Florin Muller, un profesor fără caracter si tact pedagogic!


preluare :http://www.mediaddict.ro/2012/03/exclusiv-scandal-urias-la-facultatea-de-istorie-bucuresti-profesorul-muller-a-poftit-incalificabil-la-nurii-asistentei-andreea-badila/

Scandal fără precedent la Facultatea de Istorie a Univerităţii Bucureşti. Profesorul Florian Muller, despre care deja existau zvonuri că este tentat de frumuseţea şi tinereţea studentelor sale, a făcut-o lată de această dată. Muller a agresat-o sexual pe asistenta Andreea Badila, fapt pentru care aceasta a depus plângere şi se va întruni Consiliul de etică al instituţiei.

Mai jos puteţi citi câteva declaraţii-mărturii ale unor studenţi adresate rectorului Universităţii Bucureşti. În mod normal, profesorul Muller ar trebui să zboare din facultate.

22 februarie 2012

Prof. dr. Mircea Dumitru,
Rector, Universitatea din Bucureşti

Domnule Rector,

Vă scriu referitor la deja cunoscutul de către dumneavoastră caz de “hărţuire” (mai degrabă, “agresiune”) sexuală, a cărei victimă a fost doctoranda Universităţii noastre, doamna Andreea Bădilă. Incidentul s-a petrecut, conform relatărilor doamnei Bădilă, în incinta Facultăţii de Istorie, “protagonist” (practic, “agresor”) fiind profesorul Florin Müller, în 29 ianuarie. Am aflat de acest incident de la doamna Bădilă, pe 30 ianuarie, după ce domnia sa informase conducerea facultăţii. Această scrisoare este redactată ca urmare a discuţiilor purtate de doamna Bădilă cu distinşii dumneavoastră colaboratori, care, din perspectiva analizei pe care o veţi face cazului, au considerat că este util un punct de vedere al profesorilor, cărora li s-a relatat despre incidentul prezentat de doamna Bădilă.

Domnule Rector, precizez ca o cunosc pe doamna Bădilă (în calitate de profesor), din întreg ciclul universitar, în care a parcurs etapele studenţiei până la licenţă, masteratul şi perioada doctoratului, până în prezent. Dincolo de preocuparea sa constantă faţă de procesul de învăţare, în care a excelat, ca una dintre cele mai bune studente, doamna Bădilă s-a manifestat, întotdeauna, cu modestie şi chiar aversiune faţă de orice modalitate de a atrage nejustificat atenţia asupra sa. Stridenţele de orice fel i-au fost şi îi sunt străine, relaţia sa cu toţi colegii şi profesorii fiind principială, bazată pe respect si deplina asumare (adesea, chiar cu sfială) a condiţiei de membru al comunităţii noastre academice. Faţă de profesorii săi a manifestat, întotdeauna, o atitudine exemplară.

În ceea ce mă priveşte, domnule Rector, nu există nicio umbră de îndoială că relatarea doamnei Bădilă, referitoare la nefericitul incident provocat de domnul Müller, este conformă cu realitatea! Nu am niciun motiv să cred că doamna Bădilă ar încerca să inventeze un caz, iar probitatea sa, aşa cum am cunoscut-o, în anii din urmă, în facultatea noastră, este, pentru mine, evidentă. Pe de altă parte, consider că ceea ce a făcut domnul Müller îl exclude automat din comunitatea formatorilor de conştiinţe şi a dascălilor comunităţii noastre. Prezenţa sa în faţa studenţilor, unde orice profesor are nevoie, în primul rând, de respectul şi încrederea celor cărora este presupus a le insufla, nu numai cunoştinţe, dar si atitudini civice, ar duce în derizoriu orice idee despre învăţământ.

Această scrisoare, domnule Rector, ajunge la dumneavoastră prin intermediul doamnei Bădilă. Indiferent de hotărârea pe care o veţi lua, în această speţă nefericită, rămâneţi, domnule Rector, încredinţat de înalta mea consideraţie,

Cu sinceritate,
Prof. dr. Valentin Stan
Domnule Rector,

Va aduc la cunostinta ca sunt student al Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti, in cadrul masterului “ Istorie si civilizatie”, la sectia istorie contemporana romaneasca, anul II.
Ma numesc Catalin Ion, iar despre cazul colegei Andreea Badila, am aflat chiar de la ea, inca din primele zile dupa ce a fost hartuita sexual de catre profesorul Florin Muller.
O cunosc pe Andreea inca din anul III de facultate, cand am fost impreuna cu alti studenti si masteranzi la o sesiune de comunicari la Oradea. Mi s-a parut o persoana foarte serioasa, inteligenta si foarte pregatita pe domeniul istoriei contemporane. Acestea au fost si motivele pentru care am inceput sa colaboram pe linie profesionala, apeland deseori la ajutorul ei deseori cerand lamuriri cu privire la elaborarea tezei de licenta sau in alte proiecte stiintifice. De asemenea, din 2010, suntem si colegi de camin, primind locuri pe acelasi palier.
In aceste conditii, am reusit sa o cunosc mai bine pe Andreea , si nu am nicio indoiala ca marturisirea ei este adevarata. Pot spune chiar ca era foarte speriata de ceea ce i s-a intamplat si evita sa mearga la facultate sau biblioteca de teama ca s-ar putea intalni din nou cu profesorul Muller , si nefericita experienta s-ar fi putut repeta.
Pot spune pe aceasta cale, ca din pacate, nu este primul caz de acest tip din facultate, in care sa fi fost implicat profesorul amintit anterior si de care sa fi auzit eu. In anul III de facultate, o colega a carei identitate a dorit sa ramana anonima, a fost implicata intr-o situatia similara cu cea a Andreei. Si cazurile nu se opresc aici.
Acestea fiind spuse, apreciez curajul Andreei de a denunta public fapta comisa de profesorul Muller, cu atat mai mult cu cat, imi dau seama ca nu e usor pentru o fata sa povesteasca ce a patit intr-un caz atat de grav. Tocmai de aceea, domnule Rector, am incredere ca acest caz fi va solutionat in conformitate cu normele etice si morale prevazute de statutele Universitatii si totodata ca vor fi luate masurile necesare astfel incat institutia in cadrul careia ne desfasuram activitatea sa nu se mai confrunte cu situatii asemanatoare.

Cu stima, Ion Catalin

Domnule Rector,

Ma numesc Nastase Lia-Isabela si sunt masteranda a Facultatii de Comunicare si Relatii Publice in cadrul SNSPA.
Va scriu referitor la cunoscutul caz de agresiune sexuala, a carei victima a fost colega mea de munca, Andreea Badila.
Pe data de 29 ianuarie aceasta mi-a povestit cum a fost agresata de profesorul Florin Muller in incinta Facultatii de Istorie. Trebuie sa mentionez ca in momentul relatarii ne aflam la munca, iar domnisoara Badila era foarte speriata de cele intamplate precum si de faptul ca s-ar putea reintalni cu profesorul Muller. A doua zi, aceasta participa la desfasurarea unui nou examen cu studentii anului II, de la alt modul unde sustinuse seminarii, iar probabilitatea sa-l revada pe acest profesor pe holurile Facultatii era foarte mare. Trebuie spus ca starea psihica a colegei mele era vizibil afectata, ea reusind cu greu sa se concentreze la locul de munca in acea zi.
O cunosc pe Andreea de aproape un an si nu am nici o indoiala ca marturisirea ei este adevarata. Avand in vedere ca domnisoara Badila a fost intotdeauna o buna colega si prietena dand dovada mereu de sinceritate si profesionalism, ramane fara indoiala ca nu ar putea sa faca acuzatii false.
In calitate de studenta mi se pare inadmisibila prezenta intr-o institutie de invatamant a unui profesor care in loc sa promoveze valorile morale, da dovada de o crasa lipsa de etica, pateaza reputatia unei colege si pune sub indoiala ideea despre invatamant.
Am increderea ca acest caz va fi solutionat in conformitate cu normele etice astfel incat institutia sa nu se mai confrunte cu situatii asemanatoare.

Cu respect,
Nastase Lia-Isabela

Domnule Rector,

Numele meu e Virginia Dumitrache si am urmat in perioada 2004 – 2008 cursurile Facultatii de Istorie, din cadrul Universitatii Bucuresti, iar printre materiile la care am participat s-au numarat si cele sustinute de profesorul Muller, prilej cu care atat din relatarile colegilor mai mari cat si a celor din an, am aflat desppre comportamentul neadecvat al profesorului al domnului Muller fata de studentele sale. Din fericire, personal, nu am avut nici un incident cu dansul dar nu acelasi lucru, pot spune despre colegele mele care s-au plans de situatii asemanatoare precum cele care mi-au fost povestite de catre colega si prietena mea Andreea Badila.
Am aflat despre intamplarea nefericita a carei victime a fost Andreea pe data de 29 ianuarie, la cateva minute dupa ce s-a petrecut. Inca de la primele cuvinte din tonul vocii sale mi-am dat seama ca s-a intamplat ceva grav. Era inca foarte speriata si socata si nu stia cum sa reactioneze dar a reusit sa-mi povesteasca tot ce s-a intamplat in sala de curs. Mi-a povestit ca la terminarea examenului la care a fost invitata sa participe in calitate de supraveghetor de catre profesorul Muller, acesta a uitat de orice norma etica si morala caracteristica oricarui cadru didactic si a agresat-o sexual. Pot sa spun ca nu am fost surprinsa de cele povestite tinand cont de nenumaratele zvonuri pe care le-am aflat in cei patru ani de facultate.
Inca de la inceput, constienta de gravitatea situatiei si de faptul ca oricand totul putea degenera in ceva mult mai grav, (posibil viol) am sfatuit-o sa il denunte cat mai repede conducerii Facultatii de Istorie, atat pentru propria securitate (stiam déjà ca o invitase si a 2-a zi pt a asista la examene) cat si pentru a evita pe viitor repetarea situatiei neplacute tinand cont despre cele aflate in decursul celor patru ani de facultate despre caracterul profesorului Muller.
M-a sunat speriata si mi-a povestit ca la terminarea examenului la care a fost invitata de catre profesorul Muller sa asiste in calitate de supraveghetor, acesta. Trecand peste faptul ca am fost colege 4 ani de facultate 2004 2008, dupa incheierea cursurilor am devenit prietene bune , motiv pt care ma pot pronunta asupora caracterului sau.: o persoana dreapta si corecta incapabila sa denigreze un profesor universitar, constienta de faptul ca un asemenea incident i-ar putea incheia cariera. Nu acelasi lucru pot afirma si despre domnul Muller care a uitat de statutul sau de cadru didactic si a fost capabil sa se foloseasca de forta sa fizica pentru a o agresa sexual pe Andreea.
Domnule Rector, sper ca cele relatate de mine sa fie luate in considerare, astfel incat vinovatul sa fie sanctionat conform gravitatii faptelor sale, pentru a evita pe viitor repetarea situatiei.

Cu stima,

Domnule Rector,

Ma numesc Stavar N. Alexandru-Nicolae si sunt student in anul II la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti.
As dori sa va vorbesc cu privire la hartuirea sexuala la care a cazut victima doctoranda Andreea Badila. Am aflat de acest caz, chiar de la dumneaei in data de 1 februarie, in incinta bibliotecii de la Istorie. Ma dusesem acolo sa caut o carte necesara pentru un examen si in timp ce asteptam cartea, am observat ca domnisoara Badila mi-a facut semn sa ma duc pana la dumneai. Era foarte speriata si m-a rugat sa o insotesc pana la xeroxul de la intrarea in biblioteca si ca imi va spune afara ce a patit. In timp ce am stat la coada sa isi xeroxeze un document, am aflat ce a patit pe data de 29 ianuarie si cum profesorul Muller a agresat-o! Am fost socat, si asta cu atat mai mult cu cat, Muller era la biblioteca si se invartea pe-acolo, ba iesea, ba intra. L-am vazut ca se uita la domnisoara Badila cand vorbea cu mine, si atunci mi-am dat seama si de ce. Apoi, documentul cu pricina, era chiar plangerea care urma sa o inainteze conducerii Facultatii.
M-a rugat apoi, sa o ajut sa ajunga pana la secretariat sa depuna plangerea deoarece pe buna dreptate, ii era teama sa mearga singura, existand posibilitatea ca domnul Muller sa iasa iar din biblioteca, (tocmai intrase cand a xeroxat plangerea) si sa incerce sa o hartuiasca din nou. In cele din urma, domnisoara Badila nu a mai avut nevoie de ajutorul meu deoarece a venit una din bibliotecare si mi-a spus ca o duce ea la secretariat.
Pe domnisoara Andreea Badila am cunoscut-o anul trecut in cadrul mai multor cursuri iar anul acesta, mi-a fost chiar seminarista la modulul „Politica externa a Romaniei in perioada interbelica” al domnului profesor Mihai Retegan si nu am decat laude si aprecieri la adresa dumneaei. Si vreau sa precizez, pe aceasta cale ca a dat dovada de foarte multa seriozitate si ne-a pregatit pentru examenul domnului profesor.
Pe de alta parte domnul Muller n-a tinut cont de normele etice si de deontologice pe care ar trebui sa le aibe un profesor universitar in ceea ce priveste statutul sau. Ceea ce vreau sa spun este ca dumnealui nu este la prima abatere si ca a mai procedat similar cu cazul domnisoarei Badila si cu alte studente care fie au avut cursuri optionale cu dansul, fie au luat parte la cursurile dansului in urma cu cativa ani. Si asta nu o spun doar eu, lucrurile acestea se stiu printre studenti, se afla dar din pacate studentele noastre, colege mai mici sau mai mari evita sa mearga mai departe de a ni se confesa noua, studentilor, pentru ca le e teama. Au in continuare cursuri cu domnul Muller si le e teama sa nu primeasca note mici sau sa fie lasate restante. Apreciez pe aceasta cale, curajul domnisoarei Badila, de a-l denunta pe acest profesor!
Din pacate, e inacceptabil ca asemenea lucruri să aibe loc intr-o facultate de renume cum e Facultatea de Istorie cu oameni de valoare si cu o importanta majora in formarea viitorilor lideri ai acestei tari. Nu-mi doresc decat ca a aceeasta problema sa se rezolve cat mai rapid, iar acei profesori care au calcat stramb ca domnul Muller sa plateasca cu functia.

Cu respect,
Stavar Alexandru
25 februarie, 2012

Domnule Rector,

Ma numesc Petre Dobos si am urmat cursurile Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, in perioada 2004-2010 (studii licenta si masterale).
Pe domnisoara Andreea Badila o cunosc din timpul studiilor. In cei patru ani de facultate am avut un numar destul de mare de cursuri comune, pentru ca apoi sa urmam amandoi acelasi program de master.
In cei opt ani de cand am avut prilejul de a discuta cu Andreea descoperii in ea o pasionata de istorie, o persoana cu adevarata chemare si un viitor istoric profesionist, obiectiv si corect. Acesta opinie s-a format in timp observand ca alegea sa se faca remarcata exclusiv prin diferite forme academice: articole, comunicari stiintifice, realizarea de materiale de specialitate, toate pe teme dificile ce necesitau un grad mai mare de munca si de implicare.
Astfel cunoscand-o, intamplarea pe care a trebuit sa o indure a avut nefericitele daruri de a ma soca si revolta. Nu mi-am putut imagina ca Andreea va fi victima unei hartuiri sexuale ce usor putea degenera in viol.
Sunt in totalitate convins ca ceea ce mi-a relatat, la cateva zile dupa tristul atac la adresa demnitatii ei de femeie si profesionale, reprezinta adevarul si regret ca s-a savarsit in cadrul si de catre o persoana membra a colectivului Universitatii Bucuresti. Si tocmai pentru ca nu doresc intinarea imaginii Universitatii m-am bucurat cand am aflat ca Andreea a gasit curajul de a trece peste trauma celor intamplate si peste “gura lumii” hotarand sa denunte pe agresor.
Despre persoana domnului prof. dr. Muller nu sunt in masura sa opinez insa tinand seama de zvonurile care circulau in timpul facultatii nu am fost surprins sa aflu ca a fost capabil de o asemenea conduita.
Ce imi doresc acum este ca sanctiunile corespunzatoare sa fie acordate si ca Andreea nu sufere in vreun fel ca urmare a curajului de a cere sa se faca dreptate.

Cu respect,
Petre Dobos

Domnului Rector al Universitatii din Bucuresti

Domnule Rector,
Ma numesc Mirel Eugen si am urmat cursurile Facultatii de Istorie, programul de licenta si masterat, din cadrul Universitatii din Bucuresti in perioada 2004- 2010.
Va scriu in legatura cu cazul de hartuire sexuala caruia din nefericire, i-a cazut victima domnisoara Andreea Badila.
Mentionez ca o cunosc pe Andreea, inca din perioada liceului, fiind colegi de clasa si de banca . Ulterior am fost colegi pe toata perioada facultatii, si pot spune ca domnisoara Badila a avut doar o atitudine corecta din punct de vedere moral in raport cu colegii si profesorii ai caror cursuri le-am urmat.
In urma acestor ani consider ca o cunosc indeajuns pentru a sustine veridicitatea afirmatiilor regasite in plangerea ce a fost depusa impotriva profesorului Florin Muller. Referitor la incidentul neplacut petrecut pe data de 29 ianuarie, nu am niciun motiv sa cred ca spusele domnisoarei Badila s-ar dori a fi o calomnie la adresa inca profesorului Muller. Mai mult, consider ca domnisoara nu ar demara o asemenea actiune doar in scopul pornirii unei anchete asupra unui cadru universitar, ci ca urmare a unei drame la care aceasta a fost supusa.
Pe aceasta cale consider ca structurile superioare ale Universitatii din Bucuresti, nu ar trebui sa permita ca printre profesorii titulari sa existe indivizi asupra carora planeaza acuzatii grave, venite mai ales din partea studentilor si care sa ramana nesolutionate.
Despre comportamentul domnului Muller in raport, mai ales cu studentele sale, mi s-a parut in cadrul cursurilor unul doar aparent profesional dar in afara acestora, si ma refer aici mai ales pe holurile Facultatii(in pauze) nu odata am observat un comportament inadecvat. Mai mult decat atat, in jurul acestuia intotdeauna au existat zvonuri si suspiciuni venite din partea colegilor, inclusiv a celor din ani mai mari care ne povesteau diverse aspecte din sesiunile acestora.
Am speranta ca depozitia intocmita de Andreea Badila va fi urmata de o ancheta desfasurata conform normelor si reglementarilor de ordine interioara ale Universitatii iar Andreea nu va fi ultragiata pe viitor din punct de vedere al securitatii personale sau al statului sau de doctoranda in cadrul acestei intitutii.

Cu respect,
Eugen Mirel