Strangatorii de voturi


Campaniile electorale sunt un prilej de a cunoaste ce fel de oameni vor sa ne conduca. Poti sa te pui in locul candidatului si sa te gandesti, cum ar putea El atrage atentia oamenilor pintr-o singura fraza. Mai ales ca o fraza, un cuvant, bine spus poate conta. Asa ca in fond, cuvantul, vorba, fraza, conteaza dar poate veni in acelasi timp in dezacord cu fata, chipul, imaginea sa.

In ce ma priveste, majoritatea candidatilor nu merita a fi alesi. Unul dintre dezavantajele alegerilor actuale este acela ca ai de ales dintre cativa insi, in mare parte dintre cazuri oameni fara prestanta. Inca un dezavantaj dependent de primul este prostirea constanta a societatii cu drep de vot. In Romania, oamenii nu sunt de stanga, centru, dreapta. Ei nu voteaza ideologic. Cum nici partidele nu sunt asa cum se declara: de stanga, dreapta, centru.

Asa ca, azi ne plimbam printre tot felul de afise electorale, incarcate cu promisiuni de bine, care daca nu esti bine ancorat in realitate te fac sa te crezi euforic.

Cateva exemple:

Andrei Chiliman: Raman la datorie! Este convins ca va fi ales, asa ca primarul nu lupta cu contracanditatii sai ci isi anunta electorii ca el ramane primar.

rty

Neculai Ontanu: Cu mana pe inima spune ca este UNPRimarBun! Probabil dupa ce a fost onorat cu atatea stele, o functie de primar ii pare floare la ureche.

ontanu

Liviu Negoita: Primarul sectorului meu,  in ce ma priveste nu inteleg de unde atata tupeu pentru a mai cere inca un mandat. Si el, ca si colegul de la 1, vrea sa continuam impreuna. Eu, care stau in acest sector, nu am reusit sa primesc in 3 ani un loc de parcare, dar vrea sa continuam impreuna! Tupeu PDL-ist.

liviunegoita

La 4, Piedone care nu mai stii daca e de la PC, UNPR, PDL sau de pe unde o mai fi, vrea si el inca un mandat.

piedone

Oprescu  a demonstrat ca se poate! Asta spune. Asa ca daca se poate!? De ce am alege pe altul. Nu conteaza ca timpul petrecut in trafic a crescut. Arata ca se poate!

oprescu

Prigoana pare a promite a fi primarul prinde muste. Asta vine in contrast cu ceea ce promite: curatenia. O gluma de primar. Daca ar fi sa fie ales!

prig

Afise, idei sunt mii. Toti promit multe. De la pomii in statiile de tramvai pentru calatorii care asteapta pana la bonusuri  lunare in bani. Istoria ne arata ca promisiunile nu au legatura cu realitatea. Altfel, unde este autostrada suspendata? Sau autostrazile promise de partide? Sau salariile promise?

Intre timp, euro creste. Desigur, din cauza Greciei si eventual a UE. Politicienii continua sa fie aceesi neprofesionisti in functii, ceea ce realist, Romania nu se poate indrepta intr-o directie promisa de acesti politicieni vocali.

PS. Salut eliberarea din functie a lui Vladimir Tismanenu de la conducerea IICCR. Un om care a condamnat comunismul la comanda si, independent de inteligenta sa, scrie functie de regim.