Încă nu cade…


Toți romanii cu simt civic sunt conectați la evenimentele din centrul Bucureștiului dar și din celelalte județe. Protestele, ajunse in a IV-a zi surprind prin gradul de manifestare.

Daca in prima zi nu a aparut urma de violenta iar in cea de-a II-a am vazut o oarecare presiune din partea jandarmilor pentru a dispersa multimea la ora 12:00 fix, lucrurile s-au schimbat.

Cea de-a III-a zi  ne-a oferit o manifestare plina de evenimente. De la proteste pasnice, la tehnici de propaganda nereusite, la lupte intre o parte a participantilor cu grupuri de jandarmi.

Din istorie stim ca serviciile cand constata ca un sef de stat scade sub 10% in sondaje se indreapta catre un alt potential urmas. Dar problema majora a romanilor este aceea ca nu avem opozitie, nu avem un potential lider sau o echipa pregatita sa preia conducerea tarii.

Dupa revolutia din `89 am inteles ca ce a urmat nu a fost benefic pentru populatie. Faptul ca regimul Ceausescu a fost inlaturat a fost un lucru pozitiv insa cei care au venit s-au dovedit a nu avea experienta necesara conducerii unui stat. Protestele, mineriadele, revoltele de strada se pare ca au fost degeaba. Altfel nu ar trebui sa se mai repete.

Valul protestelor incepute in Africa a ajuns si in Bucuresti. Dupa ce am urmarit protestele de la Cairo si Bucuresti (a III-a zi) nu am sesizat diferente majore. Civilizatia europeana propagata prin presa noastra pare sa nu se sesizeze. Saracia, lipsa educatiei, sunt la fel peste tot. Nevoile oamenilor si asteptarile lor decente nu se propaga catre cei care conduc destinele romanilor.

Ce stim sigur este ca intre clasa politica si populatie nu exista legatura. Cei care ar trebui sa rezolve situatia si sa raspunda protestatarilor fug si se ascund tocmai ca stiu in subconstientul lor ca nu merita functiile pe care le ocupa. Asteapta miracole, asteapa o oporunitate de a rasufla usurati.

Intre Traian Basescu si Muammar Gaddafi sau Hosni Mubarak sau ceilalti tirani nu exista diferente. Si marinarul nostru si-a promovat fiica (ce s-ar fi intamplat daca ar fi avut baiat?) sau prietenii ca si liderii arabi.

Ca avem un presedinte iresponsabil se mai poate intelege dar sa insisti cu fata care nu stie nici sa vorbeasca sa o duci in PE, cu Udrea, cu Igas, cu tradatorii de la UNPR si cu toti semianalfabetii, sa sfidezi populatia in loc sa o slujesti, sa ajungi in situatia de a nu gasi intelegere nici la 5% dintre romani arata gradul de nesimtire la care au ajuns acesti politicieni.

Ceea ce inca spera (T. Baconschi sau Vladimir Tismaneanu l-ar putea lamuri ) in istorie s-a dovedit ca este gresit. Curentul odata inceput nu mai poate fi stopat. Pana la urma este doar o chestiune de timp! Procesul este ireversibil!

A crede ca „galeriile de fotbal” sintagma lansata si preluata de toti este ceva negativ, este proba de naivitate. Fiecare in fond raspunde pentru ceea ce face! Cei care sparg, fura, vandalizeaza sigur vor plati pentru ceea ce fac. Asta ar fi logica. Ca si politicienii care la randul lor ar trebui sa plateasca…

A spera ca Traian Băsescu sa renunțe la funcție e ca și cum i s-ar cere sa renunțe la viata!  Functie de taria si insistentele protestatarilor, regimul Basescu va fi nevoit sa ne lase.