Caracterul uman


Orice asemanare si context pe care-l descoperiti nu este intamplator.

Nici trecutul nici viitorul nu au sens. Este doar o speranta de a fi mai bine. Trecutul si viitorul sunt doar refugii in care se adapostesc cei al caror prezent s-a pierdut. Pentru oameni esential este prezentul; restul o pierdere de vreme. In afara sperantei de bine si a dorintei de a gasi acest bine – preocupare a tuturor – sau o preocupare de a te cufunda in ilegalitati exista o multime de probleme sociale, economice, politice si culturale care isi asteapta rezolvarea.

Sunt nedreptatii care stau la baza tulburarilor sociale. Sunt drepturi care trebuie reconsiderate si redistribuite in armonie cu valorile umane si principiile echitatii si constiintei. In multe locuri, ratiunea este dominanta de emotie si ordinele se dau in functie de caracterul arbitrar al puterii. In multe parti ale lumii, erori si actiuni umane considerate gresite inca se mai spala cu lacrimi si sange.

Oamenii sunt propulsati intr-un sens sau altul fara a tine cont de opiniile lor personale sau de propria lor vointa. Noi tabere apar in fiecare zi  si toti se arunca in lupta „inarmata” cu propriile sale puncte de vedere sau propriile instructiuni. Fiecare ideologie infatiseaza un stil de viata corespunzator propriilor sale principii iar oamenii sunt obligati sa se adapteze acestui sablon si sa traiasca asa. Peste tot in lume, in sute de locuri se zdrobesc constiinte individuale, vointa comunitatii este nesocotita si ochii constiintei sunt orbiti.

Calea cea mai scurta pentru a le alina oamenilor durerea si a-i desface din lanturile represiunii individuale si sociale este aceea de a le lasa constiintele libere si de a le arata cum sa traiasca bazandu-se pe propria lor vointa si constiinta. Numai cand spiritul este viu si cand vointa si constiinta sunt respectate in societate pot oamenii sa-si pastreze umanitatea si sa fie indrumati spre valorile umane.

Omul ca individ poate fi considerat un adevarat cetatean numai atunci cand are propria sa constiinta si vointa! Altfel, societatea se va confrunta inevitabil cu nenumarate probleme sociale, politice, administrative si economice. O comunitate alcatuita din grupuri disparate, adunate impreuna la intamplare, nu se poate numi natiune.

Si tot la fel, o masa de oameni care pare a fi o natiune, dar care s-a degradat dincolo de orice speranta de insanatosire, nu poate avea un viitor fericit. Daca vrem sa ne salvam ca societate, fiecare individ in parte trebuie sa fie alert si motivat.

Din istorie aflam ca orice proiect individual de redesteptare care nu urmareste binele comunitatii este sortit esecului. Nu pot fi insufletite in societate valori care au fost nimicite in inimile oamenilor  in constiinta sau in vointa! Proiectele de salvare individuala care nu tin cont de salvarea celorlalti nu sunt decat o iluzie, iar gandul de a putea atinge izbanda la nivel colectiv paralizand vointa individului este o fantezie.

Cei care isi irosesc viata urmarindu-si propriile interese ajung mai devreme sau mai tarziu corupti, chiar daca nu se amesteca nemijlocit in politici murdare. Jovialitatea politicianului care pare sa fi acceptat existenta si dreptul la viata al altora numai pentru ca ii servesc interesele personale nu trebuie crezuta. Si nimeni nu e la adapost de primejedie cand asemenea oameni se simt incoltiti. Oameni ca ei nu se gandesc decat la interesele lor personale. De aceea ii flateaza pe altii si chiar le fac pe plac.

La nevoie, ii zdrobesc pe cei care ii pot zdrobi si comploteaza neincetat impotriva celor de care au nevoie. Ajunsi la putere, sunt tirani nemilosi. Cand o pierd, devin servili si lingusitori. Pentru ca sunt profund nesinceri, cad deseori victima propriilor lor smecherii si isi pregatesc propria pierzanie. Isi inchipuie ca pot minti si insela pe oricine, si ca e bine asa insa slabul lor simt politic ii pune intr-o situatie foarte curioasa, facandu-i sa-si distruga reputatia de dragul carierei. O astfel de inteligenta a minciunii, pe care o vedem la unii oameni, este o afectiune psihologica grava si incurabila.

Astfel de oameni, care isi urmaresc mereu propriul interes, sunt oameni incapabili. Efortul lor nu le aduce o reputatie sau vreun merit in cariera, si toti sfarsesc in slugarnicie.