Sarkozy si turcii


Scriam intr-un post anterior ca ceea ce fac francezii cu legea care se vrea sa-i incrimineze pe turcii care nu recunosc „genocidul armean” duce la consecinte incalculabile pentru ambele state cat si pentru statele zonale.

Turcia dupa ce a epuizat canalele diplomatice si nu numai in incercarea de a-i impiedica pe francezi sa nu dea demers unei asemenea legi a intrat intr-o perioada de reflectie.

Politicienii francezi din jurul lui Sarkozy au avut acest demers chiar dupa metoda patentata de catre Recep Tayyip Erdogan care in preajma alegerilor din Turcia s-a razboit cu Israelul, ceea ce i-a adus procente serioase in sondaje. Asa ca, daca Erdogan a reusit de ce sa nu faca si Sarkozy o asemenea intreprindere (stiut fiind faptul ca este o comunitate insemnata de armeni in Franta). Dupa alegeri intr-un fel sau altul relatiile turco-franceze vor reveni…cineva isi va cere scuze, cineva va uita…Zonal, chiar daca Turcia nu si-a mai trimis ambasador la Tel Aviv, dupa alegerile din Turcia este liniste! In fond, si-au reluat ele relatiile dupa razboie lungi si dureroase…dar acum dupa o lege tampita!

Pana atunci insa Turcia renunta la proiectul Nabucco: Turcia ramane in consortiul chemat sa construiasca Nabucco, dar nu mai considera acest proiect prioritate absoluta, acest statut fiind atribuit proiectului TANAP impreuna cu Azerbaijan. „TANAP  va fi considerabil mai ieftin si mai simplu de realizat decat Nabucco”. Curat diplomatic!

A fost sau nu genocid in 1915? Care sunt argumentele pro sau contra ale acestui fapt istoric? Care era situatia interna in care se gasea Imperiul Otoman la acea vreme? Aflat in razboi cu marile democratii ocrotitoare ale drepturilor omului functie de interes, Marea Britanie, Franta cat si state mai indepartate ce se luptau in Dardanele pentru entitatea statului turc, in extremitatea celuilalt capat al tarii, niste turci omorau la armeni? Sunt oare armenii vinovati ca au marsat pe apelul lui Lenin privind lupta popoarelor la autodeterminare si in plin razboi au incercat sa profite de agonia statului turc? Poate da Sultanul, liderul spiritual al Imperiului, imamul tuturor musulmanilor otomani ordin de masacrare? Pentru inculti…nu nu poate!

In primavara, voi posta pe larg raspunsurile la aceste intrebari

Nu se aminteste de genocid, dar nimic nu este intamplator!