Proteste!


Ceea ce se intampla in aceste zile in Romania pare de necrezut. Multi dintre noi nu mai speram ca romanii sa mai aiba un dram de onoare si demnitate si sa reactioneze. Evident, reactia este tarzie! Dar mai bine mai tarziu, decat…

Legea in Romania intotdeauna a fost interpretabila functie de context si interesul celor care o stabilesc. Cand este in interesul puterii se poate face rabat, cand puterea are nevoie de a dispersa grupuri care scandeaza impotriva sa, aplica legea prin Jandarmerie.

Ca analiza a demersului (ne)legitimitatii avem destule exemple in Romania dupa `89. Dupa alegerile din mai 1990 cand Ion Iliescu a castigat alegerile cu aprox. 80% mii de oameni au ocupat piata Universitatii pentru a cere plecarea comunistului Ion Iliescu. Legea era de partea sa, oamenii il votasera deci legal mitingul era ilegal. Ceea ce nu a fost legal a fost venirea minerilor si degajarea pietii!

Mineriadele din anul urmator si cea din 1999 au fost ilegal organizate si statul a actionat ezitant! Tot in 2007, dupa referendumul de suspendare esuat al acestui presedinte antinational (romanii cand au avut ocazia sa scape de el…nu au facut-o; ca si-n 2009 de altfel) au ocupat aceeasi piata a Universitatii (epicentrul democratiei) fara ca Jandarmeria sa intervina in vreun fel pentru degajarea celor prezenti.

Presa aservita cauta sa minimizeze amploarea protestelor. Ca tehnica de manipulare se folosesc de stiri partial corecte: ies in strada pentru a striga impotriva taxei auto (TVR); galeriile echipelor de fotbal (TVR) etc. Mai mult, postul national TVR 1 nici macar nu transmis stiri despre participantii de la Universitate.

Cum se face ca si in `89 dar si azi scanteia a plecat de la un roman de alta nationalitate? De ce Tokes sau Arafat si nu un roman 100%? Simplu!

Cum ziceam si in posturile trecute, faptul ca nu avem opozitie rezulta ca cei care protesteaza sunt doar protestatari! Sper ca printre ei sa apara si cateva persoane cu ideea de organizare pentru ca spectrul politic este compromis. Nici PDL, USL, nu constituie alternativa la situatia actuala. Castigul celor care protesteaza este acela ca nu au incredere in actuala clasa politica!

Lipsa sefului statului, a premierului, a membrilor guvernului si a celorlalte organe abilitate (in afara fortelor de represiune) arata lipsa de idei, de educatie, de moralitate, iar acestia pusi in fata unor fapte concrete raman fara reactie. Promovarea semianalfabetilor in functii importante este clara in aceste zile, prin comportamentul acestora.

Faptul ca Traian Basescu foloseste democratia de paravan nu mai este o stire. Iar el ca un antidemocrat, ca un om care nu accepta alte idei nu va pleca de la putere decat cu picioarele inainte sau fortat prin constrangeri serioase sa plece. Bunul simt, moralitatea, educatia si onoarea care-i lipsesc il fac sa continue in nemernicia sa. Ajutorul lui Traian Basescu vine din partea Opozitiei care „surprinzator” a disparut din peisaj ca si Puterea.

Singura solutie pentru reusita a celor care protesteaza este intensificarea protestelor pasnice si cresterea progresiva a numarului de persoane. Caracterul celui care raspunde de clasa politica a iesit cras in evidenta odata cu infiintarea UNPR (uniunea nationala a pr. romani) ceea ce arata ca putin le pasa de societate. Probabil in zilele noastre 99,9% fac politica din interes. Ca un fapt, cei care nu au reusit in cariera s-au facut politicieni sau au fost numiti.

De ce a aparut Parlamentul? Pentru ca astfel de proteste, de acte de violenta sa fie evitate. Parlamentul este cel care preia tensiunea si prin discutii si mediere (nu degeaba se spune ca parlamentarii sunt reprezentantii societatii) lucreaza la bunastarea poporului. Ce a reusit sa faca Traian Basescu cu Parlamentul? Un loc unde majoritatea sa actioneaza ca intr-un regim autoritar. Societatea vazandu-se nereprezentata a iesit in strada. Mecanism simplu.

Altfel, pasii spre normalizare ar fi ca regimul Basescu sa plece iar din aceste proteste sa se nasca un grup care sa participe la alegeri, fara a fi alterat cu politicienii actuali fie ei de oriunde.