si sper sa nu mai iasa.
Ar fi fost mult mai bine ca romanii sa-si fi dat mai repede seama ce fel de partid este acesta si ce fel de oameni il compun. Schimbarea culorii portocalii pentru a nu fi identificati in alegeri, tot felul de minialiante si tot felul de subterfugii pentru a masca sau macar a incerca sa nu se apropie de titulatura PDL spune multe despre aceasta grupare.
Un partid care a trecut intr-o noapte de la stanga la dreapta, condus piramidal, fara personalitati academice, cu intelectuali remunerati din plin pentru a scrie pro, cu mass-media cumparata sau inchiriata, cu invrajbirea categoriilor sociale, cu un tupeu si o nesimtire iesita din comun au reusit sa stea cativa ani la putere.
Consecinta cea mai grava adusa societatii de catre acest partid este tocmai devalorizarea vietii politice. Semiagramati, femei care mai mult arata decat vorbesc, mojicia au facut ca si in USL sa apara o relaxare la capitolul selectie.
In fapt, romanii, mai patimasi au votat dupa `89 fie din ciuda, din invidie asupra unuia dintre candidati sau din ura. Asa au votat romanii la alegerile din aceasta luna. Chiar daca USL-ul (care a facut o campanie inerta) nu ar fi facut nimic tot ar fi castigat lejer. Pentru societatea noastra actuala, din pacate, nu conteaza ce urmeaza, trebuie sa plateasca cei care au fost!
In fond, dupa ce a venit guvernul USL s-a retinut: vot uninominal care nu prea are de-a face cu un sistem pur democratic (asa cum scria si politologul italian Norberto Bobbio votul face diferenta dintre candidati, unul mai bun ca altul, cauzeaza o diferenta, cu alte cuvinte unul mai slab si altul mai tare care vine in contradictie cu democratia si anume democratia = puterea poporului iar cetatenii poporului au drepturi egale. In concluzie votul anuleaza reprezentativitatea egala) dar convine in momentul de fata USL-ului deoarece cel puternic castiga si mai mult, salariile nu pot fi reintregite la nivelul din iulie 2010 iar hotararile bugetarilor castigate in instanta, definitive si irevocabile nu pot fi puse in aplicare nici de catre guvernul USL.
Intre timp, poporului latin ii place circul! Asa ca oamenii parlamenteaza la „lupta” dintre presedinte si premier referitor la cine merge la UE, euro se intareste, energia s-a mai scumpit iar restul sunt detalii….mai pica un director pdl-ist, eventual de la ICR, mai scrie cu regret Tismaneanu, se mai intoarce Lazaroiu, se mai cearta pdl-istii intre ei…
Va urma o vara linistita urmata de un circ activ in care vor juca cei care vor sa devina parlamentari din noiembrie.