In asteptarea guvernului


Dupa adoptarea motiunii de cenzura, USL a contabilizat probabil cele mai multe asteptari din partea romanilor de la Nicolae Ceausescu incoace. Intrebarile care se pun acum sunt cum o sa functioneze guvernul si cum o sa remedieze situatia in urma PDL, ce va face Traian Basescu si cum vor actiona partidele fara ideologie si caracter gen UDMR, UNPR, minoritatile.

Banuiesc, ca orice prioritate romaneasca, USL-ul in aceste zile trebuie sa vina cu o lista de ministrii. Eronat ar fi ca printre ministrii sa se gaseasca cei care au mai fost. Nu poate reprezenta un suflu nou cu cei vechi. Sau nu se poate limita un  minister, cum ar fi al Educatiei cu doua variante trecute: Ecaterina Andronescu si Andrei Marga. Daca Victor Ponta nu intelege situatia, in cateva luni din bunavointa cu care este intampinat zilele acestea va cadea in extrema cealalta.  Ramane de vazut cum isi vor imparti ministerele si care vor fi alternativele.

Traian Basescu, cum se asteapta foarte multi va incerca sa atace guvernul cu fiecare ocazie. Va dori sa arate ca Emil Boc/MRU au fost mult mai competenti decat V.Ponta dar ca lumea nu i-a inteles. Un Traian Basescu in Opozitie ar fi ca pestele in apa. Numai ca vremea sa a apus. Asa cum toti politicienii functie de vreme urca, se mentin si coboara, asa si Traian Basescu nu mai reprezinta o miza astazi.

Optiunile sale au devenit limitate. Teama de suspendare, care pare aproape il va face prudent. Posibil sa greseasca si asa, Traian Basescu si prudenta nu coexista.  Caracterul sau limitat este cea mai buna proba. Mai ales din noiembrie, lucrurile sunt si mai prapastioase pentru domnia sa. USL-ul a promis, iar nu putini asteapta suspendarea sa.

UNPR-ul, partid constituit in Parlament, imoral si ilegitim dar legal si-a adus aminte ca izvoraste din PSD si ca sustine guvernul Ponta. Macar un ministru de-ar pastra Victoras. Ce conteaza ca pana ieri erau pe pozitii diferite,  conceptii diferite. PDL-ul era la putere, era bun…acum s-au saturat de PDL…si le place USL. Asa si in cazul UDMR care a dovedit ca fuge de opozitie ca dracu de tamaie.

In principiu mingea este la USL. Daca vor intelege ca sansa lor a venit destul de greu si odata dupa multi ani vor face treaba. Romanii s-au saturat de scuze, de umilinte, de sfidari, de demagogie etc si vor sa vada niste oameni care muncesc, nu-i asa pentru cetateni. Imi doresc sa cred ca lucruile se vor schimba pozitiv pentru Romania. Din pacate realitatea nu ma lasa.